El programa impulsat pel Departament de Recerca i Universitats ha comptat amb la col·laboració amb 671 investigadors i investigadores del sistema català d’R+D+I

Hi han pres part 600 empreses, les 12 universitats catalanes i 30 centres de recerca, amb un finançament acumulat per valor de 120 milions d’euros

El conseller de Recerca i Universitat, Joaquim Nadal, ha definit els Doctorats Industrials “com un exemple de col·laboració estreta entre el sector públic i el teixit social i empresarial”

Acte 10 anys DI{"name":"2023/10/03/19/31/8cb4cd36-90d7-47d6-a68d-c674e2b57b23.jpg","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":235713}

El Pla de Doctorats Industrials (DI) del Departament de Recerca i Universitats ha permès culminar en els seus primers deu anys en funcionament un total de 918 projectes de recerca aplicada. Una dècada de trajectòria del programa d’impuls de la transferència tecnològica i de coneixement a Catalunya en què han pres part 671 investigadors i investigadores del sistema català d’universitats i recerca, 600 empreses, les 12 universitats catalanes i fins a 30 centres de recerca del país.

Entre els anys 2012 i 2022, el finançament públicoprivat del pla ha ascendit a 120 milions d’euros, dos terceres parts provinents del sector privat i un terç del sector públic, i la convocatòria dels DI s’ha incrementat en 1’5 milions fins als 6 milions anuals.

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, que ha presidit l’acte de commemoració dels 10 anys del Pla de DI celebrat aquesta tarda al Palau de la Música, ha refermat “el compromís del Govern amb la continuïtat del programa de Doctorats Industrials, perquè augmenti els recursos i segueixi aprofundint en la col·laboració estreta entre la universitat i els centres de recerca amb empresa”.

El conseller Nadal, a més, ha posat el Pla de DI com un “exemple de l’objectiu que dóna sentit a l’obra de Govern de treballar per construir un futur millor per Catalunya, amb els ciutadans al centre de les seves polítiques, desitjant que esdevingui no una excepció sinó més aviat una regla del treball conjunt entre el sector públic i el teixit econòmic i social”.

Per la seva part, el director acadèmic del Pla de DI, Albert Sangrà, ha assenyalat que “les doctores i doctors industrials actuen com a ponts de transferència de coneixement, contribuint a estrènyer les relacions entre el teixit industrial de Catalunya i les universitats i centres de recerca”.


Recerca col·laborativa entre universitat i empresa

Els DI són un programa impulsat pel Departament de Recerca i Universitats amb la finalitat de donar resposta al repte de la transferència de coneixement i de tecnologia i la seva aplicació en el teixit productiu del país. Al llarg d’una dècada de trajectòria, el Pla ha consolidat un model de la recerca col·laborativa que ha permès valoritzar el coneixement, incorporar i retenir talent científic, potenciar la competitivitat del teixit productiu i generar llocs de treball altament qualificats al teixit productiu del país.

Aquests projectes han permès als doctorands adquirir competències científiques al més alt nivell, així com accedir a equipaments i infraestructures de primer ordre. Les empreses, per la seva part, Han atret talent i han contribuït a formar persones de gran potencial per millorar-ne la competitivitat i la internacionalització, així com impulsar el seu rendiment i avançar tecnològicament. El coneixement propi generat a les universitats, centres de recerca i hospitals, però també a les empreses i institucions, ha permès crear ponts de col·laboració entre el món acadèmic i el món socioeconòmic.

Per àmbit de recerca dels projectes, les àrees majoritàries han estat les de tecnologies de la informació i de les comunicacions (26%), ciències de la salut i biomèdiques (22%), ciències i tecnologies químiques (15%), i ciències socials (11%). La resta de projectes s'han encabir en els àmbits de del disseny i la producció industrial (8%); enginyeria civil, geoambiental i arquitectura (6%); matemàtiques i física (6%); biologia (5%), i arts i humanitats (1%).

En l’històric de 10 anys i més de 900 projectes de doctorat, el Pla de DI ha incentivat la transferència entre el sistema universitari i de recerca i el teixit productiu en un ampli ventall d’àmbits de coneixement. En el marc del Pla s’han dut a terme projectes de recerca col·laborativa sobre electrificació de vehicles, seguretat de les comunicacions, e-mobilitat, tecnologia 5G, agroalimentació i sostenibilitat, així com projectes disruptius sobre impressió 3D d’aliments, captura de CO₂, economia circular, Machine i Deep Learning, intel·ligència artificial, proteïnes vegetals o augment de les capacitats de les persones disminuïdes.


Un model consolidat

El model de recerca desplegat pel Pla de Doctorats Industrials es basa en projectes de recerca que posen en contacte universitats, centres de recerca, empreses i institucions. Els investigadors i investigadores predoctorals desenvolupen el projecte de recerca col·laboratiu, que serà objecte de la seva tesi doctoral, com a personal contractat de les empreses, amb una retribució mínima de 22.000 euros anuals , fet que els facilita la continuïtat, un cop finalitzat el projecte i la tesi doctoral.

A més, el programa vetlla per afavorir l’esforç col·laboratiu en equip de la recerca, que culmina en resultats que, d’una banda, s’apliquen directament a les empreses que hi estan involucrades i, de l’altra, generen activitat econòmica al territori i transfereixen tecnologia i coneixement amb impacte sobre el conjunt de la societat.

La projecció professional de les persones titulades amb grau de doctorat, a més, presenta una clara tendència a la consolidació al nostre país. Segons els resultats de la darrera Enquesta d’inserció laboral a persones titulades a les universitats catalanes que coordina l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU Catalunya), els doctorats i doctorades mostren dades que freguen la plena ocupació, amb només un 1’7% de taxa d’atur. L’empresa ja ocupa més de la meitat dels doctors i doctores recents (55% del total, en front del 28% de les universitats i el 17% de les institucions de recerca) i el creixement d’aquest titulats i titulades ha crescut dins del sector privat fins a un 16% des del 2008.

Els DI són una iniciativa del Govern de la Generalitat de Catalunya iniciada com a pla pilot l’any 2012 i alineada amb el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC). Està basat en altres experiències d’èxit internacionals, amb més de 30 anys de recorregut, posades en marxa a països com França o Dinamarca, i compta amb una convocatòria anual, permanentment oberta, que resol les candidatures seleccionades quatre cops l’any.


Commemoració

El Pla de Doctorats Industrials ha commemorat el seu 10è aniversari amb diferents accions que han culminat en l’acte celebrat avui al Palau de la Música. En el seu marc s’han lliurat els premis Impacte DI 2012-2022, que han reconegut quatre projectes en les categories d’Impacte en la societat (Linh Johansson, doctoranda industrial entre la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i Mimetis Biomaterials S.L); Impacte en les persones (Joel Torres Serra, doctor industrial entre la UPC i TMI Técnicas Mecánicas Ilerdense SA); Nova proposta de projecte de doctorat industrial (Mahsa Pourmohammad Golloujeh), i Impacte en l’empresa [Dra. Laia Bosch Camós, doctora industrial entre la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA)].

L’acte també ha comptat amb la participació de professionals de rellevància científica internacional i amb una ponència magistral a càrrec de l’experta internacional en innovació i assessora de l’Administració de Barack Obama entre 2010 i 2017, Natalia Olson-Urtecho.

El llibre recopilatori Doctorats Industrials. 10 anys de recerca col·laborativa a Catalunya repassa la dècada d’experiències del Pla de DI, mitjançant diferents perspectives i aportacions de col·laboradors.

A banda de diferents actuacions a les xarxes socials, també s’ha produït un vídeo per recollir diferents testimonis de participants del Pla DI i diverses col·laboracions, així com els resultats i impactes dels projectes.