- Té lloc als centres d’atenció primària per al miler de lactants nascuts entre abril i setembre de 2023 i infants menors de dos anys d’alt risc
- Als centres hospitalaris s’immunitza els bebès que neixin entre aquest octubre i el març de 2024
El Departament de Salut ha donat aquesta setmana el tret de sortida a la campanya d’immunització dels nadons fins els sis mesos contra el virus respiratori sincicial (VRS). A la Regió Sanitària Lleida això suposarà immunitzar al voltant d’un miler de bebès de les comarques del Segrià, les Garrigues, la Noguera, la Segarra, el Pla d’Urgell i l’Urgell nascuts entre abril i setembre d’enguany, a més dels que neixin des d’ara fins març de 2024.
En aquest context, avui al Centre d’Atenció Primària (CAP) Onze de Setembre, on es troba ubicat l’Equip d’Atenció Pediàtrica Territorial- Línia Pediàtrica Lleida 1, ha tingut lloc la immunització d’una desena denadons dels 250 que està previst que hi passin fins al final de la campanya.
Carmen Martín, pediatra i directora de la Línia Pediàtrica Lleida 1, ha explicat que “aquesta immunització ofereix una protecció més als infants i evitarà en molts casos una bronquiolitis o una pneumònia greu que requereixin ingrés hospitalari i també l'angoixa que això suposa pels pares, així que pensem que és un gran avenç”. I és que s’estima que l’any passat, a Catalunya, el VRS va causar 7.523bronquiolitis en menors d’un any, uns 750 d’aquests a la Regió Sanitària Lleida.
Per la seva banda, Laura Lanaspa, infermera pediàtrica i adjunta a direcció de la Línia Pediàtrica Lleida 1, ha recordat que aquesta “immunització s’administra als CAP per als nadons nascuts entre abril i setembre de 2023 i als centres hospitalaris per als que neixin entre octubre de 2023 i març de 2024, que rebran el fàrmac abans de l’alta hospitalària”. Així mateix, ha assenyalat que “els pares o tutors dels primers rebran una trucada telefònica des del mateix CAP o bé un SMS per poder demanar cita. A més també s’aprofiten les cites que tinguem previstes per immunitzar-los”. En aquesta campanya també s’immunitzen els infants d’alt risc davant la seva segona temporada.
El VRS és un virus altament contagiós que es dissemina amb les secrecions nasofaríngies de les persones infectades o mitjançant les gotes de saliva, constituint una de les principals causes d’hospitalització en infants menors de 5 anys. Amb la inclusió de la immunització contra el VRS dins l’ampliació del calendari de vacunacions sistemàtiques, Catalunya és pionera a nivell global i suposa un esforç molt important en la prevenció de la infecció i les seves complicacions en infants.
Catalunya en aquests moments disposa d’un dels calendaris de vacunació més complerts que inclou recomanacions per a totes les etapes de la vida, i amb la inclusió de la incorporació de la immunització contra el VRS disposarà d’una de les recomanacions d’immunització més avançades a nivell global.
El calendari de vacunacions inclou les vacunes més adequades per a la situació epidemiològica en el moment més adient. És important recordar que les vacunes salven vides, i que es calcula que a Catalunya les vacunes de calendari cada any estalvien més de 34.000 casos de malalties i les seves complicacions. Per aquest motiu i per obtenir la millor protecció cal garantir que els infants, adolescents i adults rebin les vacunes i immunitzacions en el moment adequat segons les recomanacions.