1. El programa s’adreça a les persones que estan en règim obert i llibertat condicional i s’ha demostrat que és un recurs efectiu per evitar-ne la reincidència

El Govern ha aprovat iniciar els tràmits administratius necessaris per ampliar el programa de tractament CerclesCat a tots els centres penitenciaris de Catalunya. Es tracta d’un programa d’acompanyament a persones condemnades per agressió sexual que estan en el darrer tram de la condemna i, per tant, en règim obert o llibertat condicional. Actualment, el programa es desenvolupa a tots els centres penitenciaris de la demarcació de Barcelona: Quatre Camins, CP Joves, Brians I i Brians II, Lledoners i els dos centres oberts de la ciutat (Trinitat i Wad Ras).

L’acord del Govern, amb un pressupost de 657.890,87 euros, garanteix el programa fins al 2025. Catalunya va iniciar l’any 2013, dins del projecte europeu Circles E4 EU, el programa pilot CerclesCat per reinserir els interns amb delictes sexuals i preservar la seguretat de la comunitat. Les dades demostren que el programa és un recurs efectiu per evitar que els agressors sexuals reincideixin, ja que 9 de cada 10 condemnats per delictes sexuals que han passat per CerclesCat no tornen al sistema d’execució penal.

El projecte aplica un model d’intervenció en medi obert, basat en la justícia restaurativa, que té com a objectiu reduir el risc de reincidència mitjançant el suport social i la participació comunitària. Els cercles entre els participants i els voluntaris tenen una durada de 18 mesos.

D’acord amb el mètode del programa, un grup de tres a sis voluntaris, preferiblement de la mateixa comunitat local, visiten i assisteixen el condemnat per un delicte contra la llibertat sexual després de sortir de la presó. Aquest cercle de persones, anomenat “intern”, li ofereix suport en el procés d’inserció i l’indueix a tenir un comportament prosocial. També exerceix un paper de control, ja que el participant té el compromís de comunicar al cercle intern qualsevol fet rellevant.

Simultàniament, els voluntaris es formen per saber identificar els indicis de risc en el comportament dels condemnats. Aquest cercle intern trasllada la informació sobre les trobades que tenen setmanalment a un cercle extern, que li dona suport, format per un coordinador expert en la intervenció amb agressors sexuals, professionals dels serveis penitenciaris i psicòlegs, que vetllen per prevenir la reincidència.