- Els actes de commemoració es van iniciar el 4 de setembre i s’allargaran fins al gener de 2024.
Aquest any la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola commemora el seu 175è aniversari i ho celebra amb una programació especial que gira a l'entorn de la lectura, els llibres i les biblioteques, així com en la promoció d'aquest equipament cultural en el seu vessant de biblioteca pública i de biblioteca patrimonial.
Els actes del programa d'aniversari han començat aquest mes de setembre i s’allargaran fins a gener de 2024. La programació de setembre es va encetar el dilluns 4 amb una hora del conte per als més petits amb la Laura Vilar.
Demà, dimecres 20, el periodista Joan Ventura i la bibliotecària Carme Renedo presentaran Una porta a la cultura i al coneixement, la història dels darrers 25 anys de la biblioteca en una publicació d'encàrrec com a continuació de Un segle i mig de la BPG (1998) d'Enric Mirambell i que ara es reedita aprofitant l'efemèride. La presentació es durà a terme a les 19 h a l’Auditori Enric Mirambell i Belloc.
El dijous 28, l'escriptor i columnista Antoni Puigverd i la historiadora Rosa M. Gil, bons coneixedors de la Girona d'ahir i d'avui, faran un recorregut històric de 175 anys de cultura gironina amb el teló de fons de la BPG.
El divendres 29, la professora de la UdG Margarida Casacuberta comentarà el que es covava literàriament el 1848, any de creació de la BPG.
El dissabte 30, el documentalista Sergi Bernal conduirà un taller familiar d’impremta Freinet, en homenatge al mestre Antoni Benaiges (1903-1936).
El calendari d'octubre començarà el dissabte 7 amb una trobada artística de dibuixants urbans per dibuixar la biblioteca i els seus racons. D'entre tots els originals se'n triarà un per reproduir-lo a la portada d’unes llibretes de celebració de l'aniversari.
El divendres 20, la periodista cultural Eva Vàzquez i Lluís Agustí, professor de la UB, parlaran dels beneficis de la lectura i de les biblioteques.
El 24 d'octubre, Dia de les Biblioteques, es convidarà usuaris i visitants a una lectura en veu alta de textos de Carles Rahola i Federico García Lorca i també a interpretar al piano peces o fragments musicals.
El dimecres 25 es projectarà la primera pel·lícula d'un cicle de cinema on els llibres i les biblioteques tenen un paper protagonista: Indiana Jones y la última cruzada del reconegut director Steven Spielberg.
L'últim dissabte de mes, el dia 28, es destinarà als més joves amb un joc d'escapada a la sala juvenil.
El novembre porta tres propostes d'aniversari.
El dijous 9, el filòleg Pep Vila farà una xerrada per repassar la història de la impremta a Girona des del segle XV al segle XX.
El divendres 24 hi haurà un espectacle infantil de caràcter inclusiu a càrrec de la companyia de contacontes el Botó Màgic, integrada per persones amb discapacitat funcional.
El dijous 30 es projectarà la segona pel·lícula del cicle de cinema: Cadena perpetua dirigida per Frank Darabont.
El mes de desembre també compta amb tres propostes de celebració.
El mateix dia 1, divendres, Concepción Rodríguez, professora de la UB, explicarà els orígens de les primeres biblioteques públiques i en concret de la BPG, creada a partir de les desamortitzacions eclesiàstiques del segle XIX.
El dimecres 13 i el dimecres 20 es projectaran les dues darreres pel·lícules del cicle de cinema: El nombre de la rosa de Jean-Jacques Annaud i Fahrenheit 451 dirigida per François Truffaut.
A més, durant aquests mesos hi haurà dues exposicions, dues mostres de llibres, tres visites teatralitzades per conèixer la biblioteca i una visita guiada a una de les exposicions.
Les mostres de llibres són el recull 1848-2023: un llibre per any que és una selecció d'obres literàries editades en els darrers 175 anys; i la tria dedicada a La impremta gironina amb obres del fons patrimonial exposades a la vitrina La Perla de la segona planta.
L'exposició Llibres especials sobre llibres rars i singulars es podrà visitar a la sala d'arts de la primera planta, i Campanyes de restauració del fons patrimonial amb documents restaurats en diferents períodes i tallers, a la sala d'exposicions de la planta baixa. Les visites teatralitzades tindran lloc els dies 25 d'octubre, 25 de novembre i 15 de desembre.
El dissabte 18 de novembre, la restauradora Berta Blasi oferirà una visita guiada a l'exposició d'obres restaurades, des d'una mirada professional.
Entrant al mes de gener, el dimecres 17 es farà una taula rodona amb representants d'entitats dedicades a la redistribució de llibres usats, moderada per la bibliotecària Esther Suriñach.
I, a finals de mes, l'aniversari es clourà amb els parlaments institucionals i un recital musical a càrrec de les cantants Maite Mer i Gina Reyner que posarà fi a la celebració.
Tot plegat i més enllà dels objectius inicials d'aquesta programació, la celebració del 175è aniversari vol refermar també i sobretot la clara vocació de servei públic present i futur de la BPG Carles Rahola.
Per a més informació podeu consultar el següent enllaç.