1. El Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya ha obert la segona convocatòria amb un increment de 4,4 milions d’euros per la bona resposta d’empreses i treballadors que se n’han beneficiat
  2. Les subvencions es destinen a entitats expertes de cada sector productiu per fer actuacions de prospecció de les necessitats empresarials i d’assessorament professional

El Departament d’Empresa i Treball, mitjançant el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya (CFCC), ha ampliat fins als 14,4 milions d’euros els ajuts del programa Projecta’t, d’assessorament i orientació professional per a persones treballadores ocupades, i ha obert la convocatòria de sol·licitud de subvencions que finalitzarà el 31 d’octubre.

La primera edició, portada a terme enguany amb un pressupost de 10 milions d’euros, ha permès a 8.000 persones treballadores disposar d’un servei d’assessorament i orientació professional. Aquest servei deriva d’una fase prèvia en què les entitats expertes fan una feina de prospecció per detectar les necessitats de les empreses i l’evolució dels perfils professionals.

El bon resultat de la convocatòria d’ajuts de 2022-2023 ha portat al CFCC a incrementar en 4,4 milions d’euros el pressupost per a la convocatòria d’enguany(2023-2024), la qual cosa significarà superar la xifra d’11.500 persones treballadores ocupades beneficiades.

El programa Projecta’t ha estat un dels grans èxits impulsats pel CFCC que, amb el nou programa Conforcat a Mida, se suma a tota l’oferta de programes d’orientació i formació contínua que, enguany, acabarà beneficiant al voltant de 230.000 persones treballadores en actiu a Catalunya, gràcies, també, als programes de formació sectorial, transversal i de certificats de professionalitat.

Claus de l’èxit

Projecta’t és un programa del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya que proporciona assessorament i orientació professional a les persones treballadores ocupades, de forma directa o a través de la coordinació amb l’empresa.

En concret, les més d’11.000 persones que se’n beneficiaran al llarg de l’any vinent disposaran de recursos per al seu desenvolupament professional com, per exemple, els d’aprenentatge, promoció laboral o canvi de sector, amb 100 punts d’orientació distribuïts per tot Catalunya que els proporcionaran una orientació experta i sectorialitzada.

El programa dissenyat pel CFCC subvenciona les actuacions de prospecció de les entitats beneficiàries per copsar de primera mà quines són les necessitats dels sectors (nous perfils, noves competències, requisits, demandes, etc.) i, per tant, nodrir les actuacions d’orientació i poder assessorar a les persones treballadores per tal que puguin formar-se i adaptar-se als nous requeriments dels seus llocs de treball i mantenir i/o millorar en la seva feina.

Les entitats s’encarreguen de fer la selecció de les persones participants a cada punt d’orientació, en relació amb el sector o subsector que té autoritzat i en què és experta i realitza la prospecció.

Aquestes entitats han d’haver demostrat la seva expertesa i vinculació amb un dels sectors o subsectors FPCAT, determinats per l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya.

Com funciona la prospecció del programa?

L’objectiu principal de la prospecció és conèixer les necessitats, demandes i reptes dels diferents sectors econòmics. Per assolir-ho, es porten a terme diferents actuacions que tenen com a principal destinatari les empreses. Es realitzen visites amb personal de recursos humans, gerència de les empreses, però també amb persones expertes sectorials independents. Així, es contrasta la informació amb fonts oficials sobre el món de treball.

Fruit de les entrevistes mantingudes, s’obté informació del sector de manera gairebé immediata: dels perfils professionals amb més demanda, de l’evolució dels perfils existents, de les competències clau de les ocupacions del sector i/o de la formació associada i necessària per treballar-hi, entre d’altres dades. Tota aquesta informació es trasllada als diferents punts d’orientació per tal d’enriquir els itineraris de totes les persones usuàries del servei.

Gràcies a aquestes trobades, s’apropa a les empreses els recursos que tenen a la seva disposició, integrats al Sistema de Formació i Qualificació Professionals. De manera específica, s’expliquen les iniciatives del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, no només l’orientació professional sinó també aquelles relacionades amb la formació subvencionada de la qual es poden beneficiar les seves persones treballadores, com la formació transversal i sectorial o els certificats de professionalitat.

A més, moltes empreses s’involucren en l’orientació professional de les seves persones treballadores, ja que són conscients que per mantenir-se competitives és essencial fomentar una cultura d’innovació i de millora contínua. Al cap i a la fi, una plantilla conscient de les seves competències i amb motivació per créixer professionalment impactarà de manera positiva en els resultats empresarials.

A través de l’orientació professional les persones treballadores esdevenen conscients de les transformacions del seu lloc de treball per poder donar resposta al que es demana. En aquest sentit, la prospecció és clau per conèixer les necessitats del mercat de treball i acompanyar a les persones treballadores.

Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya

El CCFC va néixer l'any 2004 i està integrat per la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Empresa i Treball, i per les organitzacions sindicals i empresarials que tenen la consideració de més representatives a l'àmbit de Catalunya.

El principal objectiu del CFCC és el desenvolupament de la formació professional contínua com a instrument essencial per garantir la formació al llarg de la vida, l'adaptació de les persones treballadores en actiu i de les empreses a la nova societat basada en el coneixement i el manteniment de la capacitació professional de les persones treballadores en supòsits de canvis i mutacions dels processos productius, en el marc de l'Estratègia europea d'ocupació.