Balanç positiu de la Fira de Sant Miquel de Lleida, malgrat els problemes que està patint el camp
Del. Lleida
query_builder 1 octubre 2023 20:36
event_note Nota de premsa
Balanç positiu de la Fira de Sant Miquel de Lleida, malgrat els problemes que està patint el camp
Del. Lleida
· Els dos eixos principals del certamen han estat la biotecnologia i els efectes de la sequera
· Carmel Mòdol adverteix que el nou context climàtic obliga a un canvi en el model econòmic
· La mostra ha acullit el 2n Congrés BIT, centrat en el desenvolupament dela proteïna alternativa i les noves vies de valorització forestal
Imatge de l'acte de cloenda de la Fira de Sant Miquel i el Saló Eurofruit 2023{"name":"2023/10/02/14/58/1bc360a1-1571-42c1-a123-6d900faae371.jpg","author":"DTGL","type":"0","location":"0","weight":473934}
Fira de Lleida valora positivament el desenvolupament de la 69a Fira Agrària de Sant Miquel i el 38è Saló Eurofruit, que ha assolit gairebé 100.000 visitants, una xifra similar a la de les darreres edicions, atès que “el nivell de satisfacció per part dels expositors és notable perquè els resultats han estat superiors a les expectatives”, segons ha explicat l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, en el transcurs de la cloenda. En aquest sentit, el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Lleida, Jaume Saltó, ha destacat “l’excel·lent resposta dels expositors, malgrat els greus problemes que pateix el camp arran de factors com la sequera i l'augment de costos de producció”. Sobre les vendes van assegurar que també s’han superat les expectatives i que durant la fira s'han encarat força operacions de compravenda que es tancaran més endavant.
La biotecnologia i les problemàtiques derivades de la sequera han estat dos dels eixos principals al voltant dels quals ha girat la 69a Fira Agrària de Sant Miquel i el 38è Saló Eurofruit. La mostra, oberta del 28 de setembre a l’1 d’octubre al recinte de Fira de Lleida, ha comptat amb 288 expositors directes procedents de l’Estat espanyol, França, Itàlia i EE.UU., amb una superfície de 50.000 m2. S’hi ha ofert innovacions en àmbits com la maquinària, el reg, les energies renovables o l'agricultura de precisió, inclosos drons per a aplicació de fitosanitaris o microtractors elèctrics amb guiatge automatitzat i capacitat de visió artificial. Fira de Lleida ha destinat també un espai de 4.500 m2 a l’exposició de tractors. Per altra banda, el certament ha comptat amb un programa d’activitats paral·leles que ha inclòs una cinquantena de jornades tècniques, conferències, presentacions, demostracions de drons en l’àmbit de l’agricultura de precisió i reunions professionals, entre altres.
En el marc de l'acte de cloenda de la 69a edició del certamen agrícola, s'ha dut a terme l'entrega de premis del 52 Premi del Llibre Agrari, el 8è Premi de l'Article Tècnic Agrari i el 26 Premi a la Innovació Tecnològica i Seguretat en el disseny de les Màquines Agrícoles i dels Equips de la Indústria Agroalimentària.
Revisar el sistema productiu agrari
El secretari d'Agricultura, Carmel Mòdol, encarregat de fer la cloenda del certamen, ha avançat que cal revisar el sistema productiu agrari actual per adaptar-lo al nou context climatològic i de sostenibilitat ambiental de la mà d’una "revolució tecnològica" que ja ha començat. Mòdol s’ha referit als nous usos de l’aigua, sobre els quals “no sabem si podrem mantenir els drets que considerem adquirits”, a la producció d’aliments més resilients a les tensions hídriques, a les noves maneres de conservar els aliments, etc. Per tot plegat, ha dit, cal pensar i incorporar nova tecnologia i, en aquest repte, cal que totes les institucions hi col·laborin. De fet, ha recordat que el territori té al seu abast inversions de les institucions per posar en marxa el nou procés.
Mòdol s’ha mostrat convençut que les Terres de Lleida "especialment" estan cridades a liderar aquest canvi, i que la Fira de Sant Miquel és un bon aparador per mostrar el progés tecnològic en l’àmbit agrari.
2n Congrés BIT: Proteïna alternativa i valorització forestal
Enguany, la Fira de Sant Miquel i Eurofruit han acollit el 2n Congrés BIT, trobada professional de referència a Catalunya en matèria de bioeconomia, innovació i tecnologia, que, amb 380 inscrits i una cinquantena de ponents, a la Llotja de Lleida, ha incidit especialment en dos àmbits en vies de desenvolupament en bioeconomia com són la proteïna alternativa com a opció estratègica de l’alimentació humana i alhora de la indústria catalana, i les noves vies de valorització forestal. El congrés ha estat organitzat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Fira de Lleida i l’EFI-Bioregions. La conselleria hi ha participat a través d’una quinzena de jornades, sessions i presentacions.
La delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, en la cloenda del congrés, va incidir en la gran oportunitat que tenen les terres de Lleida per transformar el seu model econòmic al voltant de l’agroalimentació i ocupar un lloc destacat en el desenvolupament del país. En un context de sequeres cada vegada més freqüents i acusades i davant de la necessitat d’avançar en el camí ja imparable de la bioeconomia circular, tenim l’oportunitat de ser capdavanters en la recerca i aplicació de pautes d’estalvi i millora de l’eficiència en els diferents usos de l’aigua, especialment pel que fa a nous models productius i cultius adaptats a l’escassedat hídrica i a les noves tendències alimentàries, i en el creixement i desenvolupament sostenible de l’economia mitjançant el foment de la producció de recursos biològics renovables de proximitat.
Bergés ha apuntat que la bioeconomia ja representa el 10% de la producció i el 5,2% de l'ocupació a Catalunya, en una tendència a l’alça. “Aquí hem de jugar fort, seguint la metodologia de treball de l’agenda compartida i de governança participativa i consensuada, i més quan tenim un punt molt a favor com és que el Govern de la Generalitat aposta en ferm perquè Lleida esdevingui la capital de la bioeconomia de Catalunya”, ha assegurat la delegada. “El Govern entén que és un objectiu estratègic per al país que es lideri des de Lleida l’impuls del pol d’infraestructures i serveis per al desenvolupament de la bioeconomia de Catalunya”, ha reblat, i en aquesta línia ha fet esment del conveni que la Generalitat ha signat amb l’Ajuntament de Lleida, la Diputació i el Parc Agrobiotech, per a la posada en marxa del Centre de serveis per al desenvolupament efectiu de la bioeconomia circular a Catalunya (BIOHUB CAT) i del Centre d’Innovació Digital Agroalimentari i Forestal de Catalunya (CIDAF CAT), amb una aportació inicial de 900.000 euros, i de l’impuls d’una planta preindustrial d'accés obert puntera a Europa per a validació de biotecnologies i bioproductes vinculats al desenvolupament de la proteïna alternativa com a pas previ per a la seva sortida al mercat, que es començarà a construir el 2024 a Alcarràs.