1. Del 13 al 15 d’octubre, 296 equipaments patrimonials i entitats organitzen activitats gratuïtes sota el lema “Patrimoni viu”, incidint en la importància de conservar i salvaguardar el nostre patrimoni
  2. L’accés als equipaments participants serà gratuït durant els tres dies de celebració de les JEP
  3. El tret de sortida ha tingut lloc a Lloret de Mar, Capital de la Cultura Catalana 2023, amb la presentació de la nova museïtzació del seu Cementiri Modernista


JEP Lloret{"name":"2023/10/10/18/35/db606042-58a3-4d13-9ab1-94f82d00a813.jpg","author":"DI","type":"0","location":"0","weight":1007640}

Les Jornades Europees de Patrimoni se celebren enguany a Catalunya els dies 13, 14 i 15 d’octubre. Considerades l’esdeveniment cultural participatiu més important d’Europa, a Catalunya se celebra des del 1991 i les impulsa el Departament de Cultura amb la col·laboració de la Federació de Municipis Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, l’Institut Ramon Muntaner i l’Associació Capital de la Cultura Catalana.

Ajuntaments, entitats i agrupacions culturals d’àmbit local organitzen tota mena d’activitats amb l’objectiu de facilitar els recursos necessaris per descobrir i viure el patrimoni cultural. Un patrimoni concebut com un bé comú tant en l’àmbit local com en l’àmbit europeu. Un esdeveniment on cal destacar la valuosa col·laboració de totes les entitats i municipis d’arreu de Catalunya implicades un any més en aquesta celebració. ​

El tret de sortida de les JEP 2023 s’ha donat aquesta tarda a Lloret de Mar, Capital de la Cultura Catalana 2023, en un acte obert a la ciutadania. Durant l’acte s’ha presentat la nova museografia del Cementiri Modernista del municipi, la qual s’ha dut a terme amb la col·laboració del Departament de Cultura.

“Des del Departament de Cultura donem suport a les iniciatives locals i territorials i, alhora, promovem la dinamització i desenvolupament social, econòmic i cultural del territori. Les Jornades Europees de Patrimoni, precisament són això”, ha destacat Sònia Hernández, directora general del Patrimoni Cultural. Com a capital de la cultura catalana d’enguany, “hem volgut donar el tret de sortida de les JEP des d’aquí, des d’aquest magnífic espai patrimonial que tant ens identifica per la nostra història i la nostra identitat local i nacional”.

​Durant els tres dies de celebració, la ciutadania podrà gaudir de prop de 500 activitats i experiències per a tots els públics, organitzades per diferents entitats de 215 municipis catalans. Una gran oportunitat per acostar-nos i endinsar-nos en els monuments, conjunts històrics, museus i jaciments catalans i conèixer la diversitat, la riquesa i els atractius del patrimoni cultural català. Considerada com la festa major del patrimoni cultural, aquesta és, doncs, una bona ocasió per estrènyer els vincles amb la societat i fer-la partícip tot gaudint de la seva història, la seva identitat i la seva cultura. Els tres dies de celebració, l’accés als monuments, conjunts històrics, museus, arxius i jaciments catalans serà gratuït així com les activitats programades (visites guiades i teatralitzades, tallers, conferències, concerts, entre d’altres).

En destaquen especialment aquelles vinculades al lema proposat pel Consell d’Europa, “Patrimoni viu”, a través del qual es vol posar èmfasi en les pràctiques, els coneixements i les habilitats que es transmeten de generació en generació. Es proposa examinar com el patrimoni d’ahir s’ha convertit en el patrimoni d’avui i com aquest, gràcies a les persones que transmeten el seu coneixement, es pot salvaguardar per a les generacions futures.

Així, al Palau Moja de Barcelona, seu de la Direcció General del Patrimoni Cultural, tindran lloc dues activitats especials que aniran a càrrec de professionals del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya: el taller ‘Els detectius del patrimoni’ perquè les famílies s’endinsin en la professió del conservador-restaurador, i la jornada de portes obertes per conèixer les seves instal·lacions del Palau i algunes de les obres que estan en procés de restauració.

També al voltant de les professions relacionades amb el patrimoni, Catalonia Sacra organitza visites guiades a diverses esglésies per parlar de l’arxiver, el vitraller, les restauradores, el cal·lígraf, el fotògraf, o l’arquitecta.

Altres activitats al voltant del lema ‘Patrimoni viu’ són la conferència ‘El naixement d'una campana. Els fonedors de campanes de Vic’, el taller familiar ‘Dels arbres a l'artesania amb fusta’, al municipi de la Sénia, per donar a conèixer l'ofici de fuster com a guardians del patrimoni local, el taller ‘Descobrim l'ofici artesà de canterer’ al Centre d'Interpretació de la Terrissa de la Galera. A l’església de Sant Joan de Boí es podrà participar d’una visita guiada dedicada a l’ofici de guia intèrpret del patrimoni i al Museu de Tortosa es podrà visitar la sala de reserva amb dues restauradores que han estat treballant amb la col·lecció d’art del museu.

En l’ampli ventall d’activitats proposades, destacar les visites accessibles a diferents equipaments del territori que organitza el Departament de Cultura per apropar la cultura a tothom i així fer que el patrimoni cultural sigui més accessible. Es tracta de les visites guiades amb intèrpret de llengua de signes en català al Monestir de Sant Pere de Rodes i Canònica de Santa Maria de Vilabertran (Alt Empordà), Reial Monestir de Santes Creus (Alt Camp), Cartoixa d’Escaladei (el Priorat) i Castell Monestir d’Escornalbou (Baix Camp). A més, per primer any, també es faran visites guiades en LSC al Museu d’Història de Catalunya i a l’edifici portuari del Museu.


Projecte de museïtzació del Cementiri Modernista de Lloret de Mar

En el marc de les Jornades Europees de Patrimoni, el Departament de Cultura col·labora des de fa uns anys amb l’Associació Capital de la Cultura Catalana amb l’objectiu de realitzar un projecte patrimonial a la ciutat que cada any és mereixedora d’aquesta capitalitat i així valorar el patrimoni d’arreu de Catalunya.

Enguany, la capitalitat ha recaigut a Lloret de Mar, on el Departament de Cultura i l’Ajuntament han actuat en la nova museïtzació del Cementiri Modernista, un dels espais d’art funerari més destacats del segle XIX a Catalunya i que acull obres de gran valor artístic. Destaca el nou discurs museogràfic adaptat a noves mirades i als nous estudis de recerca que s’han fet en els darrers anys i la valorització que es fa de la iconografia artística i històrica de cada obra d’art, així com els propietaris d’alguns dels panteons i hipogeus més singulars.

També s’han renovat tots els plafons informatius amb un nou disseny adaptant l’estètica i integrant-la en el conjunt patrimonial, els quals incorporen codis QR amb informació i imatges addicionals de cada element funerari. Per tal d’arribar a un públic més ampli, especialment turístic, la informació dels recursos interpretatius s’ha fet en català, castellà i anglès.

A Lloret de Mar, les Jornades Europees de Patrimoni tindran també un ampli programa d’activitats, en el qual destaca el monòleg teatralitzat al Cementiri Modernista titulat “L’amfitrió, segons Ismael Smith”.


L’accés a la cultura, una prioritat del Departament de Cultura

L’accés a la cultura és una prioritat del Departament de Cultura. Per aquest motiu, es treballa per garantir que tothom pugui apropar-se al patrimoni fent-lo més social i accessible. Les Jornades Europees de Patrimoni garanteixen l'accés lliure als monuments, conjunts històrics, museus i jaciments catalans, fomenten la participació i afavoreixen l’accés al coneixement en un entorn lúdic i festiu. 

​Totes les propostes programades es poden consultar al web de les Jornades, on es troba l’agenda en línia que permet cercar les activitats per diversos criteris com el municipi i la tipologia.

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa

Dossier de premsa
PDF | 1812042