- També ha inaugurat la renovada unitat de braquiteràpia de l’ICO, la més gran de tota Catalunya i tecnològicament més avançada
El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha inaugurat avui a l’Institut Català d’Oncologia, a l’Hospitalet de Llobregat, el nou accelerador Ethos, el primer accelerador lineal de Catalunya que permet realitzar radioteràpia adaptativa en temps real. L’Institut Català d’Oncologia, que tracta el 50% de la població catalana, ha estat la institució escollida per posar en marxa la tècnica a Catalunya. Al mateix temps també s’ha inaugurat la renovada i ampliada unitat de braquiteràpia que, actualment, és pionera a tot l’Estat. Des dels seus inicis l’any 1989, ha realitzat prop de 20.000 tractaments a pacients provinents de centres sanitaris d’arreu del territori català i de l’Estat. Ara s’ha renovat íntegrament amb equipaments per millorar l’atenció i la confortabilitat dels usuaris.
En l’acte inaugural, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha dit que “avui és un dia d’enhorabona, no només per l’ICO, sinó pel conjunt del país” amb la inauguració d’aquestes instal·lacions, que ha qualificat de“magnífiques” i que “ens situen al capdavant de l’Estat, d’Europa i dels Estats Units pel que fa al tractament i a la resolució del càncer”.
El titular de Salut també ha destacat l'aposta per l’ICO i alhora per l’equitat territorial: “L’aposta que hem fet per l’ICO és una aposta que denominaríem d’estructura d’estat. L’ICO va més enllà d’una institució que dona servei a uns quants hospitals, gairebé a tots els hospitals; ha de ser el centre de referència d’aquestes noves tecnologies i del tractament del càncer, sobretot per les tecnologies que no es poden fer a altres llocs”.
Balcells ha estat acompanyat pel president de l’Institut Català d’Oncologia i director gerent de l’Institut Català de la Salut, Xavier Pérez i Berruezo; el director general de l’Institut Català d’Oncologia, Ramon Salazar i Soler; la gerent de l’Àmbit Metropolità Sud, Mònica Bota¸ i de Ferran Guedea, cap d’Oncologia Radioteràpica, entre altres personalitats del territori i de l’àmbit de la salut.
El director general de l’Institut Català d’Oncologia, Ramon Salazar, ha subratllat que la inauguració de les noves instal·lacions suposa “per tots nosaltres una fita històrica. La nova unitat de braquiteràpia és la unitat de referència per tot el país” i s’ha mostrat també satisfet per l'arribada del primer accelerador d’electrons. Tot plegat, ha dit, "ens permetrà aproximar la qualitat a tota la població, al més proper del seu domicili".
Ferran Guedea, cap d’Oncologia Radioteràpica, ha explicat que “la unitat de braquiteràpia inaugurada avui és la més gran de la Unió Europea, on fem mil procediments de braquiteràpia cada any, i abans de les obres, en els últims 15 anys, havíem tractat més de 20.000 malalts de braquiteràpia”. També ha destacat que “l’accelerador Ethos, basat en intel·ligència artificial, és una revolució, serà un abans i un després”.
Aquest innovador accelerador, finançat pel Pla INVEAT d'infraestructures estatal i amb una inversió de 3.185.000 euros, és el primer d'aquesta categoria a Catalunya. Es tracta de l’equip més avançat de Varian Medical Systems, líder mundial en oncologia radioteràpica. Mitjançant l’ús d’intel·ligència artificial, l'Ethos permet adaptar el pla de tractament de radioteràpia durant el transcurs d'aquest, responent als canvis anatòmics o fisiològics que es puguin produir en el tumor o en els teixits adjacents.
Pel director de Física Mèdica, Protecció Radiològica i Sistemes d’Informació de l’Institut Català d’Oncologia, Carles Muñoz, “aquest nou sistema, utilitzant imatges de tomografia computeritzada en temps real, permetrà millorar els resultats del tractament en proporcionar una dosi molt més precisa al tumor i poder reduir l’exposició dels teixits sans circumdants”. Muñoz ha confirmat que “a principis del 2024 s’iniciarà la radioteràpia adaptativa en temps reals a través d’assajos clínics que permetran contribuir a generar l’evidència científica necessària per a les millores en resultats que aportarà aquesta nova tècnica”.
Ampliació de la nova unitat de braquiteràpia que dona servei a tot Catalunya
La Unitat de Braquiteràpia de l’Institut Català d’Oncologia al seu centre de l’Hospitalet de Llobregat és pionera en tot l’Estat i està en funcionament des de l’any 1989. Des d’aleshores ha realitzat prop de 20.000 tractaments a pacients provinents de centre hospitalaris d’arreu del territori català i és referent, en l'àmbit estatal i europeu. La institució és referent a nivell estatal per melanoma ocular, que es tracta mitjançant aquesta tècnica.
Amb aquesta nova ampliació la Unitat de Braquiteràpia es convertirà en la més gran de tot l’Estat, amb una superfície de 1.000 m2 capacitat per fer aproximadament 1.000 tractaments l’any. També serà una de les més avançades tecnològicament en l’àmbit europeu amb 2 quiròfans, una zona de curta estada per pacients de cirurgia ambulatòria, 2 unitats de PDR (braquiteràpia polsada, en anglès pulsed dose rate), 2 unitats d’HDR (braquiteràpia d’alta taxa, en anglès high dose rate), i un TAC específicament per aquesta unitat. La remodelació i ampliació d’aquesta nova infraestructura ha suposat una inversió total de 4.092.144 euros que han estat finançats pel Servei Català de la Salut.
Pel director d’Oncologia Radioteràpica de l’Institut Català d’Oncologia, Dr. Ferran Guedea, aquesta nova unitat “equipada amb tecnologia de punta ens permetrà oferir un tractament precís i eficaç als nostres pacients. Les capacitats d'aquesta unitat ens situen a l'avantguarda de la braquiteràpia a escala nacional i internacional". Guedea també ha volgut destacar que “la nostra prioritat sempre ha estat el benestar dels pacients. Amb aquesta nova unitat, podrem proporcionar un tractament personalitzat que minimitzi l'afectació dels teixits sans mentre ataquem amb precisió el tumor. Això significa una millora en la qualitat de vida dels pacients."
La braquiteràpia és un tipus de radioteràpia en la qual la font radioactiva es col·loca dins, o molt a prop del tumor, a través d’uns tubs o aplicadors. Es tracta d’un tractament local que només afecta una part especifica del cos i que en l’actualitat s’utilitza per tractar càncers ginecològics, de mama, de pell, de pròstata, de cap i de coll, entre d’altres.
Institut Català d'Oncologia
L’Institut Català d'Oncologia és un centre públic d’excel·lència en càncer. S'ocupa de la malaltia de manera integral, ja que aplega, dins de la mateixa organització, l'assistència, la recerca, la formació especialitzada i la prevenció.
És una empresa pública creada el 1995 pel Departament de Salut que va començar a funcionar a les instal·lacions de l'Hospital Duran i Reynals de l'Hospitalet de Llobregat. El 2002 es va inaugurar l'ICO Girona, a l'Hospital Doctor Josep Trueta, i l'any següent l'ICO Badalona, a l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol. El 2014 es va posar en marxa l'ICO Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona i al Verge de la Cinta de Tortosa.
A més, treballa conjuntament amb una vintena d’altres hospitals. L’objectiu d’aquest treball en xarxa és portar l’especialista allà on es troba el pacient i garantir l’equitat en la prestació sanitària.