- El conseller Joaquim Nadal ho ha anunciat en el decurs de la inauguració oficial del curs acadèmic a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)
- La nova titulació compta ja amb la verificació d’AQU Catalunya i serà interuniversitària amb la coordinació de la UPC i la participació de la UB, la UAB i la URV
El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha anunciat avui en la inauguració del curs universitari a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) la programació d’un màster interuniversitari d’enginyeria de semiconductors i disseny microelectrònic el pròxim curs 2024-2025 per “donar resposta a les necessitats d’un sector econòmic emergent i d’una societat que està canviant en aquesta direcció”. En aquest sentit, el conseller ha afegit que era necessari “respondre a les necessitats de les noves tecnologies que passen pels xips i els semiconductors”. El conseller ha explicat que l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU Catalunya) ja ha verificat aquest nou màster, a preu públic, que coordina la UPC i compta amb la participació de la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Rovira i Virgili (URV).
La programació del màster s’emmarca en la iniciativa ‘Aliança de semiconductors i xips de Catalunya’ que el Govern de Catalunya va impulsar el passat mes de juny i, on a més del Departament de Recerca i Universitats, també hi estan implicats els Departaments d’Empresa i Treball, i el d’Economia i Hisenda, a més de comptar també amb la participació dels departaments de la Presidència, i d’Acció Exterior i Unió Europea. D’aquesta Aliança se’n desprèn una Taula amb dos grups de treball centrats en la indústria i el talent i un dels objectius en l’àmbit de la formació era disposar de titulacions que responguin al nivell d’especialització que requereix el sector dels semiconductors i dels xips.
Segons dades de l'estudi 'Els semiconductors a Catalunya' d’ACCIÓ, actualment hi ha 86 empreses del sector dels semiconductors que ocupen 700 persones. A aquest personal laboral se sumen als 3.700 investigadors i investigadores involucrats en projectes de recerca en l’àmbit dels semiconductors, de manera que aquest ecosistema ja està format per 4.400 professionals a Catalunya.
Per la seva banda, el rector de la UPC, Daniel Crespo Artiaga, ha posat en valor les xifres dels projectes de recerca i transferència de la UPC, i ha explicat que en l’últim any “hem passat d’adjudicar 70 milions d’euros en projectes el 2021 a adjudicar-ne 118 al 2022. Esperem que aquest 2023 continuï aquesta corba ascendent”. El rector ha recordat que aquests resultats requereixen recursos econòmics de totes les administracions. “Cal continuar invertint per superar l'endarreriment que acumulem de tots aquests anys anteriors, tan en infraestructures com en personal”, ha insistit.
Novetats curs universitari 2023-2024
Aquest inici de curs universitari comença amb les primeres incorporacions de professorat a temps complet contractat gràcies al Pla de xoc que ha permès, de moment, que quatre de les set universitats públiques que s’han beneficiat dels primers 10 milions d’euros del Pla puguin estabilitzar personal docent.
Aquest any el Departament ha continuat impulsant mesures d’aprofundiment de les seves polítiques d’equitat per afavorir l’accés als ensenyaments superiors i la formació al llarg de la vida. Així, les rebaixes en els preus públics universitaris també beneficien els estudiants de segones i successives titulacions amb l’eliminació del recàrrec fins ara existent, el que suposa un estalvi de fins a 600 euros per curs. Una altra mesura en favor de l’equitat ha posat fi a un greuge comparatiu que es venia produint respecte als estudiants de matrícula d’honor dels cicles formatius que, finalment, ara ja es poden beneficaran de la gratuïtat de la matrícula el primer curs d’universitat, equiparant-se així als de Batxillerat. Així mateix, s’amplia la gratuïtat a les víctimes de violències masclistes fora de l’àmbit de la parella amb una línia d’ajuts oberta fins al 31 d’octubre.
Altres novetats d’aquest nou curs que ja s’estan implementant tenen a veure amb el compromís del Govern, juntament amb les universitats, en la defensa dels drets lingüístics dels estudiants. Coincidint amb l’inici del curs, el Govern ha impulsat una campanya per conscienciar als estudiants universitaris dels seus drets lingüístics. Actualment, totes les universitats catalanes ja tenen habilitades bústies lingüístiques per vehicular queixes o consultes sobre canvis en la llengua de docència que, majoritàriament, van en detriment del català.
D’altra banda, la Comissió europea va aprovar recentment la inclusió del català a la plataforma OLS (Online Linguistic Support) que s’adreça a estudiants Erasmus i que permetrà que puguin tenir coneixements de la llengua abans de venir a una universitat catalana.
L’acte d’inauguració de la UPC ha comptat amb la participació de la presidenta del Consell Social de la UPC, Montserrat Guàrdia Güell; i la presència del secretari general del Departament de Territori, Joan Jaume i Oms, i de la directora general d’Universitats, Victòria Girona i Brumós; entre altres.