Les dotze dones emprenedores i creadores de capçalera del projecte “Lleida, Terra de dones transformadores” han parlat avui, en un acte celebrat a l’estant del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a la Fira de Sant Miquel de Lleida, dels seus projectes personals i professionals per combatre la mentalitat i les mancances de l’estatu quo a l’entorn rural i plantejar i generar canvis socials, culturals, econòmics, territorials, tecnològics, sostenibles, educatius, artístics o agrícoles en l’entorn. La presentació del projecte anava adreçada a entitats diverses i agents econòmics i socials del territori.
La delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, acompanyada pel director dels Serveis territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Ferran de Noguera, i per la directora dels d’Igualtat i Feminismes, ha subratllat que “Lleida, Terra de dones transformadores” pretén superar l’agropatriarcat i la doble discriminació pel fet de ser “dones de poble”, així com donar visibilitat a les dones rurals més enllà del sector primari. Bergés ha afirmat que “volem donar un impuls decidit a la transformació feminista de l’entorn rural de les Terres de Lleida a partir de la configuració d’una agenda compartida i una acció conjunta de dones rurals i del Govern. “L’apoderament de les dones del món rural com a acció estratègica per al desenvolupament de les Terres de Lleida i, de retruc, del país, és més que un desafiament i una necessitat: és una acció de justícia”, ha reblat la delegada.
Un cop posat en marxa, el projecte preveu avançar a través d’una dinàmica participativa per identificar més dones transformadores a tot el territori i generar un moviment a partir d’un seguit d’accions que portin el col·lectiu a implicar-se de forma organitzada en la transformació feminista del món rural.
“Lleida, terra de dones transformadores” comptarà amb un ventall d’eines comunicatives, formats i suports per facilitar donar a conèixer la realitat transformadora del territori de les protagonistes d'aquest projecte. Tots els materials i informacions que s’hi vagin integrant amb el temps arran de les noves activitats i de les noves dones que s’afegeixin a la iniciativa, seran inclosos a la pàgina web www.donestransformadores.cat, ja en funcionament. Serà el cas de retrats, càpsules documentals de curta durada i de podcasts, entre altres. A més, el hashtag del projecte serà #donestransformadoreslleida i el compte d’Instagram, https://www.instagram.com/donestransformadores/.
Durant l’acte, conduït per les periodistes de L’Oest Gemma Peris i Pili Garcia, s’ha donat a conèixer material gràfic i audiovisual inèdit al voltant de les històries personals, les experiències vitals i els espais on treballen, creen i fan possible la seva aposta transformadora aquestes 12 dones de capçalera, que forma part del projecte i que ja es pot trobar al seu web. També ha intervingut a la presentació la Xènia Roset, actriu de la pel·lícula ‘Alcarràs’.