President

El president i la consellera Capella durant la presentació

President Aragonès: "Des del Govern estem traient la dinàmica especulativa per garantir el dret d'habitatge de la ciutadania"

query_builder   13 octubre 2023 15:30

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Des del Govern estem traient la dinàmica especulativa per garantir el dret d'habitatge de la ciutadania"

  1. El cap de l’Executiu subratlla que hi ha un “canvi de paradigma sense precedents a la política d'habitatge per afavorir l'accés a l'habitatge digne"
  2. El Govern enllesteix un primer paquet per adquirir 385 habitatges buits de grans tenidors i destinar-los a lloguer social
  3. El Departament de Territori té en estudi tècnic i valoració econòmica altres edificis de promocions privades per a uns altres 1.000 habitatges
  4. L’objectiu és comprar 1.500 pisos per a destinar-los a les famílies amb més necessitats d’habitatge, amb una inversió de 150 milions

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha assegurat avui des de Salt que el Govern de la Generalitat està “duent a terme una política per afavorir l’accés a l’habitatge sense precedents”, amb un primer paquet de 385 habitatges buits, la majoria dels quals de grans tenidors, que la Generalitat ha adquirit per dedicar-los a lloguer social, i poder assolir l’objectiu de fer realitatel compromís d’incorporar 10.000 nous pisos al parc públic de lloguer en els propers tres anys”.

Pel president, “aquest habitatges que estaven buits i que estaven al mercat, formant part de les dinàmiques moltes vegades vinculades a l’especulació immobiliària”, el Govern aconsegueix “treure’ls d’aquesta dinàmica especulativa i els posem al servei del dret d’habitatge pel conjunt de la ciutadania”.

El cap de l’Executiu, que acompanyat de la consellera de territori, Ester Capella, ha presentat les novetats del programa d’adquisició d’habitatges de grans tenidors, ha assegurat que “després d’anys de polítiques massa tímides” des del Govern “hem portat a terme un punt d’inflexió des de fa un any a la política d’habitatge a Catalunya, amb una prioritat que és que l’habitatge passi a ser un dret i no un bé del mercat”.

El president i la consellera Capella durant la presentació
El president Aragonès i la consellera Capella durant la presentació (Fotografia: Rubén Moreno)
{"name":"2023/10/13/15/09/253fa74e-c0b6-4cdc-aa63-057879122ac1.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":87551}

“Hem passat a l’acció des de fa temps, especialment en el que és la regulació del lloguer al nostre país, especialment per limitar l’augment de preus”, ha dit el president, recordant que Capella com a consellera de Justícia ja va liderar una normativa pionera que després l’estat ha acabat assumint de forma parcial.

Precisament, per la consellera Capella, "aquesta actuació és una mostra del que fa el Departament de Territori per incrementar el parc de lloguer social de la Generalitat de Catalunya. A més, la nostra actuació de rehabilitació d’immobles buits també genera beneficis sobre l’entorn urbà i dinamitza sectors que es veuen més degradats per la presencia d’edificis abandonats durant anys", ha subratllat.

La consellera ha detallat que dels 385 habitatges, n'hi ha 137 que són de la Sareb. "Hem expressat de forma reiterada la nostra demanda en relació a què el patrimoni de la Sareb hauria de ser cedit gratuïtament a les administracions que volem exercir totes les competències per garantir el dret d’accés a l’habitatge", ha reivindicat.

La titular de Territori ha explicat, també, que amb la compra d'edificis buits de grans tenidors i l'adquisició de pisos de forma individual "ens acostem ja al 50% dels habitatges que preveia el nostre full de ruta, que vam presentar fa poc més de mig any".

Per la seva banda, el cap de l’Executiu ha explicat que tot plegat s’ha fet per diferents vies, des de la promoció directa de l’Incasol arreu del territori, al suport mitjançat ajudes i subsidis a la promoció. Així, s’ha aconseguit que 5.000 habitatges ja estiguin en marxa gràcies als diferents instruments, facilitant el finançament, amb ajudes que cobreixen part dels costos, o amb la compra directa d’habitatges ja construïts que després s’adeqüen per ser habitables.

“Hem fet passes decidides per intervenir en el mercat i per tant per limitar el preu del lloguer per llei, i el proper pas serà regular els habitatges destinats a cobrir les necessitats residencials de la ciutadania” ha continuat explicant Aragonès. I ha subratllat que també es “regularan els habitatges d'ús turístic amb molta més intensitat i també el lloguer de temporada per assegurar que les polítiques de contenció de rendes previstes a la normativa, tant la que hem impulsat des de Catalunya com la que és a nivell estatal, s'apliqui amb tota la seva plenitud”.

“Estem utilitzant totes les fórmules que tenim al nostre abast perquè l’habitatge públic al nostre país pugui fer un salt endavant”, ha insistit. I en aquest punt ha aprofitat també per agrair el treball conjunt amb els ajuntaments, com el de Salt, “compromesos amb la justícia social i amb el progrés dels ciutadans”, perquè el seu paper “és clau” per aconseguir que la ciutadania pugui disposar d’un parc públic que no pari de créixer .

Habitatge digne, una part essencial de l’estat del benestar

“Avui tenim una mostra més de com estem duent a terme un canvi de paradigma en la política d'habitatge, o un canvi de paradigma sense precedents en la política d'habitatge del nostre país, perquè el viure d'una vida digna, disposar d'un sostre és fonamental. I disposar d'un habitatge digne ho és” ha reblat. I, en aquest sentit, ha explicat que s’ha ajudat a més famílies a poder cobrir les despeses del lloguer. “La convocatòria d'aquest any arribarà a 71.000 famílies, un 25% més que l'any anterior”, ha reblat.


Pisos disponibles

El Govern té a punt un primer paquet per comprar 385 habitatges ja construïts propietat de grans tenidors per a destinar-los a lloguer social. Es tracta de set edificis situats en diferents municipis catalans on hi ha necessitats d’habitatge assequible.

A més, el Departament de Territori té en fase d’estudi tècnic i valoració econòmica uns altres 1.000 habitatges més. Tots aquests pisos formen part del programa del Govern per impulsar la incorporació de 10.000 habitatges al parc de lloguer social de Catalunya fins al 2026 a través de diferents vies, una de les quals és, precisament, la compra directa d’edificis d’habitatges ja construïts o en construcció. Amb aquestes actuacions, el Govern, a més de mobilitzar habitatges buits, també fomenta la renovació urbana.

El Departament de Territori ha adquirit per 1,4 milions, una promoció de 24 habitatges exercint el dret de tanteig a l’empresa propietària, Coral Homes, SLU, amb qui té previst de formalitzar la compra la darrera setmana d’aquest mes d’octubre.

A través del programa Impuls 10.000, el Govern preveu fer créixer un 18% el parc de lloguer social de Catalunya, xifrat en uns 55.000 habitatges. Concretament, amb la línia de compra directa d’habitatges el Departament de Territori inverteix 150 milions d’euros, amb l’objectiu d’adquirir 1.500 habitatges. D’aquests, 1.000 són compres d’edificis buits construïts o en construcció per part de l’INCASÒL, que hi destina 100 milions. En aquest cas, l’empresa promotora d’habitatge públic de la Generalitat adquireix directament fent una oferta al promotor privat o gran tenidor, o bé exercint el dret de tanteig i retracte. Per aquesta via, s’aconsegueix aquest primer paquet de 385 pisos, amb cost aproximat de 42 milions, situats en diferents municipis com Salt, Vilanova i la Geltrú, Constantí, Valls, Reus i Barcelona.

El Govern també té en estudi tècnic i de valoració d’ofertes uns altres 1.000 habitatges, la majoria dels quals gràcies al concurs públic que INCASÒL va obrir a mitjans d’any per adquirir blocs d’habitatges plurifamiliars en construcció o totalment edificats en mans de grans tenidors amb l’objectiu de mobilitzar el parc d’habitatges buits i fomentar la rehabilitació urbana.

Els altres 500 habitatges fins a arribar a 1.500 s’adquireixen a través de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC), que enguany hi destina 50 milions. Fins a dia d’avui, l’Agència ja ha comprat 307 pisos a través del dret de tanteig i retracte.


24 nous habitatges de lloguer assequible a Salt

La promoció té 24 habitatges repartits en dos edificis independents que donen façana al carrer Indústria i a la Travessia de Santa Eugènia, situats sobre una mateixa parcel.la. L’edifici es troba en mal estat de manteniment i caldrà fer obres de rehabilitació per complir amb el Codi Tècnic de l’Edificació i el Decret d’Habitabilitat vigents. En aquest sentit, l’INCASÒL ha estimat que aquesta actuació tindrà un cost d’uns 985 mil euros i que els 24 habitatges es podran lliurar a les famílies en el termini d’un any i mig.

El president i la consellera Capella davant la promoció de Salt
El president i la consellera davant la promoció de Salt (Fotografia: Rubén Moreno)
{"name":"2023/10/13/15/15/b9d5114d-e5ba-4bc4-af59-cc402ddfca7b.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":128840}

Ambdós edificis que conformen la promoció estan distribuïts en planta soterrani, planta baixa i dos plantes pis amb golfes i amb un únic nucli vertical cadascun. A la planta baixa hi ha els vestíbuls d’accés i habitatges. A les plantes superiors hi ha habitatges. Hi ha un total de 7 habitatges per l’escala del C/Indústria i 17 en la de la Travessia Santa Eugènia.

Un cop els habitatges estiguin rehabilitats serà l’AHC qui gestionarà l’adjudicació dels habitatges a les famílies inscrites al Registre de sol·licitants d’habitatge amb protecció oficial, establint els criteris d’accés juntament amb l’Ajuntament de Salt.


2  

Imatges

Fotografia de l'acte

Fotografia de l'acte 87551

Fotografia del president i la consellera davant de l'habitatge de Salt

Fotografia del president i la consellera davant de l'habitatge de Salt 128840

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia