1. S’ha aprovat la modificació del planejament de Vielha e Mijaran per regular la implantació de captadors solars d’autoconsum
  2. La consellera Capella s’ha reunit amb la síndica d’Aran, amb qui ha tractat la millora de la C-28 i la regulació dels apartaments d’ús turístic, i ha realitzat una visita institucional a l’Ajuntament de Vielha e Mijaran


imatge
La consellera Capella, amb la síndica d'Aran, Maria Vergés
{"name":"2023/10/05/12/29/7db2f28f-2189-4a5d-a4c9-08a71ce65a61.JPG","author":"Territori","type":"0","location":"0","weight":2229776}


La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, ha presidit avui la Comissió d’urbanisme d’Aran, en el marc d’una jornada de visita a la Val d’Aran, on també s’ha reunit amb la síndica, Maria Vergés, i ha realitat una visita institucional a l’Ajuntament de la capital aranesa, Vielha e Mijaran.

Així, durant la reunió amb la síndica d’Aran, la consellera Capella ha anunciat la “voluntat que abans de finals d’any ja tinguem un projecte ben definit” de la millora per trams de la carretera C-28.

També s’ha mostrat “totalment alineada amb la síndica d’Aran en la voluntat i en l’objectiu de garantir el dret a l’habitatge, que ha de ser un dret fonamental”. En aquest sentit, ha afegit que “un dels problemes que tenim ben identificats és l’ús turístic que es dona a determinats habitatges”. “Allò que hauria d’anar destinat a la ciutadania, va destinat a un ús temporal i amb una finalitat molt determinada que genera tensions afegides”, ha detallat.

Abans de la reunió amb la síndica, la consellera ha realitzat una visita institucional a l’Ajuntament de Vielha e Mijaran durant la qual també hi ha hagut coincidència amb l’alcalde, Juan Antonio Serrano, en la necessitat de regular aquest ús turístic dels habitatges.

Regulació de la implantació de captadors solars

Precisament, la consellera Capella ha presidit la Comissió d’urbanisme d’Aran, que ha aprovat, entre d’altres, la regulació de la implantació de captadors solars per a autoconsum al municipi de Vielha e Mijaran.

La consellera Capella, durant la Comissió d'urbanisme d'Aran.{"name":"2023/10/05/12/33/e1f00593-1ba5-4b38-ae49-00ac2ce6691f.JPG","author":"Territori","type":"0","location":"0","weight":2241439}


En concret, s’ha aprovat definitivament una modificació del planejament municipal per regular la implantació en sòl urbà de diferents tipus de captadors, tant en les cobertes dels edificis com en els espais lliures d’edificació.

La proposta de l’Ajuntament vol respondre a la necessitat de facilitar la implantació d’aquest tipus d’energia renovable a les cobertes, una possibilitat que el planejament actual no contemplava. De fet, les típiques cobertes araneses, de pissarra, es consideren un element especialment rellevant del paisatge urbà de la vall i, per tant, calia vetllar perquè la instal·lació de captadors no el distorsioni significativament.

La modificació del planejament tipifica els diferents tipus de captadors solars existents i determina les condicions en què es podrà implantar cadascun en funció de les característiques de les edificacions, de les cobertes i de la zona urbana que es tracti. També es podran situar en zones urbanes lliures d’edificació, però ocupant només el 25% de la superfície del solar.

En cas de voler instal·lar captadors solars en edificis catalogats, caldrà justificar cas per cas la idoneïtat de les solucions proposades, segons la Llei del patrimoni cultural català.

L’estada de la consellera Capella a la Val d’Aran ha seguit amb una visita a l’Institut d'Estudis Aranesi - Acadèmia Aranesa dera Lengua Occitana i continuarà amb la Casa Consistorial de Bausen.2  

Imatges

Fotografia de la Comissió d'urbanisme d'Aran

Fotografia de la Comissió d'urbanisme d'Aran 2241439

Fotografia de la reunió amb la síndica d'Aran

Fotografia de la reunió amb la síndica d'Aran 2229776

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 518868