Una quarta part dels estudiants seleccionats en el programa de pràctiques de les Nacions Unides pertanyen a universitats catalanes

Un any més, 11 estudiants catalans participen en aquest programa gràcies a la col·laboració impulsada entre RAUN, el Departament de Recerca i Universitats i la Delegació del Govern a Europa Central

El programa de l'Acadèmia Regional sobre les Nacions Unides (RAUN) té una durada de 9 mesos i comporta projectes de recerca pràctics en diferents organitzacions mundials de prestigi


RAUN{"name":"2023/09/18/18/10/85115e52-679d-4ea0-b0fc-0363642f12f3.jpg","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":643363}

Aquest matí ha tingut lloc el seminari d’inauguració del programa de l’Acadèmia Regional sobre les Nacions Unides (RAUN) a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), sota el títol "Gestió de crisi i resiliència: responent als futurs desafiaments globals". Un programa de pràctiques que dona suport a estudiants de màster i doctorat que volen iniciar una carrera internacional. Una quarta part dels estudiants seleccionats en el programa de pràctiques de les Nacions Unides pertanyen a universitats catalanes. Concretament, es tracta d’onze joves que han estat seleccionats per integrar el grup de 40 estudiants seleccionats per participar en aquest programa.

En l’acte d’inauguració, la directora general de Transferència i Societat del Coneixement, Laia Arnal, ha posat de relleu tot el sistema universitari i de recerca català a l’hora d’afrontar els reptes de futur, i ha afirmat que “la universitat té un paper important ja que proporciona el coneixement i apodera els ciutadans per a poder-los afrontar. A més, la universitat també té un paper en la recerca: desenvolupar el coneixement i transferir-lo a la societat creant solucions”. Arnal ha acabat la seva intervenció apel·lant als estudiants: “Us animo a fer coneixences, compartir coneixement i afrontar conjuntament els reptes futurs”.

Per la seva banda, la delegada del Govern a Europa Central, Krystyna Schreiber, ha recordat que en total són ja 49 els estudiants de Catalunya que han participat en aquest programa al llarg de les seves edicions, i ha asegurar que des de “la Delegació del Govern a l'Europa Central estem orgullosos i agraïts per la col·laboració amb la RAUN. Catalunya és un soci sòlid a l’àmbit multilateral, conjuntament treballem pels mateixos valors i visions de futur. Lempatia, lempoderament del talent jove i el transfer de coneixement als ciutadans son punts claus de l‘èxit.”

Aquest programa educatiu internacional permet als participants realitzar projectes de recerca pràctics, al llarg de 9 mesos, en diferents organitzacions mundials de prestigi com ara l’Organització de les Nacions Unides (ONU), l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) o el Ban Ki Moon Ban Ki-Moon Centrefor Global Citizens (BKMC).

El prestigiós programa de la RAUN acull estudiants de les universitats catalanes gràcies a la col·laboració impulsada pel Departament de Recerca i Universitats, mitjançant el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), i la Delegació del Govern de Catalunya a l’Europa Central, amb seu a Viena, igual que l’Acadèmia Regional sobre les Nacions Unides.

La col·laboració es va iniciar el 2021 i ha permès que, amb els participants d'aquest any, un total de 48 estudiants de Catalunya s'incorporin al programa de prestigi de la RAUN. L'acord es va fer oficial el 2022, quan el Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat va signar un memoràndum d'entesa amb el director de l'Acadèmia Regional sobre les Nacions Unides (RAUN).


Estudiants de màster i doctorat

D’entre les 82 sol·licituds rebudes per l’edició d’enguany, 27 provenien d’universitats catalanes, i d’aquestes, 11 són les corresponents als estudiants catalans finalment seleccionats, en els quals hi ha 6 homes i 5 dones que estan cursant màsters (4) i programes de doctorat (7). Concretament, hi ha 3 estudiants de la Universitat de Barcelona (UB), 2 estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), 3 estudiants de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), 1 estudiant de la Universitat Ramon Llull (URL) i 2 estudiants de la Universitat de Girona (UdG). Les àrees temàtiques dels estudiants són molt variades, hi ha estudiants d’economia, ciències de la sostenibilitat, sociologia, arquitectura, ciències polítiques, comunicació, educació, biotecnologia, entre d’altres.

Les universitats del sistema universitari català tenen experiència en l’organització de pràctiques internacionals en empreses per a estudiants i titulats, i coincideixen en l’objectiu d’establir una col·laboració amb la RAUN, i així promoure programes d’educació superior internacionals i multidisciplinaris per a la formació de joves en temes relacionats amb les Nacions Unides i la cooperació internacional.