1. La consellera Serret presenta al Parlament el cos d’acció exterior i de la Unió Europea i el Pla estratègic d’Acció Exterior i Unió Europea 2023-2026
  2. El Govern aprovarà en els pròxims dies un avantprojecte de llei per a la creació d’un cos de treballadors públics especialitzat en l’àmbit de l’acció exterior i de la Unió Europea
Serret al Parlament{"name":"2023/10/06/13/09/6feec3ec-028d-4de4-9c2d-b7644f77cf29.jpg","author":"Beth Magre / EXT","type":"0","location":"0","weight":116542}

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha comparegut al Parlament de Catalunya, davant la Comissió d’Acció Exterior, Unió Europea i Cooperació, per presentar el projecte de creació d’un cos d’acció exterior i de la Unió Europea i el Pla estratègic d’Acció Exterior i Unió Europea 2023-2026.

El cos d’acció exterior i de la Unió Europea és una aposta del Govern per la professionalització i l’especialització del personal que duu a terme la política internacional del Govern i que suposa un pas més en el desplegament i l’enfortiment de l’acció exterior catalana. La consellera Serret ha apel·lat el consens del Parlament de Catalunya, “el mateix consens que va fer possible l’aprovació de la llei d’acció exterior el 2014, i que hem estat construint i treballant els darrers mesos amb els diferents actors implicats, també molts de vostès, per poder-la desplegar en aquest tràmit, i comptar amb la màxima complicitat dels grups parlamentaris un cop el text arribi a la cambra legislativa”.

La creació del cos d’acció exterior i Unió Europea permetrà definir els requisits professionals que diferencien els treballadors encarregats de l’acció exterior de la resta i dotar-los d’un caràcter especialitzat. També permetrà retenir el talent existent i compartir-lo, encara més, entre els departaments de la Generalitat.

La consellera Serret ha reivindicat que “estem plenament legitimats per exercir una política d’acció exterior que és prioritària per al Govern. I ara fem aquest pas endavant amb la voluntat de dotar-la de les millors eines en l’àmbit del personal que l’exerceix”.


Pla estratègic d’Acció Exterior i Unió Europea 2023-2026 

D’altra banda, el Pla estratègic d’Acció Exterior i Unió Europeadefineix les prioritats i les grans línies estratègiques de l’acció exterior catalana per als pròxims quatre anys, i és fruit del consens i de la participació activa de tots els departaments del Govern, dels ens locals i de la societat civil catalana més activa en l’àmbit internacional, en el marc del Consell d’Acció Exterior i de Relacions amb la Unió Europea.

Tal com ha explicat la consellera Serret, el Pla ha de servir “per portar més i millor Catalunya al món, sempre d’acord amb els principis d’utilitat, rigor, credibilitat i reputació”. “L’acció exterior és una política de país. Una política de país irrenunciable. I en conseqüència, aquest és un pla de país”, ha assegurat la consellera. “Un pla que fixa l’estratègia per bastir la nostra presència arreu del món, per bastir ponts i teixir aliances amb els nostres interlocutors, i en especial, amb la UE”, ha afegit.

Serret ha explicat que “estem intensificant i millorant tots els mecanismes i instruments per impulsar una acció exterior amb màxima potència i màxima eficiència”. I això passa, ha dit, per desplegar i consolidar la xarxa de delegacions a l’exterior, un cop restablerta “després de l’intent de suprimir-la que va suposar l’article 155”, ha recordat Serret.

Avui, el Govern té 21 delegacions al món. “Més que mai a la història”, tal com ha assenyalat la consellera. Amb aquestes representacions a l’exterior, es cobreixen fins a 72 països. En aquest sentit, Serret ha precisat que “som presents a tots els estats membres de la Unió Europea, cosa que és de gran utilitat, ja que Europa és un dels nostres àmbits prioritaris d’actuació”. I ha posat d’exemple el cas actual de la candidatura de l’oficialitat del català a Europa, que és prioritària pel Govern de la Generalitat: “ser presents a tots els estats membres de la Unió Europea és fonamental, perquè ens permet defensar el posicionament del Govern en aquesta matèria des de totes les capitals dels estats membres”. 

4  

Imatges

Consellera Serret al Parlament

Consellera Serret al Parlament 1288265

Serret, Costas i Vives al Parlament

Serret, Costas i Vives al Parlament 1744514

Consellera Serret, secretari Costas i director Vives

Consellera Serret, secretari Costas i director Vives 1452718

Compareixença Serret al Parlament

Compareixença Serret al Parlament 1453069