Economia i Hisenda

La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix i el governador del Banc de Portugal, Mário Centeno

Natàlia Mas Guix i Mário Centeno comparteixen la necessitat que les normes europees facilitin la inversió verda

query_builder   7 octubre 2023 10:31

event_note Nota de premsa

Natàlia Mas Guix i Mário Centeno comparteixen la necessitat que les normes europees facilitin la inversió verda

  1. La consellera d’Economia i Hisenda comparteix amb el president del Banc de Portugal, Mário Centeno, la necessitat de trobar en la legislació europea actual l’encaix perquè es permeti als governs invertir els recursos necessaris per fer front a la transició verda
  2. Mas Guix li trasllada la seva preocupació per l’augment del cost de la vida i l’impacte que això té en les famílies i empreses
  3. La consellera acorda amb la secretària d’Estat d’Energia, Ana Gouveia, estrènyer les relacions entre tots dos països.


La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix i el governador del Banc de Portugal, Mário Centeno
La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix i el governador del Banc de Portugal, Mário Centeno
{"name":"2023/10/07/10/24/9d87ab91-d9c2-46bb-9ca8-57cefeac6838.jpg","author":"Gabinet de la consellera","type":"0","location":"0","weight":1619448}

Lisboa, 7 d’octubre de 2023 - La consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, i el governador del Banc de Portugal, Mário Centeno, han compartit la necessitat que la normativa europea faciliti les inversions per fer front a la transició verda, tant per combatre el canvi climàtic com per facilitar la reindustrialització de la Unió Europea.

“La inversió verda ja adquireix una dimensió existencial”, ha dit Mas Guix des de Lisboa. “Per lluitar contra el canvi climàtic, primer, però també perquè serà la clau per reindustrialitzar la nostra economia”, ha afegit. Segons la consellera, “si no adaptem les normes d’estabilitat a les necessitats d’inversió que hem de realitzar, no serem capaços de fer-hi front”.

Tant la consellera com el governador han estat d’acord que la normativa europea actual ja ha de permetre trobar l’encaix legal per facilitar aquestes inversions. “Si vam ser capaços de fer el que es va fer durant la pandèmia amb els Next Generation vol dir que tenim marge”, han convingut.

La consellera també li ha traslladat a Centeno la seva inquietud per l’augment del cost de la vida i el cost que això ha tingut en famílies i empreses, però alhora ha expressat la seva esperança que aquest capítol inflacionari estigui arribant al seu tram final.

Portugal, model a seguir en energies renovables

Un moment de la reunió
Un moment de la reunió
{"name":"2023/10/07/10/25/f371f74f-51c3-482a-81f2-73a2940d643d.jpg","author":"Gabinet de la consellera","type":"0","location":"0","weight":842831}

La reunió entre Mas Guix i Centeno s’ha produït en el marc d’un viatge que la consellera ha realitzat a Portugal, on ha visitat Porto i Lisboa amb una agenda que ha girat al voltant de la reindustrialització de l’economia i de la necessitat d’impulsar l’energia renovable. “Són dues carpetes que van juntes: si tenim més energies renovables podrem descarbonitzar la indústria i aquest avantatge competitiu ens permetrà atreure més empreses d’aquest sector a Catalunya”, ha expressat la consellera.

Portugal és un país que ha fet grans progressos en aquest àmbit. Actualment el país ja consumeix el 60% de la seva energia procedent de fonts renovables, i preveu arribar a un 80% el 2026.

La consellera també s’ha reunit per abordar aquesta qüestió amb Ana Gouveia, secretària d’Estat d’Energia i Clima, que li ha explicat el seu model d’èxit per a la implantació d’energia neta, en especial d’energia eòlica en alta mar.

Totes dues han estat d’acord que el futur corredor H2Med serà cabdal per descarbonitzar la indústria de tots dos països, per a atreure noves inversions en el futur i per aportar més sobirania energètica a Europa.

A més, tant Mas Guix com Gouveia han coincidit en el desig d’estrènyer les relacions entre tots dos territoris. Catalunya i Portugal estan en ple procés de transformació del sector de l’automoció i Gouveia ha destacat l’oportunitat que representa el fet que el seu país tingui la principal reserva de liti d’Europa.

Desplegament del cotxe elèctric

Pel que fa a l’automoció, la Generalitat ha presentat recentment els seus plans per electrificar tota la seva flota de vehicles. El cotxe elèctric i el desplegament dels punts de càrrega per alimentar-los és, també, un àmbit d’on “Catalunya pot aprendre de Portugal”, ha explicat la consellera.

Durant el viatge, Mas Guix també s’ha vist amb representants del centre de recerca Inesctec, amb el vicepresident de l’Ajuntament de Porto, Filipe Araújo, i amb els representants de CCDRN, un organisme per al desenvolupament del nord de Portugal.

“La descentralització de la gestió dels Next Generation és un imperatiu que venim reclamant des del principi. I aquest és un objectiu amb el qual treballarem conjuntament amb el CCDRN”, ha assegurat la consellera.

2  

Imatges

La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix i el governador del Banc de Portugal, Mário Centeno, a Lisboa

La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix i el governador del Banc de Portugal, Mário Centeno, a Lisboa 1619448

Un moment de la reunió

Un moment de la reunió 842831

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 252296

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia