1. Les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) se celebren a diferents ciutats d'Europa entre els dies 13 i 15 d'octubre
  2. Els municipis de la demarcació de Barcelona també s'hi sumen i organitzen 159 activitats per a tots els públics
Cartell de les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) 2023.
Cartell de les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) 2023.
{"name":"2023/10/09/12/10/38a1f0cd-97ba-4894-8537-6a062b36cae3.jpg","author":"Gencat","type":"0","location":"0","weight":101646}


Un any més, l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural impulsa les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), una iniciativa del Consell d'Europa i la Comissió Europea que se celebra ininterrompudament a Catalunya des del 1991 i que es considera l'activitat participativa més important d'Europa en relació amb el patrimoni cultural. Durant aquests dies, els municipis participants organitzen activitats per conèixer part del seu patrimoni.

A la demarcació de Barcelona es podrà participar en un total de 159 activitats repartides per les comarques del Barcelonès, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Baix Llobregat i Maresme.

Consulta les activitats en aquest mapa.

Clos arqueològic Torre Llauder a Mataró. Foto: Ajuntament de Mataró
Clos arqueològic Torre Llauder a Mataró. Foto: Ajuntament de Mataró
{"name":"2023/10/09/12/05/ab4bf9e8-bf46-4cd9-a097-4770baa05958.jpeg","author":"Ajuntament de Mataró","type":"0","location":"0","weight":558933}


Des del 1991, les Jornades Europees de Patrimoni han permès que la ciutadania conegui la riquesa i la diversitat del patrimoni cultural gràcies a la col·laboració de centenars de municipis, museus, monuments, associacions i entitats culturals d’arreu del territori que any rere any han obert les portes de casa seva per apropar el seu patrimoni cultural a la ciutadania.

Els dies 13, 14 i 15 d’octubre, els municipis catalans presenten un gran ventall de propostes (des de portes obertes o visites guiades fins a concerts i activitats i tallers familiars, entre d’altres) que es podran consultar, organitzades temàticament i geogràficament, en l’agenda en línia. Les Jornades Europees de Patrimoni són un esdeveniment obert a tothom i una gran oportunitat per redescobrir el nostre patrimoni cultural, amb l’objectiu principal d’estrènyer els vincles entre aquest i la societat.

Les Jornades Europees de Patrimoni compten amb la col·laboració de la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, l’Institut Ramon Muntaner, l’Associació de Micropobles de Catalunya i l’Associació Capital de la Cultura Catalana.

Patrimoni viu

El lema de l'edició d'enguany, proposat pel Consell d’Europa, és “Patrimoni viu”, fent referència a les pràctiques, els coneixements i les habilitats que es transmeten de generació en generació, i que actualment es continuen mantenint.

Són diverses les habilitats, els oficis i les professions que ens permeten conservar i salvaguardar el nostre patrimoni de moltes maneres diferents. La temàtica d’aquest any tracta d’examinar com el patrimoni d’ahir s’ha convertit en el patrimoni d’avui i com aquest patrimoni, gràcies a les persones que transmeten el seu coneixement, es pot salvaguardar per a les generacions futures.

El lema “Patrimoni viu” vol donar l’oportunitat a les institucions, entitats i associacions que participen en les Jornades Europees de Patrimoni d’organitzar activitats que permetin fixar-nos més detingudament en el treball dut a terme pels guardians del nostre patrimoni.