La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ha reconegut el treball de les entitats memorialistes en la recuperació dels espais de memòria, al Fossar de la Pedrera

Ubasart ha destacat que “el silenci i l’oblit són contraris als principis de veritat, justícia, reparació i garanties de no repetició”

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ha clos aquest matí l’acte d’homenatge i record als republicans que van ser executats pel règim franquista per raons polítiques i ideològiques, així com els que van ser empresonats i/o van patir represàlies a causa de llur compromís amb la llibertat i la democràcia, al Fossar de la Pedrera.

El Memorial Democràtic i l’Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya organitzen anualment aquest homenatge durant el festiu més proper al 15 d’octubre, coincidint amb l’aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys.

Avui és un dia de record de totes aquelles persones que van donar la vida per la llibertat del nostre país, però no només volem recordar la mort, sinó també per celebrar la vida, per recordar tots els anhels i esperances per fer d’aquest un país i un món millor”, ha apuntat la consellera en la seva intervenció.

L’acte d’homenatge ha consistit, d’una banda, en els parlaments a càrrec del president de l’Associació Pro-Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya, Josep Francesc Colomer, i la regidora de Memòria Democràtica a l’Ajuntament de Barcelona, Raquel Gil Eiroá i, de l'altra, en dues ofrenes florals.

La titular de Justícia, Drets i Memòria ha volgut recordar al president Lluís Companys i a totes les víctimes de la repressió i dels bombardejos franquistes. “Noms que durant molt de temps van romandre en l’oblit públic, recordats només pels seus familiars i companys i que avui honrem, perquè la lluita és també la nostra”, ha asseverat.

Ubasart ha agraït i reconegut les entitats cíviques i memorialistes, en concret a l’Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat, per fer un treball en defensa de la memòria “cabdal perquè les noves generacions que no van viure els inicis de la democràcia, coneguin els horrors del franquisme i sàpiguen que la memòria democràtica del nostre poble no comença el 1975 ni el 1979, sinó amb les lluites del moviment obrer, amb la defensa de la República enfront del feixisme i amb la resistència antifranquista”.

En la cloenda del discurs, la consellera ha reclamat la reparació de les víctimes del feixisme: “Tenim el deure moral i civil com a govern i com a país de recordar, de reconèixer i de reparar les víctimes del franquisme. Aquesta és una exigència democràtica i de justícia”.

L’acte ha culminat amb una ofrena floral per part dels familiars i representants institucionals al monument Pietat, en memòria dels immolats per la llibertat de Catalunya. Posteriorment, Ubasart s’ha traslladat, acompanyada del director general de Memòria Democràtica, Alfons Aragoneses Aguado, i el director del Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló, i d’altres autoritats, a la tomba de Lluís Companys per fer-hi una ofrena floral.


El Fossar de la Pedrera, un espai de memòria

L'any 1985, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, a iniciativa de l'Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya, van dignificar aquest espai a través d’un espai memorial dissenyat per l’arquitecta Beth Galí. El Memorial Democràtic va senyalitzar el Fossar de la Pedrera del cementiri de Montjuïc l’any 2010, i des d’aleshores forma part de la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya. És conegut per ser l’espai on hi ha el mausoleu del president Lluís Companys i on es van inhumar més persones afusellades a Barcelona pel règim franquista. Actualment, hi ha documentats més de 1.700 executats entre 1939 i 1952 a Barcelona, la majoria afusellats al camp de la Bota, i enterrats juntament amb les víctimes dels bombardejos franquistes al Fossar.


6  

Imatges

El president de l¿Associació Pro-Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya, Josep Francesc Colomer.

El president de l¿Associació Pro-Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya, Josep Francesc Colomer. 2731331

Homenatge institucional als represaliats pel franquisme.

Homenatge institucional als represaliats pel franquisme. 3640050

Homenatge institucional als represaliats pel franquisme.

Homenatge institucional als represaliats pel franquisme. 4131691

Homenatge institucional als represaliats pel franquisme.

Homenatge institucional als represaliats pel franquisme. 5431432

Homenatge institucional als represaliats pel franquisme.

Homenatge institucional als represaliats pel franquisme. 3159546

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, durant l'homenatge institucional als represaliats pel franquisme.

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, durant l'homenatge institucional als represaliats pel franquisme. 2999663