
A través d’aquest conveni marc, el Departament de Salut contribueix a cofinançar diverses accions de la Creu Roja a Catalunya i de les assemblees provincials de la institució en l’àmbit sociosanitari.
L’acord planteja la possibilitat de difondre l’ús del localitzador SIMAP per a malalts d’Alzheimer a través dels CAP i l’impuls dels Consells Territorials de Salut.
La Creu Roja a Catalunya i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya signen divendres, 29 d’octubre de 2010 el conveni anual per reforçar la seva col·laboració en l’àmbit sociosanitari.
La signatura del conveni de 2010 va a càrrec del president de la Creu Roja a Catalunya, Josep Marquès, i de la consellera de Salut, Marina Geli. Per part de l’entitat, també assisteixen a l’acte els vicepresidents de la Creu Roja a Catalunya, Josep Quitet i Antoni Aguilera, i el coordinador i secretària autonòmica, Enric Morist i Carmen Rico. Per part del Departament de Salut, assisteix el director general de Recursos Sanitaris, David Elvira.
Per primer cop, l’acord planteja la possibilitat de difondre l’ús del localitzador SIMAP per a malalts d’Alzheimer entre els usuaris dels Centres d’Atenció Primària (CAP), amb l’objectiu d’universalitzar l’ús de les noves tecnologies en l’atenció de les persones amb aquesta malaltia. Aquest localitzador amb GPS permet allargar al màxim el període d’autonomia dels usuaris abans que no arribin a fases avançades de la malaltia, a més de proporcionar tranquil·litat a les seves famílies.
La Creu Roja va posar en marxa el Sistema Intel·ligent de Monitorització d’Alertes Personals (SIMAP) el 2008 com a servei privat i, a principis de 2009, va signar un conveni amb el Departament d’Acció Social i Ciutadania perquè el localitzador fos considerat una prestació pública subjecte a finaçament específic. Al suport d’aquesta conselleria, s’hi vol afegir ara el del Departament de Salut.
Paper de la Creu Roja amb els serveis sociosanitaris catalans en l’àmbit de la salut
Creu Roja és un actor estratègic des de la perspectiva dels recursos sanitaris, que aporta un plus de humanisme i qualitat en l’atenció a les persones que pateixen una situació vulnerable i o de risc per a la seva salut.
Tanmateix, per la seva proximitat amb la ciutadania facilita la promoció de la salut i el desenvolupament d’hàbits saludables, coherents amb les polítiques del Departament de Salut, de conscienciació de la ciutadania, perquè “la salut és una responsabilitat compartida” a nivell individual i col·lectiu.
El conveni també recull la col·laboració entre les dues parts per promoure la donació de sang. Durant el 2010, més de 300 membres de la Creu Roja han participat en l’organització dels actes institucionals del Dia Mundial del Donat de Sang, del qual Barcelona n’ha estat enguany la capital internacional.
Diversos apartats del conveni també plantegen una major participació de la Creu Roja en els serveis sociosanitaris del Departament de Salut. Així, s’aposta per consolidar la participació de l’entitat als 33 Consells de Salut de Catalunya, distribuïts arreu del territori, i per reforçar el paper del voluntariat de la Creu Roja com a agent de proximitat. D’altra banda, l’acord recull la participació de la Creu Roja en el disseny de la cartera de serveis de voluntariat en l’àmbit de la Salut i en la creació d’un nou Observatori Català del Voluntariat en aquesta àrea. A més, es vol promoure la diversificació de l’actuació de la Creu Roja en l’àmbit sociosanitari.
30.000 persones ateses en projectes sociosanitaris de la Creu Roja
A través d’aquest conveni anual, la Generalitat contribueix a cofinançar alguns dels projectes de la Creu Roja a Catalunya en l’àmbit sociosanitari, tant desenvolupats per la seva oficina autonòmica com per les seves assemblees provincials i la seva xarxa territorial.
Durant el 2009, més de 600 membres de la Creu Roja han participat en projectes relacionats amb l’àmbit sociosantitari, en què s’ha atés prop de 30.000 persones. Entre aquests projectes, destaquen els programes relacionats amb l’atenció i prevenció de la drogodependència i del VIH/SIDA. La Creu Roja gestiona serveis com el Centre d’Atenció i Seguiment (CAS), el Servei d’Atenció i Prevenció Sociosanitària (SAPS) i el Programa d’Atenció Domiciliària per a Malalts de SIDA, a través dels quals ha atès 2.546 persones amb drogodependència i 2.637 persones afectades pel VIH/SIDA.
D’altra banda, Creu Roja Joventut desenvolupa el programa SOM.NIT per informar i prevenir els joves sobre els riscos associats al consum de drogues. Prop de 250.000 joves han rebut informació d’aquest programa, des que es va posar en marxa fa més de 10 anys.