1. El conseller ho ha dit en la inauguració del curs acadèmic a la Universitat de Barcelona (UB)
  2. Aquest pròxim curs universitari s’amplien les polítiques d’equitat i estudiar una segona titulació universitària costarà fins a 600 euros menys gràcies a l’eliminació del recàrrec
  3. Les universitats comencen a estabilitzar professorat associat gràcies al Pla de xoc impulsat pel Departament de Recerca i Universitats
Inauguració curs UB{"name":"2023/10/02/20/45/e41f0480-10c0-4ffc-906b-f266416bdd3c.jpg","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":150659}

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha assegurat que “darrere dels graus, dels màsters i doctorats del sistema universitari de Catalunya hi ha la voluntat del Govern de fer avançar el coneixement i la ciència per fer de Catalunya un país competitiu, de primer nivell en el concert de les universitats d’Europa i del món.” El conseller ho ha dit aquest vespre en la seva intervenció durant la inauguració del curs universitari a la Universitat de Barcelona (UB). Així mateix, el conseller ha destacat la capacitat del sistema català de recerca tot subratllant que està “en plena harmonia amb la recerca i la docència de les universitats de Catalunya” i, en aquesta línia, ha assegurat que des del Govern “treballarem i continuarem avançant per aconseguir que l’efecte multiplicador de les sumes guanyadores entre els centres CERCA i les universitats de Catalunya sigui encara molt més gran”.

En una inauguració marcada pel protagonisme de les arts i de les humanitats, el conseller ha transmès el missatge que “si en algun lloc hi caben la disrupció revolucionària i transformadora i un sistema acadèmic reglat és a la universitat”.

Per la seva banda, el rector de la UB, Joan Guàrdia, ha reivindicat la importància de l’art en el seu parlament afirmant que “parlarem d’art intensament per recordar-nos que l’art és una activitat acadèmica fonamental en la ciència i en la universitat” i ha donat la benvinguda a l’alumnat i personal que s’incorpora enguany a la UB destacant que la Universitat de Barcelona està oberta a les persones que arriben de diferents procedències.

Novetats curs 2023-2024

Aquest inici de curs universitari comença amb les primeres incorporacions de professorat a temps complet contractat gràcies al Pla de xoc que ha permès, de moment, que quatre de les set universitats públiques que s’han beneficiat dels primers 10 milions d’euros del Pla puguin estabilitzar personal docent.

Aquest any el Departament ha continuat impulsant mesures d’aprofundiment de les seves polítiques d’equitat d’equitat per afavorir l’accés als ensenyaments superiors i la formació al llarg de la vida. Així, les rebaixes en els preus públics universitaris també beneficien els estudiants de segones i successives titulacions amb l’eliminació del recàrrec fins ara existent, el que suposa un estalvi de fins a 600 euros per curs. Una altra mesura en favor de l’equitat ha posat fi a un greuge comparatiu que es venia produint respecte als estudiants de matrícula d’honor dels cicles formatius que, finalment, ara ja es poden beneficaran de la gratuïtat de la matrícula el primer curs d’universitat, equiparant-se així als de Batxillerat. Així mateix, s’amplia la gratuïtat a les víctimes de violències masclistes fora de l’àmbit de la parella amb una línia d’ajuts oberta fins el 31 d’octubre.

Altres novetats d’aquest nou curs que ja s’estan implementant tenen a veure amb el compromís del Govern, juntament amb les universitats, en la defensa dels drets lingüístics dels estudiants. Coincidint amb l’inici del curs, el Govern ha impulsat una campanya per conscienciar als estudiants universitaris dels seu drets lingüístics. Actualment, totes les universitats catalanes ja tenen habilitades bústies lingüístiques per vehicular queixes o consultes sobre canvis en la llengua de docència que, majoritàriament, van en detriment del català.

D’altra banda, la Comissió europea va aprovar recentment la inclusió del català a la plataforma OLS (Online Linguistic Support) que s’adreça a estudiants Erasmus i que permetrà que puguin tenir coneixements de la llengua abans de venir a una universitat catalana.

En polítiques de gènere, l'aprovació del protocol-guia per a les universitats per a prevenir els casos d'abusos laborals o sexuals s'inscriu en una política de rigor extrem i d'exigència diligent en el combat dels casos denunciats. Aquest curs les universitats catalanes ja compten amb un protocol actualitzat, elaborat conjuntament pels Departaments de Recerca i Universitats i el d’Igualtat i Feminismes, que serveix de pauta i orientació per respondre a casos de violència masclista i assetjament sexual en l’àmbit universitari.

L’acte d’inauguració de la UB ha comptat amb la participació del president del Consell Social de la Universitat de Barcelona, Joan Corominas; el director de cinema Juan Antonio Bayona, que ha pronunciat la lliçó inaugural, i la presència del secretari general del Departament de Recerca i Universitats, Joaquim Nin i Borredà; la directora general d'Universitats, Victòria Girona Brumos; i la secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Laura Román Martín, entre altres personalitats.