- Empreses i organitzacions del Bages, Osona, el Baix Llobregat i el Barcelonès i alumnes de l’escola Elisava i del Barcelona Centre Superior de Disseny s’emporten guardons i mencions
- El Departament d’Acció Climàtica convoca aquest premi bianualment per reconèixer productes dissenyats, fabricats o executats a Catalunya que integren en el seu disseny consideracions per millorar-ne el comportament ambiental al llarg del cicle de vida
El secretari general del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Josep Vidal i Fàbrega, el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire i Soler, i la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mireia Boya e Busquet, van lliurar ahir al vespre els guardons del Premi Catalunya d’Ecodisseny 2023 en una cerimònia al Disseny Hub de Barcelona. Aquest premi, que convoca cada dos anys el Departament d’Acció Climàtica, reconeix productes en el mercat i en desenvolupament dissenyats, fabricats o executats a Catalunya que integren en el seu disseny consideracions per millorar-ne el comportament ambiental al llarg del cicle de vida. El jurat valora principalment la incorporació d'estratègies d'ecodisseny i la contribució a l'economia circular, la qualitat del disseny i la innovació.
Des les 80 candidatures presentades en aquesta cinquena edició del premi, les guanyadores de les tres diferents categories han estat el teixit Ecoloop UB per a roba laboral; Eco Duo, un envàs de productes de neteja, i Veluga, una defensa d’amarratge al moll. A més, s’han lliurat set mencions.
Producte: Teixit Ecoloop UB per a roba laboral
El premi per a la categoria Producte va adreçat a productes en el mercat, dissenyats o fabricats a Catalunya, que tenen en compte consideracions ambientals en el seu procés de desenvolupament, amb l'objectiu de minimitzar-ne l'impacte sobre el medi al llarg de tot el cicle de vida. El guardó ha estat per a l’empresa Techni Tiger, SL, de Castellbell i el Vilar (Bages), pel seu Teixit Ecoloop UB, un tipus de teixit per confeccionar peces de roba laboral. Ecoloop UB conté fins a un 65% de fibres reciclades. Dona prioritat a l’ús de la viscosa com a substitut del cotó i del polièster reciclat postconsum com a fibra sintètica. Les propietats tècniques són equiparables a les d’un teixit convencional, i permeten adaptar-se a les necessitats del client.
En aquesta categoria, hi ha hagut dues mencions. La primera, per al carretó d’anar a comprar sostenible 8 Plus, de Rolser, de l’empresa Innou de Barcelona, dissenyat per Antoni Parera Buxeres. Es tracta del primer carretó d’anar a comprar fabricat exclusivament amb plàstics reciclats. El xassís està fabricat amb polipropilè reciclat (rPP) i la tela de la bossa amb PET reciclat (rPET d’ampolles de plàstic reciclades). L’estructura i el sistema de plegament estan dissenyats amb el mínim nombre de peces possible. Un cop finalitza la vida útil, es pot tornar a reciclar gràcies a la facilitat amb què se’n separen les parts.
La segona menció ha estat per TecnoGrabber®, un sistema de xarxes per a la retenció de residus sòlids dissenyat per Tecnoconverting Engineering, SL, de Sant Fruitós de Bages (Bages). Aquest sistema s’instal·la als sobreeixidors del clavegueram per evitar que arribin residus sòlids als rius quan hi ha episodis de pluges intenses. Consta d’una part estructural d’acer inoxidable d’alta durabilitat, a prova de corrosió i 100% reciclable, i d’una malla de niló que es canvia fàcilment i que es llença juntament amb els residus que es recullen.
Producte en desenvolupament: Eco Duo, envàs de productes de neteja
Proquimia, SA, de Vic (Osona), ha rebut per al seu envàs Eco Duo el premi en la categoria de Producte en desenvolupament que reconeix projectes de producte o servei en fase de prototip o pilot. Eco Duo és una solució per augmentar la circularitat dels envasos a punt per usar (ready to use) que contenen productes de neteja concentrats. L’envàs polvoritzador està dissenyat amb una doble cavitat: una per a l’aigua, que es pot reomplir moltes vegades, i una altra que conté el detergent/desinfectant concentrat i que en permet obtenir uns 10 litres de solució final. S’hi inclou un capçal que fa la dilució entre l’aigua i el producte concentrat d’acord amb els requisits d’aplicació de cadascun.
Aquesta categoria ha tingut, en aquesta ocasió, tres mencions. La primera, Fizzycaps, de Fizzycaps, SL, de Barcelona. Es tracta de taps circulars per a la fermentació del cava. Un nou sistema de tancament de les ampolles on fermenta el vi per a la producció de cava, polietilè monomaterial d’una sola peça i 100% reciclable. Inclou un sistema de recuperació dels taps un cop utilitzats per l’empresa mateixa. La segona ha estat Ya-go, una taula de surf modular dels dissenyadors Maxuca, amb parts personalitzables, fabricada parcialment amb PET reciclat, bioresines i biofibra. La unió dels mòduls es realitza mitjançant un sistema plug&play en procés de patent que redueix les minves i la utilització de cargols d’assemblatge. La modularitat permet, també, optimitzar l’espai durant l’emmagatzematge. Finalment, la tercera menció ha estat per a Circutex, un contenidor tèxtil circular de Solidança Treball, SL, de Sant Just Desvern (Baix Llobregat), per a la recollida de residus tèxtils, fabricat amb un feltre fet a base de fibres de polièster monomaterial (70% de residu tèxtil postconsum reciclat) i gravat amb làser sense tintes ni pigments, fàcilment reciclable.
Disseny jove: Veluga, defensa d’amarratge al moll
En la categoria Disseny jove, que premia productes en el mercat o en desenvolupament que estiguin desenvolupats per estudiants o persones titulades recentment, el guanyador ha estat Joan Pahissa Aranda de l’Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona Elisava per un sistema de defensa d’amarratge al moll, anomenat Veluga, fabricat amb plàstics reciclats recollits del mar Mediterrani. Uns sensors integrats a la defensa i connectats a una aplicació permeten conèixer el nivell d’ocupació del moll. El producte es troba en un estat de desenvolupament de prototipatge i d’anàlisi del model de negoci en el marc del programa Blue up, fruit de la col·laboració entre Barcelona Activa i el Port de Barcelona.
Les mencions per a aquesta categoria han estat dues. Fix, una malla per retenir microplàstics, de Maria Mei Bellsolà, Núria Fandos i Mario Sanz, estudiants de l’Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona Elisava. Es tracta d’una malla filtradora per retenir els residus humits de la rentadora que contenen partícules microplàstiques. Un cop filtrats, els microplàstics es transformen en un nou material compost quan es barregen en un 3% amb polipropilè reciclat, de manera que queden encapsulats i no s’alliberen al medi natural. Amb aquest nou material, es poden produir pèl·lets o filaments per a impressió làser 3D. L’altra menció ha estat per Ex·tĕrra, paper i tinta de fulles de carxofera, dissenyat per Carolina Galeazzi, de l’IED Barcelona Centre Superior de Disseny. La fabricació és a partir de les fulles i tiges de la carxofera, part de la planta no comestible que es descarta i que es tracta com a residu agrari. Mitjançant un procés de cocció de les fulles amb carbonat sòdic, se’n separa la cel·lulosa per fer el paper i la lignina soluble per fer la tinta. El resultat és un material biodegradable, compostable i reciclable que ha estat testat en diferents aplicacions per provar-ne la funcionalitat.
Incentivant solucions sostenibles i innovadores
El Premi Catalunya d’Ecodisseny promou i reconeix les pràctiques i iniciatives que cerquen la integració de valors ecològics en els productes i projectes de disseny a fi d’incentivar la creació de solucions innovadores que contribueixen a la sostenibilitat i el desenvolupament sostenible del país. Enguany, el premi estrena nova imatge a fi de facilitar-ne el reconeixement en el sector. El nou símbol representa la unió de tres conceptes clau de l’economia circular: reduir residus i recursos (-), multiplicar-ne la vida útil (x) i donar un valor addicional als productes (+).
La Generalitat promou de fa anys el disseny per al reciclatge per donar sortida als materials reciclats que s’obtenen a partir de la recollida selectiva dels residus municipals, industrials i de la construcció, i, d’altra banda, incentivar que els nous productes que es fabriquen es dissenyin pensant en un futur reciclatge i que generin la mínima quantitat de residus. Actualment, amb l’ecodisseny, se cerca que els productes tinguin en compte també la resta d’aspectes ambientals com ara el consum d’aigua i energia, les emissions a l’atmosfera, etc.
El Govern té en marxa un programa interdepartamental d’ecodisseny per assolir la reducció del consum de matèries primeres i d’energia, de la generació de residus i d’emissions i dels costos associats. Es tracta d’afavorir un entorn adequat per donar un valor afegit i responsable als productes i serveis produïts i comercialitzats a Catalunya, a la vegada que s’obté també una major competitivitat en el món empresarial i una major responsabilitat social i ambiental. També ha elaborat l’Estratègia catalana d’ecodisseny per a una economia circular i ecoinnovadora, una eina d’ecoinnovació que té com a objectiu promoure l’economia circular mitjançant el reciclatge i una major sostenibilitat a l’hora de produir i consumir productes.