Empresa i Treball

emt

El Govern explica el Compromís Nacional per un Turisme Responsable a l'Assemblea General de l'Organització Mundial del Turisme (OMT)

query_builder   17 octubre 2023 17:33

event_note Nota de premsa

El Govern explica el Compromís Nacional per un Turisme Responsable a l'Assemblea General de l'Organització Mundial del Turisme (OMT)

  1. La directora general de Turisme participa en la vint-i-cinquena edició de l’Assemblea General de l’OMT, organisme de les Nacions Unides dedicat al turisme
  2. El secretari general de l’OMT ha destacat que el Compromís “és un gran exemple que podria utilitzar qualsevol destinació del món i, des de l’OMT, estem compromesos a respondre a les necessitats per al seu desenvolupament"
  3. És la primera vegada que Catalunya presenta una iniciativa com el Compromís davant el Plenari de Membres Afiliats de l’OMT


La directora general de Turisme, Marta Domènech i Tomàs, ha participat en l’Assemblea General de l’Organització Mundial del Turisme (OMT), on ha presentat el Compromís Nacional per un Turisme Responsable. Enguany l’Assemblea se celebra del 16 al 20 d’octubre a Samarcanda, Uzbekistan. La participació de la directora suposa per a Catalunya una projecció internacional del Compromís.

L’Assemblea reuneix un total de 154 estats i 7 territoris, entre els quals es troben els màxims representants dels estats membres de l’organització, així com líders mundials del turisme dels sectors públic i privat.

En la seva intervenció, Domènech ha posat en valor el turisme català i la seva projecció en el futur, destacant que el Compromís Nacional per un Turisme Responsable compta amb la implicació de dos centenars d’actors tant d’esferes públiques com privades i s’adapta al turisme dels nous temps, així com al model que volem pels propers 20 anys.

La directora general de Turisme ha ressaltat que “ja disposem d’iniciatives concretes en pro del compromís i aquestes parteixen d’un model de turisme més sostenible des del punt de vista ambiental, econòmic, territorial i, sobretot, social. És a dir, més just, més inclusiu i amb condicions laborals millors, tot situant el benestar de les persones en el centre de l’estratègia turística”.

Domènech s’ha referit específicament a l’eficiència de recursos hídrics dins el vessant mediambiental del Compromís, mencionant que “estem treballant en una nova línia d’ajuts directes en forma de subvencions, pensada exclusivament per millorar l’estalvi i la reutilització d’aigua als establiments turístics, i acabem de tancar una línia de préstecs bonificats de 40 milions d’euros que han de servir per finançar projectes de millora i modernització d’establiments turístics, que tinguin en compte, entre altres, millores d’eficiència energètica i, molt especialment, actuacions encaminades a la gestió de l’aigua.

Així mateix, ha vinculat el turisme territorialment equilibrat amb la cultura i gastronomia com a trets identitaris de tot el país, utilitzant el recent exemple que Catalunya ha estat nomenada Regió Mundial de la Gastronomia 2025. En la seva intervenció, Domènech ha volgut concloure amb la importància de tenir un turisme basat en la innovació: “hem de prendre decisions estratègiques a partir de mètriques que no només considerin el volum turístic, sinó la sostenibilitat. Així identifiquem les zones potencialment turístiques i amb capacitat de créixer, quins són els seus recursos i com els podem mostrar i equipar per així augmentar el seu potencial” ha conclòs.

La directora ha mostrat la seva satisfacció pel fet que Catalunya “hagi presentat una iniciativa com el Compromís davant el Plenari de Membres Afiliats de l’OMT” per poder exposar un model turístic que “està esdevenint un referent per altres països del nostre entorn”.

El secretari general de l’Organització Mundial del Turisme, Zurab Pololikashvili, per la seva banda, ha destacat que "en tots els països i en totes les conferències es parla de sostenibilitat però és en el Compromís de Catalunya on es veuen exactament quins han de ser els passos per al desenvolupament d’un turisme sostenible”. A més, el secretari general ha afegit que "el Pla de desenvolupament de sostenibilitat que té Catalunya, fruit d’una gran feina, és un gran exemple que podria utilitzar qualsevol destinació del món i, des de l’OMT, estem compromesos a respondre a les necessitats per al seu desenvolupament".

L’Organització Mundial del Turisme pertany a les Nacions Unides i vetlla per la promoció d'un turisme responsable, sostenible i accessible per a tothom. Aquest compta amb més de 400 afiliats que representen al sector privat, entitats internacionals, institucions d'ensenyament, associacions i autoritats locals.



Descarrega’t en aquest enllaç les declaracions de la directora general de Turisme, Marta Domènech i Tomàs, i del secretari general de l’Organització Mundial del Turisme, Zurab Pololikashvili

1  

Imatges

Fotografia de la intervenció de la directora general de Turisme, Marta Domènech i Tomàs

Fotografia de la intervenció de la directora general de Turisme, Marta Domènech i Tomàs 219454

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia