Delegació a Barcelona

Experiència immersiva a La Foneria de la Rambla.

Cultura digital

La Foneria de la Rambla acollirà el centre de cultura digital de Catalunya

query_builder   20 setembre 2023 15:40

event_note Nota de premsa

Cultura digital

La Foneria de la Rambla acollirà el centre de cultura digital de Catalunya

  1. L'edifici obrirà portes l'any 2027 com a equipament motor de la creativitat digital de Catalunya

Aquest dimecres 20 de setembre s'ha presentat el projecte de la Foneria de Canons de la Rambla, nou centre de cultura digital, com a equipament motor de la creativitat digital de Catalunya. L'edifici serà un centre d'investigació, d'experimentació i de desenvolupament de projectes artístics i culturals digitals i tindrà un espai expositiu obert a la ciutadania.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i el delegat de la Generalitat a Barcelona, Joan Borràs, durant la presentació de La Foneria.
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i el delegat de la Generalitat a Barcelona, Joan Borràs, durant la presentació de La Foneria.
{"name":"2023/09/20/15/39/b0d769c6-8582-4858-81d2-8c4bec7a099b.jpeg","author":"Mónica García Moreno","type":"0","location":"0","weight":589471}


Durant el matí, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, han presentat el projecte que donarà un nou ús a l'antiga Foneria de Canons. L'edifici, propietat de la Generalitat, obrirà les seves portes l'any 2027, després de més de 20 anys d'inactivitat. Al gener començaran les obres de rehabilitació de la façana.

El delegat de la Generalitat a Barcelona, Joan Borràs, ha assistit als actes de presentació per conèixer de primera mà l'estat d'aquest projecte de futur. Borràs ha fet un tast dels projectes que es desenvoluparan a La Foneria a través d'una experiència immersiva de realitat augmentada en una de les sales de l'edifici. Jocs musicals virtuals, pintura en 3D amb les mans o les imatges interactives del passat i el futur de La Foneria són algunes de les propostes immersives que es poden experimentar a l'edifici. 

Referència en creativitat digital

Pere Aragonès, ha posat en relleu aquest matí l'aposta del Govern de la Generalitat per la cultura digital i audiovisual. I ha assegurat que "en l'àmbit de la creativitat digital, Catalunya ja és un referent". "Ho és, sobretot gràcies als seus artistes, i ara ho ha de ser gràcies també a l'acompanyament institucional", ha reblat.

El president ha subratllat que l'objectiu d'aquest projecte és "ajudar a impulsar tota la creativitat i el talent en l'àmbit de la cultura digital que ja és present a Catalunya". I ha afirmat que "impulsarà Catalunya com el hub també en l'àmbit audiovisual amb més potencial d'Europa". Aquest projecte se sumarà a d'altres d'aquest àmbit, com el Catalunya Media City, a les Tres Xemeneies.

Per la seva part, la consellera de Cultura ha remarcat que l'objectiu d'aquest centre "és donar a conèixer, fomentar i consolidar les persones i empreses que es dediquen a la creativitat digital a casa nostra". "També volem sumar amb els centres culturals de tot el país, que han de trobar en la Foneria un espai de treball compartit", ha assenyalat.

En la presentació davant representants de l'ecosistema digital català, la directora general d'Innovació i Cultura Digital, Marisol López, ha fet una crida a què els agents del sector es facin seu el nou centre de cultura digital. López ha detallat aspectes del futur de l'edifici: "Les dues plantes superiors estaran adreçades al sector professional i a la producció, així com a les incubadores i la formació, mentre que la part baixa servirà per obrir la cultura digital a la ciutadania".

La consellera Natàlia Garriga i la directora general de Cultura Digital, Marisol López, presenten el projecte per a l'edifici de la Foneria de Canons de la Rambla.
La consellera Natàlia Garriga i la directora general de Cultura Digital, Marisol López, presenten el projecte per a l'edifici de la Foneria de Canons de la Rambla.
{"name":"2023/09/20/15/35/4197bf7d-4ecf-4f92-a4f6-940d5b9334c1.jpeg","author":"Mónica García Moreno","type":"0","location":"0","weight":888332}


El futur centre de cultura digital

El programa de continguts de La Foneria bascularà al voltant de tres punts clau: ser un centre per a la investigació, la incubació i el desenvolupament de projectes de cultura digital, ser un espai obert a la ciutadania i ser un centre de treball.

La Foneria serà un centre de treball, funcional i modern a disposició dels professionals, tecnòlegs i investigadores amb una dotació tècnica i material per donar resposta a les seves necessitats. Aquest espai físic de treball compartit també comptarà amb un servei d'assessorament a administracions, empreses i entitats en matèria de cultura digital.

Com a centre obert a la ciutadania, la Foneria de Canons tindrà, per una banda, una planta dedicada a espais d'exhibició i difusió de projectes artístics –alguns de caràcter immersiu – que acollirà mostres d'art digital de creadores emergents i/o de llarga trajectòria i, per una altra, espais per a l'experiència directa de les iniciatives treballades dins el mateix centre. A més, espais polivalents i tallers pedagògics conformaran un espai de formació per esdevenir un punt de trobada de l'ecosistema i les comunitats.

Més informació a https://culturadigital.blog.gencat.cat/foneria/

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia