1. Es tracta d’una nova sessió del cicle de recuperació post-emergència de la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements (XIC), organitzada per Protecció Civil de la Generalitat per donar resposta a les necessitats de la protecció civil local
  2. Avui s’ha fet la tercera i última jornada del bloc de les actuacions després d’una emergència, dedicat a la Rehabilitació de Serveis bàsics i reconstrucció d’infraestructures
  3. Durant la sessió d’avui s’han tractat els temes de les infraestructures digitals i situacions d’emergència, així com la gestió d’emergències en el subministrament elèctric
  4. A la sessió s’han inscrit unes 120 persones, principalment personal tècnic de Protecció Civil dels municipis, consells comarcals de Catalunya, Diputacions, personal de l’administració local de l’àmbit administratiu i tècnic i personal de la Direcció General de Protecció Civil

Després de l’estiu, la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) reprèn el cicle de sessions XIC (Xarxa d’Intercanvi de Coneixements) dedicat a la post-emergència i que se centra en la gestió de la post emergència en el món local. Aquest matí ha tingut lloc la tercera sessió del 2n cicle de formacions de la Xarxa d’intercanvi de Coneixements (XIC) dedicat a la Rehabilitació de Serveis bàsics i reconstrucció d’infraestructures. La tercera sessió d’aquest bloc ha estat dedicada a la restitució dels serveis bàsics de telecomunicacions i del subministrament elèctric en situacions afectats per grans emergències, com poden ser els grans incendis, aiguats, nevades i ventades, entre d’altres.

La jornada, amb gairebé 120 persones inscrites, ha estat destinada principalment a personal de l'administració local de l'àmbit administratiu i tècnic que desenvolupa funcions relacionades amb la valoració de danys i la tramitació de les sol·licituds i justificació de les subvencions, arquitectes municipals i dels consells comarcals de Catalunya, a més de personal tècnic de Protecció Civil dels municipis, consells comarcals de Catalunya, Diputacions i personal de la DGPC.

La primera part de la sessió, dedicada a Infraestructures digitals i situacions d’emergència, ha comptat amb la participació de Marcel Escudé, Cap de l’Àrea d’Infraestructures Digitals de la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya.

La segona part, centrada en la gestió d’emergències en el subministrament elèctric, ha comptat amb els ponents Alfons Mulero, Responsable Centre Control Alta Tensió de Catalunya. E- Distribución y Redes Digitales (ENDESA) i Vicenç Armengol, Responsable de l’Equip Tècnic de Manresa (ENDESA).

Les sessions XIC van ser creades el juny del 2021 pel Servei d’Implantació de la Direcció General de Protecció Civil com a un espai d’intercanvi de coneixements dins l’àmbit de la protecció civil i de les emergències i especialment en relació al suport directe al món local. El primer cicle va tenir com a objectiu aprofundir en el coneixement de les característiques, necessitats i pautes d’intervenció amb les persones i col·lectius més vulnerables de la nostra societat en situació d’emergència.

A la sessió d’avui s’han inscrit més d’un centenar de persones d’administracions locals repartides per tot el territori: Consell Comarcal del Pallars Jussà, Manresa, Sant Fruitós de Bages, Consell Comarcal de la Noguera, El Vendrell, Consell Comarcal del Bages, Calldetenes, Consell Comarcal del Solsonès, Salou, Pradell de la Teixeta, Roda de Ter, Reus, Cambrils, Juncosa, El Masnou, Sant Vicenç dels Horts, Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Alcanar, Sudanell, Alcanar, Consell Comarcal Urgell, Mataró, d'Esplugues de Llobregat, Olesa de Montserrat, Sant Joan Despí, Sant Feliu de Llobregat, Santa Cola de Cervelló, Àger, Cerdanyola del Vallès, Cornellà, Vilanova, Granollers, Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Sentmenat, Llançà, Consell Comarcal del Baix Empordà, Sant Cebrià de Vallalta, Pau, Sant Adrià de Besòs, Sant Quintí de Mediona, Bordills, Bescanó, Gandesa, Montornès del Vallès, Tossa de Mar, Sant Boi de Llobregat, Vilanova de Prades, Flix, La Sentiu de Sió, Cardedeu, Matadepera, Palau-saverdera, El Prat de Llobregat, Pals, l’Ampolla, Móra d’Ebre, La Jonquera, Sant Just Desvern, l’Hospitalet, Masdenverge, Platja d’Aro, Agullana, Vila-sacra, Sentmenat, Castellgalí, Cornellà, Els Pallaresos, Sant Cugat, Móra la Nova, Ametlla de Mar, Tordera, Sant Feliu Sasserra, Aldover, Viladecans, Consell Comarcal de la Selva i Vilablareix.

Amb aquesta sessió finalitzem el segon bloc d’aquest cicle de sessions dedicades a la post-emergència. Aquest segon bloc ha estat centrat en Rehabilitació de serveis bàsics i infraestructures, en el qual hem realitzat 3 sessions: “La gestió del medi natural: Restauració forestal i de costes”, que es va realitzar el mes d’abril, “Els danys en edificacions causats per emergències. Gestió de la post-emergència en l’incendi del pont de Vilomara”, que es va realitzar en el mes de juliol i la sessió realitzada avui sobre la “ Restitució dels serveis bàsics de telecomunicacions i del subministrament elèctric durant la post-emergència”. La participació en aquestes 3 sessions ha estat d’un centenar de municipis i consells comarcals de tota Catalunya, comptant amb professionals de protecció civil i d’altres sectors de l’administració local.

Aquest cicle de sessions XIC, centrat en la gestió de la postemergència, finalitzarà amb un tercer bloc dedicat a la Reconstrucció del teixit social i l’apoderament de la població (resiliència i suport psicosocial), en el qual es farà una sessió sobre la resiliència de la població després d’una emergència. Aquesta sessió tindrà dues parts: una primera més teòrica en que s’aprofundirà en el concepte de Resiliència i una segona, més pràctica, en la que s’exposaran alguns exemples de l’àmbit municipal de bones pràctiques que s’han portat a terme per donar suport a la població després d’una emergència i per aconseguir la reconstrucció del teixit social.