- El conseller ho ha dit en la inauguració del curs acadèmic a la Universitat de Girona (UdG)
- Aquest curs universitari s’amplien les polítiques d’equitat i estudiar una segona titulació universitària costarà fins a 600 euros menys gràcies a l’eliminació del recàrrec
- Les universitats comencen a estabilitzar professorat associat gràcies al Pla de xoc impulsat pel Departament de Recerca i Universitats
El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha posat en relleu “el valor transformador del sistema català de recerca i universitats”. Així, Nadal ha subratllat com a prova de l’excel·lència del sistema de coneixement el fet que “les prestacions i els resultats sempre estan per damunt del finançament que reben”. El conseller ha fet aquestes afirmacions durant la inauguració aquest matí del curs universitari a la Universitat de Girona (UdG).
Pel que fa a les mesures per combatre els casos d’assetjament a les universitats, el conseller ha destacat que “el Govern, a través del Departament de Recerca i Universitats i del Departament d’Igualtat i Feminismes, amb plena col·laboració de totes les universitats a través de la Comissió Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya, ha treballat intensament el protocol guia que ha d’orientar i definir les accions que s’han de dur a terme en els casos d’assetjament sexual" i poder així "aplicar polítiques amb diligència deguda amb l’objectiu de ser absolutament implacables amb els casos d’assetjament, amb plenes garanties”. Tanmateix, Nadal ha afegit que “les universitats, els valors que atresoren, la feina que fan, la comunitat educativa en el seu conjunt, estan per damunt de la contingència d’aquests casos que s’han d’aïllar i combatre”.
Per la seva banda, el rector de la UdG, Joaquim Salvi i Mas, fent referència a la lliçó inaugural “Ciutats per viure-hi” impartida pel geògraf i urbanista Oriol Nel·lo, ha subratllat el paper que juguen les universitats com a “agents de canvi i millora de les ciutats” a través de la recerca i la innovació, la formació, l’organització d’esdeveniments i els programes de col·laboració comunitària treballant en xarxa amb altres institucions i promovent la formació cívica i social.
Novetats curs 2023-2024
Aquest inici de curs universitari comença amb les primeres incorporacions de professorat a temps complet contractat gràcies al Pla de xoc que ha permès, de moment, que quatre de les set universitats públiques que s’han beneficiat dels primers 10 milions d’euros del Pla puguin estabilitzar personal docent.
Aquest any el Departament ha continuat impulsant mesures d’aprofundiment de les seves polítiques d’equitat d’equitat per afavorir l’accés als ensenyaments superiors i la formació al llarg de la vida. Així, les rebaixes en els preus públics universitaris també beneficien els estudiants de segones i successives titulacions amb l’eliminació del recàrrec fins ara existent, el que suposa un estalvi de fins a 600 euros per curs. Una altra mesura en favor de l’equitat ha posat fi a un greuge comparatiu que es venia produint respecte als estudiants de matrícula d’honor dels cicles formatius que, finalment, ara ja es poden beneficaran de la gratuïtat de la matrícula el primer curs d’universitat, equiparant-se així als de Batxillerat. Així mateix, s’amplia la gratuïtat a les víctimes de violències masclistes fora de l’àmbit de la parella amb una línia d’ajuts oberta fins el 31 d’octubre.
Altres novetats d’aquest nou curs que ja s’estan implementant tenen a veure amb el compromís del Govern, juntament amb les universitats, en la defensa dels drets lingüístics dels estudiants. Coincidint amb l’inici del curs, el Govern ha impulsat una campanya per conscienciar als estudiants universitaris dels seu drets lingüístics. Actualment, totes les universitats catalanes ja tenen habilitades bústies lingüístiques per vehicular queixes o consultes sobre canvis en la llengua de docència que, majoritàriament, van en detriment del català.
D’altra banda, la Comissió europea va aprovar recentment la inclusió del català a la plataforma OLS (Online Linguistic Support) que s’adreça a estudiants Erasmus i que permetrà que puguin tenir coneixements de la llengua abans de venir a una universitat catalana.
L’acte d’inauguració de la UdG ha comptat amb la presència de la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González; del batlle de Girona; Lluc Salellas i Vilar; la delegada territorial del Govern a Girona, Laia Cañigueral i Olivé; el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer i Planas; la presidenta del Consell Social de la UdG, Assumpció Vila; el secretari general de Recerca i Universitats, Joaquim Nin i Borredà; la directora general d’Universitats, Victòria Girona i Brumós; la secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Laura Román Martín; els rectors/es i presidents/es de Consells Socials d’altres universitats; i els directors/es del centres de recerca de la UdG, entre altres.