1. El Govern distingeix 79 treballs científics i 11 centres de secundària en l'acte
  2. El president de la Generalitat, el conseller de Recerca i Universitats i la consellera d’Educació han entregat aquests guardons que fomenten l’esperit científic entre el jovent des de l’any 1981
El president Aragonès durant la seva intervenció a l'acte (foto: Rubén Moreno)
El president Aragonès durant la seva intervenció a l'acte (foto: Rubén Moreno)
{"name":"2023/09/29/19/02/91515fb0-1eef-4071-b1d6-185bc36f8e83.jpeg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":57264}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, i la consellera d’Educació, Anna Simó i Castelló, han lliurat aquesta tarda els Premis de Recerca Jove (PRJ) 2022, que en aquesta edició han distingit un total de 98 estudiants de 3r i 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà o superior per a la realització de 79 treballs d’investigació científica. Els PRJ també han reconegut la tasca d’acompanyament del professorat amb el lliurament d’11 guardons a centres d’ensenyament secundari.

Durant aquest acte, el president de la Generalitat ha reivindicat “el jovent extraordinari” de Catalunya que “està apassionat per la recerca i que és autoexigent”. “Catalunya pot estar molt contenta dels seus joves i crec que vosaltres en sou un exemple”, ha afegit.

El cap de l’Executiu ha insistit en la necessitat de donar suport a la recerca catalana, especialment entre els més joves, afirmant que “hem d’aixecar límits per a que pugueu desplegar el vostre potencial”. Tal i com ha explicat durant la seva intervenció, “la recerca és el que ha permès a la humanitat avançar”.

El president Aragonès ha recordat que Catalunya té “un mapa d’infraestructures de recerca extraordinari i cal que seguim generant el talent que l’alimenti”. En aquest sentit, ha posat de relleu el reconeixement internacional de les universitats catalanes i l’excel·lència dels centres de recerca del país, així com equipaments com el supercomputador Marenostrum o el Sincrotró Alba.

El president Aragonès ha aprofitat la seva intervenció per felicitar els guardonats i encoratjar-los a no deixar de banda la seva tasca investigadora i ha subratllat la importància de buscar l’aplicació pràctica dels seus estudis. Tot aquest esforç té sentit si fem un retorn a la societat”, ha conclòs.

Per la seva banda, el conseller Nadal ha afirmat que “l’objectiu d’aquests premis és despertar interès per la ciència, per la curiositat i per la investigació en tots els àmbits de la vida”. I ha afegit que “la quantitat de temes que afloren des de la vostra imaginació i interès, i amb l’estímul dels vostres professors, és una font de riquesa que comença a preparar el futur perquè els científics del futur sou aquí”.


El president Aragonès i els consellers Simó i Nadal han lliurat els Premis de Recerca Jove 2022 (Rubén Moreno)
El president Aragonès i els consellers Simó i Nadal han lliurat els Premis de Recerca Jove 2022 (Rubén Moreno)
{"name":"2023/09/29/19/03/09982b76-c6af-46ac-aabf-e1c312959408.jpeg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":99695}

Els Premis de Recerca Jove

Creats el 1981, els PRJ tenen com a objectiu distingir els millors treballs de recerca fets, de forma individual o en grup, durant més d’un any per estudiants de tot Catalunya que fan recerca d’excel·lència, demostrant un esperit científic. Alhora també reconeixen l’esforç en el foment de la recerca dels centres on estudien.

Els guardons són atorgats pel Govern, a través del Departament de Recerca i Universitats i l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), i estan dotats amb 850 euros, en el cas dels alumnes, i amb 2.500 euros pel que fa als centres guardonats, destinats a l’adquisició de llibres i publicacions per a la biblioteca o equipament cientificodocent.


Premis temàtics

Els PRJ inclouen distincions específiques per treballs de recerca en diferents àmbits: Premi Reginó, concedit en col·laboració amb l’Institut Català de les Dones (ICD), que distingeix el millor treball de recerca sobre les dones i les seves aportacions, així com al centre d’educació secundària que hagi destacat per haver impulsat l’interès en aquesta temàtica; el premi INEFC, al millor treball sobre temàtica esportiva; el premi Alfons Banda, en col·laboració amb l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), per a recerques sobre cultura de la pau; el premi Luciana Calvo, de l’Escola d'Administració Pública de Catalunya (EAPC), sobre llengua i dret públic; el premi Ramon Muntaner al millor treball sobre desenvolupament local, concedit per l'Institut Ramon Muntaner, Fundació Privada dels Centres d'Estudis de Parla Catalana (IRMU), i el premi TIC Salut Social de la Fundació Tic Salut Social.

Pel que fa a la menció Persones Sàvies, s’ha atorgat al millor treball relacionat amb la figura del primatòleg Jordi Sabater i Pi, amb motiu de la commemoració l’any passat del centenari del seu naixement.

Els PRJ en xifres

En aquesta edició s’hi han presentat 198 treballs de 102 centres educatius distribuïts al llarg de 28 comarques d’arreu del país. S’han guardonat 11 centres i 79 treballs de recerca, que han estat elaborats per 98 alumnes. El 65% dels premiats han estat noies (64 noies premiades) i el 35%, nois (34 nois premiats).

En referència a la distribució territorial, la comarca amb més alumnes premiats és el Barcelonès amb un total de 12 guardons. La segueixen el Maresme amb deu guardons i el Segrià, el Vallès Oriental, el Baix Llobregat i el Gironès amb sis. La comarca amb més recerques presentades és novament el Barcelonès (34), seguida del Maresme (22), el Baix Llobregat (17), el Segrià (12) i el Gironès (11).

Per branques de coneixement, se n’han premiat 14 de Ciències Socials i 14 d'Enginyeria, Tecnologia i Arquitectura; 11 de Ciències naturals i agroalimentàries; 10 de Ciències; 9 de Biomedicina; 8 d'Arts i humanitats; 7 de Ciències Mèdiques i de la Salut; 4 de Biotecnologia mèdica; 1 de Ciència i tecnologia de dades i 1 de bioinformàtica.

A l’edició del 2021, van ser 184 treballs elaborats de forma individual o en grup per alumnes de 97 centres pertanyents a 26 de les 42 comarques catalanes. Es van distingir un total de 77 treballs realitzats per 86 estudiants (69% noies i 31% nois) i 11 centres d’ensenyament secundari.

El 2020 es van presentar un total de 195 treballs, corresponents a 104 centres de secundària de 26 comarques catalanes. En total es van premiar 87 estudiants(60% noies i 40% nois), que van elaborar 78 treballs de recerca, i 11 centres de secundària.

Podeu consultar tota la informació sobre aquests premis al web dels PRJ.