La manca d'alimentació i les precàries condicions higienicosanitàries en són la causa
L’actuació s’ha dut a terme per part dels serveis veterinaris oficials del Departament amb Mossos d’Esquadra i Agents Rurals
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha confiscat 10 cavalls (6 adults, 3 poltres i 1 poni) d’una finca ubicada a Vilanova del Vallès (Vallès Oriental).
Els serveis veterinaris oficials del Departament van dur a terme l’actuació ahir, amb la col·laboració dels Mossos d’Esquadra i els Agents Rurals.
Els veterinaris del Departament d’Acció Climàtica van actuar després de rebre una denúncia de la Unitat Regional de Medi Ambient (URMA)a instàncies de la Fundació per a l’Assessorament i l’Acció en Defensa dels Animals (FADDA) i nombrosos particulars, i d’acord amb el protocol per a la gestió dels abandonaments o el manteniment en condicions inadequades de benestar animal d’èquids a Catalunya. Hi va haver diverses inspeccions, i, davant del deteriorament i la manca de correcció de les condicions d’alimentació i manteniment, es va decidir efectuar la confiscació preventiva dels animals.
Aquesta actuació ha comportat el treball de 4 veterinaris del Departament, 3 efectius del Cos d'Agents Rurals, una patrulla de Seguretat Ciutadana de Granollers i una de la Unitat Regional de Medi Ambient (URMA) del Cos de Mossos d’Esquadra que han efectuat la confiscació i el trasllat a un centre d’acollida d’èquids que col·labora amb el Departament. Per transportar aquests èquids, s’han emprat dos camions. Les despeses de transport, manutenció i tractaments veterinaris dels animals són a càrrec del Departament d’Acció Climàtica.
Els animals començaven a tenir símptomes molt greus de desnutrició, raó per la qual se’n va dictar la confiscació.
El director del Serveis Territorials del Departament a Barcelona, Josep Pena, ha afirmat que, atesa la gravetat dels fets, el Departament avaluarà dur el cas a la fiscalia.
S’investiguen 25 casos més relacionats amb el benestar animal d’èquids
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) està fent un seguiment amb personal veterinari d’un total de 25 casos de benestar animal d’èquids per diverses denúncies rebudes, en els quals hi ha implicats un total de 192 èquids. Aquestes actuacions s’emmarquen dins del protocol elaborat pel Departament, amb la col·laboració de FAADA i d’experts de l’Hospital Clínic Veterinari de la Universitat Autònoma de Barcelona, per a la gestió dels abandonaments o el manteniment en condicions inadequades de benestar animal d’èquids a Catalunya. Aquest protocol estableix les actuacions a realitzar en cas de detectar situacions de manteniment inadequades.
Bona part de les actuacions es produeixen a causa de la impossibilitat dels propietaris de mantenir els animals en unes mínimes condicions. Sovint, en el desenvolupament d’aquestes inspeccions, es detecten animals malnodrits o malalts que no reben l’atenció veterinària necessària, i s’insta els propietaris a prendre mesures per conscienciar-los que s’han de fer càrrec dels animals.
Quan això succeeix, l’Administració, si no aconsegueix el compromís dels propietaris de garantir el benestar de l’animal, ha de procedir a la confiscació o el comís dels animals i el seu conseqüent transport i manteniment en altres instal·lacions, la qual cosa implica fer-se’n càrrec dels costos del transport, la revisió veterinària, les cures quan calen i l’alimentació dels 6 mesos posteriors al comís.
Enguany, el Departament ha dut terme un concurs públic, que compta amb un pressupost de 200.000 euros, adreçat a empreses i entitats que, un cop feta la investigació i determinat el comís, proporcionaran el servei de transport, custòdia, alimentació, assistència tècnica veterinària i subministrament de productes farmacèutics i sanitaris durant 6 mesos, i després caldrà cercar adoptants.
En els darrers 5 anys (2018-2022), s’han comissat 75 èquids amb un cost de 110.000 euros.
Cada actuació d’aquest tipus que esdevé una actuació de confiscació pot constituir segons la Llei de benestar animal una infracció greu o molt greu, i, segons l’incompliment, les sancions que se’n deriven oscil·len entre 600 i 6.000 euros.
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural també es fa càrrec dels comisos judicials fins que el/la jutge determina què fer amb els cavalls, els quals poden representar una despesa elevada.
Reforç de les inspeccions a les hípiques
Anualment, es desenvolupen inspeccions a les instal·lacions equines per verificar les condicions de benestar animal, entre altres coses. Les inspeccions es realitzen sobre una mostra d’explotacions seleccionades segons criteris de risc i una selecció aleatòria.
Davant l’increment de casos de cavalls abandonats, el Departament ha decidit reforçar el pla de controls de benestar animal a les explotacions equines i incrementar les visites a les hípiques mitjançant la col·laboració del Cos d’Agents Rurals.
En aquest sentit, el Cos d’Agents Rurals aquesta tardor començarà a fer inspeccions d’ofici en hípiques per garantir-hi el benestar animal. Les inspeccions s’iniciaran en les instal·lacions on es té constància d’alguna irregularitat anterior. Aquestes inspeccions les duran a terme un grup d’una vintena d’agents que s’han especialitzat amb qüestions de benestar equí. Des del mes de gener, Agents Rurals ha fet un centenar d’inspeccions.
Així, en els pròxims mesos, es reforçarà el programa de controls anual. Les explotacions triades són de l’Alt Empordà, el Pla de l’Estany, el Gironès i el Vallès Occidental, amb un nombre elevat d’èquids i de moviments. Es preveu mantenir el reforç d’aquest pla de control en els pròxims anys amb un increment més significatiu d’instal·lacions a inspeccionar.
Altres actuacions pel que fa al benestar d’èquids
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, juntament amb la Fundació Miranda, han publicat un tríptic per a les explotacions d’èquids amb finalitats no comercials amb l’objectiu de donar instruccions als propietaris de pocs èquids per al registre i benestar animal.
D’altra banda, s’ha elaborat una Guia d’actuació per al bon funcionament dels Tres Tombs i altres concentracions amb èquids de naturalesa similar a Catalunya a fi de garantir les condicions de benestar animal en aquests esdeveniments. Es preveu la publicació de la Guia en breu al web del Departament d’Acció Climàtica.
Així mateix, el Departament d’Acció Climàtica s’ha compromès a treballar conjuntament amb FAADA per poder detectar aquestes situacions de maltractament, fer actuacions conjuntes per garantir el benestar dels èquids i col·laborar en l’actualització del protocol d’abandonament i la guia del bon funcionament dels Tres Tombs.
Finalment, el Departament té prevista la realització de la consulta pública prèvia per modificar el Decret de certàmens ramaders a fi d’incloure-hi aspectes de benestar animal i de control veterinari en els esdeveniments amb èquids.