· L’acord adoptat avui per l’Executiu preveu l’elaboració de l’Estratègia de lluita contra la pobresa infantil a Catalunya, que haurà d’estar enllestida en un termini de cinc mesos

· Aquest full de ruta actuarà des de la urgència, però amb una mirada a llarg termini que garanteixi la continuïtat i sostenibilitat necessària per combatre aquesta xacra

A Catalunya, 436.400 nens, nenes i adolescents (el 31,7% del total d’infants catalans) estan en una situació de risc de pobresa o exclusió social. A més, quasi un terç d’aquests nens i nenes de menys de 16 anys viuen en una situació de privació material greu, que els suposa la manca d’accés a béns, recursos i serveis bàsics per mantenir unes condicions de vida dignes. Per combatre aquesta xacra, el Govern ha aprovat avui impulsar el disseny, l’elaboració i l’execució de l’Estratègia de lluita contra la pobresa infantil a Catalunya. La iniciativa vol actuar des de la urgència, però amb una visió a llarg termini que garanteixi la continuïtat i sostenibilitat necessària per abordar aquest fenomen amb tota la seva complexitat.

Aquest full de ruta té per objectiu coordinar i optimitzar les polítiques que ja du a terme el Govern en aquest àmbit, i impulsar les actuacions necessàries per trencar el cercle viciós de la desigualtat i garantir els drets de tots els nens i nenes del país. Es tracta, en definitiva, d’establir un marc general capaç de prevenir la pobresa d’infants i adolescents, detectar-la de manera precoç, atendre-la i treballar una intervenció coordinada i eficaç que permeti erradicar-la.

Amb aquest acord, l’Executiu referma el seu compromís amb la lluita contra la pobresa infantil i la situa com un repte de país. És per això que comptarà també amb la participació del món local, entitats del tercer sector i altres agents implicats per fomentar una col·laboració estreta i una presa de decisions conjunta.

Atès que es tracta d’un fenomen multidimensional, l’Estratègia contemplarà accions des de diversos fronts. En aquest sentit, es vertebrarà en els eixos següents: prestacions i ajuts; educació, llengua, lleure educatiu i èxit escolar; alimentació saludable; salut; habitatge i pobresa energètica; ocupació de les famílies amb infants a càrrec i perspectiva de gènere.

Segons estableix l’acord, el termini per redactar el document és de cinc mesos. Un cop aprovat, s’implementarà un pla pilot en diversos barris o àrees més desafavorides a fi de validar els eixos d’intervenció fixats.


Per elaborar i implementar l’Estratègia, es constituiran tres òrgans col·legiats:


  1. El Comitè Interdepartamental de Lluita contra la Pobresa Infantil serà l’encarregat de fer aportacions per elaborar el document, fer el seguiment de les mesures i actuacions i avaluar-ne els resultats. Estarà presidit pel conseller de Drets Socials i l’integraran representants d’aquesta conselleria i dels departaments de Presidència, Salut, Empresa i Treball, Igualtat i Feminismes, Economia i Hisenda, Territori i Cultura.
  2. El Comitè Assessor Extern per a l’Estratègia de lluita contra la pobresa infantil, que s’encarregarà d’assessorar i proporcionar orientació en l’elaboració, el desenvolupament, la implementació i l’avaluació de l’Estratègia. Aquest òrgan estarà presidit per la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut i en formaran part set representants d’organitzacions de la societat civil, així com tres persones expertes en el camp de la pobresa infantil.
  3. El Comitè Tècnic per a la Implementació de l’Estratègia de lluita contra la pobresa infantil, que ha de ser-ne el grup motor. Aquest òrgan tindrà les funcions d’elaborar i redactar l’Estratègia tenint en compte totes les aportacions de la resta de comitès; supervisar i gestionar-ne la implementació; fer-ne el seguiment; regular el progrés de les mesures i avaluar-ne els resultats obtinguts. N’assumirà la presidència la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut i comptarà amb dues vocalies que ocuparan un representant d’una entitat del tercer sector social amb àmplia experiència i reconeixement internacional en la lluita contra la pobresa infantil i la persona coordinadora de la Garantia Infantil a Catalunya.