- L'acte s'ha celebrat, el 7 d'octubre, a Santa Coloma de Gramenet amb motiu de la marxa per la salut mental
- El conseller de Salut, Manel Balcells, la consellera d'Educació, Anna Simó, el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, el delegat Joan Borràs i el secretari general de Treball, Enric Vinaixa, han assistit a l'acte commemoratiu
El Parc Fluvial del Besòs ha acollit, aquest dissabte 7 d'octubre, la marxa per la salut mental amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, que es commemora el 10 d'octubre. L'esdeveniment, impulsat pel Fòrum de la Salut Mental i Addiccions, ha comptat amb la participació del conseller de Salut, Manel Balcells, la consellera d'Educació, Anna Simó, i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano.
També han participat en l'acte el delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Joan Borràs, i el secretari general de Treball, Enric Vinaixa, l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, l'alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete, i el president del Fòrum Salut Mental i Addiccions, Enric Arqués.
El conseller de Salut s'ha dirigit als participants de la marxa assegurant que "el Govern de la Generalitat té la salut mental com a prioritat" i ha posat el focus en la importància de la prevenció de la salut mental: "Cal avançar en la prevenció i la detecció precoç". Balcells ha recordat l'augment de les malalties i problemàtiques mentals arran de la pandèmia i ha assenyalat que un dels objectius és aconseguir la recuperació dels pacients i el seu retorn a la societat. En aquest sentit, ha repassat mesures del Govern com la creació del Pacte Nacional de la Salut Mental i les Addiccions i els referents de benestar emocional de l'Atenció Primària per augmentar la prevenció.
Manel Balcells ha aprofitat per agrair la feina de les entitats com el Fòrum de Salut Mental i ha destacat que l'avanç en l'atenció de la salut mental "és una tasca coordinada".
Els participants de la Marxa per la Salut Mental han recorregut, a partir de les 10.15 h, quatre quilòmetres del Parc fluvial del Besòs, entre Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià del Besòs.
Per la seva banda, l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, també ha volgut posar sobre la taula la necessitat de continuar treballant en la prevenció en l'àmbit de la salut mental, i ha agraït el paper de la Taula de Salut Mental local. L'alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete, també ha volgut reconèixer la tasca de les entitats dedicades a la salut mental.
Des del Fòrum de Salut Mental i Addiccions, el president de l'associació, Enric Arqués, ha recordat que "queda molt camí per recórrer" i ha demanat més recursos per resoldre les barreres amb què es continuen trobant els malalts i les famílies. El manifest de l'associació formada per 23 entitats posa el focus en l'augment de malestar emocional i dels trastorns mentals en adolescents i joves, així com demana accions urgents en el marc del Pacte Nacional de Salut Mental i Addiccions i l'increment de recursos públics destinats a aquest àmbit.
Pacte Nacional de Salut Mental
El Pacte Nacional de Salut Mental és l’instrument interdepartamental i intersectorial de la Generalitat de Catalunya que, alineat amb les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), impulsa la salut mental des de tots els àmbits de l’acció del Govern i la societat.
És una iniciativa del Govern de la Generalitat de Catalunya per tal de donar resposta com a país a les necessitats de les persones davant d’un context de problemàtica de salut emocional i mental d’elevada complexitat que s’ha vist agreujat a causa dels efectes de la pandèmia. La problemàtica de la salut mental va més enllà de la xarxa de recursos de salut mental del Departament de Salut i està afectant a nivell social.
Més informació: Web del Pacte Nacional de Salut Mental
061. Una veu contra el suïcidi
Catalunya compta amb un servei especialitzat en l’atenció telefònica a persones amb conducta o ideació suïcida, i als seus familiars o persones properes.
El servei està format per un equip especialitzat en salut mental: professionals d’infermeria, psicologia i psiquiatria. Tots ells són experts en conductes suïcides i en les conseqüències derivades (ideació, temptativa i mort per suïcidi).
Les trucades s’atenen les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any i el professional activa els recursos que necessita la persona: el codi risc suïcidi, la derivació a emergències de l’hospital o bé la derivació als serveis especialitzats dels centres de salut mental per a infants i joves (CSMIJ) o els centres de salut mental per a adults (CSMA).
Més informació: Eines per a la salut mental