- El Govern anuncia noves accions per la llengua coincidint amb el balanç favorable del seguiment de les 100 mesures: una nova subvenció per a videojocs, unes jornades a Palau per tal de fer un reconeixement al sector audiovisual i la renovació de Parla.cat
- De les 100 mesures aprovades, 20 ja estan finalitzades, 69 estan en desenvolupament mitjà o avançat i només 11 en tasques inicials
El Govern ha anunciat avui noves accions per fomentar el català en àmbits de gran projecció, coincidint amb la presentació del tercer balanç de les 100 mesures que va aprovar el mes de novembre passat per garantir el present i el futur del català, l’aranès i la llengua de signes catalana.
Les principals novetats són en els àmbits del videojoc i audiovisual. Aquest dijous, 19 d’octubre, es publicarà la convocatòria de la nova línia de subvencions per a la incorporació de la llengua catalana en l’àmbit dels videojocs. Aquesta nova línia té com a objectiu fer créixer, progressivament, la llengua catalana en aquest sector, tenint en compte que té molts consumidors i una gran projecció, però que la presència que hi té el català és deficitària. La subvenció finança el doblatge i la subtitulació de videojocs, així com la traducció, correcció i localització (s'entenen per despeses de localització les despeses necessàries per adaptar el producte al mercat català, incloses les que corresponen a tasques de desenvolupament tècnic per a la incorporació de la llengua catalana al projecte). També s’hi poden presentar projectes que tinguin com a objectiu incorporar el català en interfícies de consoles de joc i en plataformes de venda de videojocs.
La dotació de la convocatòria és de 625.000 euros i està adreçada a empreses privades que distribueixen els seus productes o serveis a Catalunya. Aquesta nova via de finançament està oberta a tota mena de videojoc, tant d’estudis independents com triples A.
En el camp de l’audiovisual, l’últim cap de setmana d’octubre, el Palau de la Generalitat serà la seu d’un reconeixement al sector de l’audiovisual en català, que està tenint unes dades de producció i exhibició excepcionals tant en el camp de la producció pròpia com del doblatge i la subtitulació. Per aquest motiu, el divendres 27 el Govern farà un repàs de les xifres del sector i, el cap de setmana del 28 d’octubre, el Palau de la Generalitat obrirà les portes a la ciutadania i projectarà contingut audiovisual en català per a tots els públics, en unes jornades que portaran per títol “Un Palau de pel·lícula: jornades per a l’audiovisual en català”. Les jornades començaran al matí amb la col·laboració de 3Cat que, a través de la seva plataforma infantil , SX3, projectarà capítols inèdits d’un dels seus personatges més cèlebres, el Titó. També hi haurà narració de contes a càrrec d’Òscar Dalmau amb Els contes de la Pinya, i una actuació musical a càrrec dels components dels Beta. A la tarda, el Palau projectarà dues pel·lícules d’anime en català: Detectiu Conan i One Piece. Les jornades també comptaran amb una trobada amb el sector professional.
La tercera gran novetat és l’estrena de la versió actualitzada del Parla.cat, l’espai virtual d'aprenentatge que posa a l'abast de tothom materials didàctics per aprendre la llengua catalana. S’han actualitzat les més de 3.500 activitats que conformen els 12 cursos que ofereix parla.cat i s’ha treballat perquè sigui responsiu, de manera que els continguts s’adapten a qualsevol dispositiu, com ordinadors, tauletes i telèfons mòbils. Fins ara, més de 400.000 alumnes provinents de 200 països han après català amb els cursos de Parla.cat.
100 mesures per la llengua
Aquestes novetats acompanyen el tercer balanç de les 100 mesures per la llengua. Segons l’informe elaborat pel Departament de Cultura, que fa un repàs de l’estat d’execució de totes les accions aprovades, 20 ja estan finalitzades, 69 estan en desenvolupament mitjà o avançat i només 11 en tasques inicials. Respecte a l’anterior seguiment, augmenten tant les mesures finalitzades com les mesures en desenvolupament mitjà o avançat. Aquestes dades confirmen que l’estat d’execució global de les mesures avança favorablement.
De les mesures desenvolupades entre el 15 de juny i el 15 d’octubre, cal destacar l’avenç de les que tenen a veure amb l’aprenentatge del català en l’àmbit universitari, el sanitari i el voluntariat per la llengua.
Universitats: En el marc del Pla d’enfortiment de la llengua catalana en el sistema universitari i de recerca de Catalunya, la Comissió Europea s’ha compromès a incloure el català a la plataforma Online Language Support (OLS), que permet als estudiants Erasmus aprendre les llengües de les universitats on fan estades. La inclusió de la llengua catalana l’equipara a les altres 29 llengües que figuren en aquesta plataforma d’aprenentatge en línia.
Sanitat: A finals de setembre el Govern va anunciar un pla de formació per garantir el coneixement del català entre els sanitaris. L’objectiu del pla és incrementar la sensibilització, el coneixement i l’ús del català en el conjunt del sistema sanitari. Aquest trimestre, des del Departament de Salut, s’han organitzat 16 tallers d’acolliment lingüístic per a residents sanitaris.
Voluntariat per la llengua: Enguany, el programa Voluntariat per la llengua celebra els seus 20 anys, amb més de 175.000 parelles lingüístiques i més de 10.000 col·laboradors. Durant tot l’any s’han organitzat diverses activitats per celebrar-ne l’aniversari i el passat 5 d’octubre va tenir lloc l’acte central de la commemoració, on es va reconèixer les persones i els establiments que han col·laborat amb el programa al llarg d'aquest temps.
També destaquen diverses mesures de foment de la llengua:
Noves subvencions: A part de la nova línia de videojocs, el Departament de Cultura, mitjançant la Secretaria de Política Lingüística, va convocar al setembre una nova línia d’ajuts per a la incorporació del català als jocs de taula. L'objectiu d'aquests ajuts és el foment de l'ús del català en un àmbit on encara té poca presència, i té una dotació inicial de 150.000 euros.
Àmbit audiovisual: A finals de juny el Govern va aprovar el Projecte de llei de l'audiovisual de Catalunya, que protegeix la presència del català i de l'aranès al sector. El passat 4 d’octubre, el Ple del Parlament va acordar continuar-ne la tramitació. Els objectius principals són adaptar l’actual norma a la gran transformació d’aquest sector en àmbits com la convergència de mitjans de comunicació i el canvi d’hàbits comunicatius del públic, i de defensar el sector audiovisual català.
Pòdcast de la Queta: En el marc de la campanya Provem-ho en català. Molt per parlar, molt per viure!, el Govern està fent circular una cabina de ràdio mòbil perquè tothom activi la llengua. Aquesta campanya territorial de conscienciació anima la ciutadania a participar en el pòdcast més gran que s’ha fet mai en català. La cabina es va estrenar el passat 23 de setembre a Barcelona i està voltant pels principals municipis de totes les vegueries del país.
A més del coneixement i del foment de la llengua, també s’ha engegat una altra gran eina imprescindible per a conèixer la situació sociolingüística del català i l’aranès: la Secretaria de Política Lingüística i l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) han iniciat el treball de camp de l’Enquesta d’usos lingüístics de la població 2023 (EULP), que aportarà informació actualitzada sobre la realitat lingüística de Catalunya. L’Enquesta és una eina estadística quinquennal que és clau per impulsar polítiques de foment del català i l’aranès més ajustades a les necessitats de la població. Els resultats de l’enquesta es preveuen obtenir durant el 2024.
Les 100 mesures per reforçar l’ús del català és una iniciativa que respon a la voluntat del Govern de situar la llengua catalana com una prioritat absoluta de l’Executiu i que es desplega en coordinació amb tots els departaments. Paral·lelament, el Govern continua treballant per convertir en una realitat el Pacte Nacional per la Llengua, tal com es va comprometre a l’inici de legislatura, amb l’objectiu de reforçar el consens amb les forces polítiques per establir el que haurà de ser la base d’acció per a la política lingüística dels pròxims anys.