Imatge del vídeo de la campanya{"name":"2023/10/02/09/17/ed77db70-b625-4ad2-877e-7ea1951b84c5.png","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":2678019}

Els casals cívics i comunitaris de Catalunya fan un pas més en la lluita contra les violències masclistes. A través de la campanya Alliberem els casals cívics i comunitaris de les violències masclistes quotidianes volen visibilitzar-les, potenciant la capacitat crítica de la comunitat, promovent espais segurs i lliures de violències masclistes. Es tracta d’una campanya que dota els equipaments de recursos perquè puguin tenir un espai de sensibilització, mitjançant diferents propostes i materials destinats a la ciutadania. El Departament de Drets Socials, a través de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària (DGACC), impulsa aquesta iniciativa en els equipaments cívics i comunitaris que gestiona arreu de Catalunya.

#Noéselmateix #aixòésviolent

La campanya Alliberem els casals cívics i comunitaris de les violències masclistes quotidianes promou la capacitat crítica de les persones participants dels casals cívics i comunitaris mitjançant quatre situacions representatives de violències quotidianes: tirar floretes a les dones; invasió de l’espai o tocaments sense consentiment; infantilització i qüestionament de l’autoritat per motius de gènere; i, emetre una opinió sobre l’aspecte físic, el cos o el vestuari.

El fil conductor de la campanya és la fórmula “no és el mateix”, un joc lingüístic que permet contraposar dues situacions resumides en dues frases. Les frases de la campanya, parteixen de situacions relatades pel propi personal dels casals cívics i comunitaris del Departament de Drets Socials.

Un espai on convidar a fer créixer la campanya

Serà una campanya dinàmica i viva, que servirà com a punt de partida per a diverses accions participatives als casals cívics i comunitaris.

  1. Cartells tipogràfics que recullen les quatre frases de la campanya. Aquests cartells es penjaran als equipaments cívics arreu del territori.
  2. Postals per autocompletar. La idea és que aquest material es pugui fer servir en tallers, formacions o altres activitats dissenyades per l’equip del Programa de sensibilització, prevenció i detecció de la violència de gènere de Catalunya, on les persones participants puguin compatir les seves experiències personals.
  3. Postals impreses, que inclouran una situació de “No és el mateix” i, al darrere, l’explicació més genèrica d’aquella violència i de les violències quotidianes contextualitzades en el marc dels casals cívics i comunitaris.
  4. Canals digitals. A través dels comptes oficials es compartiran els cartells i un vídeo. I, des dels equipaments cívics es fomentarà el debat amb els hashtags #Noéselmateix #aixòésviolent
Imatge del vídeo de la campanya{"name":"2023/10/02/09/18/38ea3bca-24e1-47ec-b972-ca4e8d72d983.png","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":2989852}

Segell “Aquí no hi caben les violències masclistes”

La Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària promou el segell “Aquí no hi caben les violències masclistes”, entre els equipaments cívics i comunitaris amb l’objectiu d’identificar aquests equipaments com a espais segurs on les violències masclistes no es permeten i ampliant també el suport a les dones o persones que pateixen violències masclistes per la seva orientació sexual o identitat de gènere. Amb el segell, també es pretén oferir un acompanyament continuat als i les professionals de l’equipament en la construcció d’espais lliures de violències masclistes.

Aquest segell contempla diverses accions, com tallers adreçats a la ciutadania sobre temàtiques diverses, com per exemple: relacions lliures de violències, sexualitat, diversitat sexual, masculinitats no sexistes, coeducació, drets sexuals i reproductius, entre d’altres.

Una altra de les accions del segell és revisar la cartelleria de l’equipament perquè sigui inclusiva, elaborar guies, contes i infografies, així com formar les persones responsables dels casals cívics i comunitaris perquè coneguin el circuit d’atenció a les violències masclistes del Departament d’Igualtat i Feminismes, amb l’objectiu de millorar la detecció de les violències masclistes.

4  

Imatges

Imatge del making-of del vídeo de la campanya

Imatge del making-of del vídeo de la campanya 2989852

Imatge del making-of del vídeo de la campanya

Imatge del making-of del vídeo de la campanya 2756652

Imatge del making-of del vídeo de la campanya

Imatge del making-of del vídeo de la campanya 2678019

Imatge del making-of del vídeo de la campanya

Imatge del making-of del vídeo de la campanya 2713396