El 3Digital Manufacturing Lab (3DML) del Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG) desplegarà la tecnologia en l’àmbit industrial, social i de la recerca
El nou espai de col·laboració entre centre tecnològic Eurecat i la UdG en l’àmbit de la fabricació additiva permetrà generar nou coneixement en el territori
El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha inaugurat aquest matí el 3Digital Manufacturing Lab (3DML) del Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG), un espai de col·laboració del centre tecnològic Eurecat i la UdG per impulsar les tecnologies de fabricació digital i la impressió 3D.
El nou centre és una infraestructura oberta i col·laborativa que compta amb la participació de personal investigador d’Eurecat i de grups de recerca de la UdG, amb la finalitat d’impulsar la transferència de coneixement en tecnologies de manufactura avançada o Digital Manufacturing. També es marca com a objectiu el desenvolupament de noves solucions tecnològiques, tant en sistemes de fabricació avançada com la seva aplicació en productes innovadors d’alt valor afegit.
El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha definit la impressió 3D com “un àmbit de recerca estratègic amb múltiples aplicacions en camps com ara el desenvolupament de materials més resistents i biocompatibles, la personalització i optimització de productes, la indústria aeroespacial i automobilística, el prototipatge industrial ràpid o la creació de pròtesis biomèdiques personalitzades, entre moltes d’altres”. En opinió del conseller Nadal, “disposar d’un centre especialitat en fabricació additiva com el que avui inaugurem és una mostra del dinamisme i l’empenta del teixit productiu i del sistema de coneixement de Girona i del conjunt del país”.
A més, el conseller ha posat èmfasi en apostar per la innovació i la transferència de coneixement: “La recerca bàsica sense aplicació i transferència està mancada de materialització tangible, perquè la societat en el seu conjunt cregui en allò que fem cal que tingui experiència directa de la seva utilitat”.
El rector de la UdG, Quim Salvi, ha apuntat que amb la posada en funcionament del 3DML, “la UdG i Eurecat sumem intel·ligències i aprenentatges comuns i creem un instrument transformador de primer ordre al servei de les empreses del país. D’aquesta manera es donen noves oportunitats d’innovació i de creació de riquesa per al sector socioeconòmic i de formació avançada en tecnologies d’alt valor afegit per a estudiantat, personal investigador i per a la societat en general”.
Per la seva part, el director general Corporatiu i d’Operacions d’Eurecat, Xavier López, ha subratllat que el 3Digital Manufacturing Lab “facilitarà l’accés, l’ús i l’aprenentatge sobre aquestes tecnologies de fabricació digital a les empreses, així com a la Universitat, a l’emprenedoria i als agents de l’ecosistema innovador, dotant el teixit socioeconòmic català d’un impuls diferencial”.
A més del conseller, també han pres part en l’acte d’inauguració el rector de la Universitat de Girona (UdG), Quim Salvi; l’alcalde de Girona, Lluc Salellas; el director dels Serveis Territorials d’Empresa i Treball a Girona, Joan Martí, i el director general Corporatiu i d’Operacions del centre tecnològic Eurecat, Xavier López, entre d’altres.
Després de la inauguració, el conseller ha visitat el 3DML i ha conegut diversos projectes, experiències i casos d’èxit d’Eurecat i de la UdG en l’àmbit de les tecnologies d’impressió 3D i la fabricació digital, entre els quals figuren dispositius i tecnologia pròpia per al sector biomèdic i aplicacions sobre teixit com a nou recurs per al sector tèxtil i de la moda. També s’ha presentat una innovadora tecnologia de post procés per fabricació additiva, s’han donat a conèixer estratègies vinculades a la fabricació de pols metàl·lica per a processos additius i s’ha mostrat un projecte de recuperació d’un antic i valuós instrument per posar-lo a disposició de tothom.
Projectes i experiències innovadores
El 3Digital Manufacturing Lab disposarà de maquinària industrial al servei d’empreses i emprenedors, amb la filosofia de donar resposta a la demanda industrial del territori, a partir de tecnologies seleccionades segons les necessitats detectades per les empreses. Entre altres serveis, oferirà estudis d’incorporació de tecnologia i assessorament tecnològic i disseny orientat a la impressió 3D, prototipatge, proves de concepte i peces industrials, amb especial atenció al disseny de nous productes innovadors. També incidirà en la identificació de noves oportunitats de negoci per a les empreses vinculades a les tecnologies de digital manufacturing.
Les activitats de caire més industrial es combinaran amb altres de difusió social d’aqueststecnologies de digital manufacturing i impressió 3D, i per tant, la unitat disposarà tambéde tecnologies de consum, senzilles i didàctiques, amb varietat de possibilitats en materials, acabats, colors i processos. Aquestes activitats destinades a la ciutadania i a la societat en general estan concebudes a partir de la filosofia d’autoservei, amb accés lliure amb l’assessorament d’una persona experta, oferint-se tallers i demostracions per a persones sense formació en aquest àmbit.
Des de l’angle de la recerca, el 3Digital Manufacturing Lab és un espai de col·laboració basat en un eix que integra l’empresa, el centre tecnològic i la Universitat per al desenvolupament d’activitats d’R+D+I en l’àmbit de tecnologies de processos de fabricació.
La posada en funcionament del 3DML abasta la innovació tecnològica, la recerca en nous processos, la caracterització de materials, el desenvolupament de tecnologia pròpia i incidirà en el desenvolupament de tesis doctorals, projectes interns i nacionals i internacionals. També està prevista la valorització de la R+D+I en forma de patents, publicacions, llicències, generació d’spin-offs i la creació d’empreses de base tecnològica.