1. Protecció Civil de la Generalitat i Túnels Barcelona - Cadí – empresa que gestiona els Túnels de Vallvidrera - han organitzat la passada matinada el simulacre al punt quilomètric 10 del Túnel de Valldoreix, en sentit Sant Cugat del Vallès
  2. L’accident entre dos vehicles ha afectat 8 persones, ferits de diversa consideració, i ha provocat l’incendi d’un dels cotxes i l’excarceració dels ocupants de l’altre vehicle, que ha quedat en una posició complicada
  3. L’activitat ha comptat amb la participació activa de diferents cossos d’emergències amb l’objectiu de millorar la planificació dels diferents operatius i dels seus recursos i personal necessari per donar resposta a l’incident

Protecció Civil de la Generalitat i Túnels Barcelona-Cadí – empresa que gestiona els Túnels de Vallvidrera - han organitzat aquesta matinada un simulacre per posar a prova el PAU (pla d’autoprotecció) de la instal·lació en cas d’accident greu amb ferits a l’interior d’un túnel. L’activitat ha comptat amb la participació activa de Bombers de la Generalitat, Bombers de Barcelona, Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), Mossos d'Esquadra, Policia Local de Sant Cugat del Vallès, Guàrdia Urbana de Barcelona, Protecció Civil de Sant Cugat del Vallès i Serveis Territorials de Protecció Civil de Barcelona.

L’objectiu del simulacre ha estat posar a prova el PAU del túnel i el desplegament dels seus equips d’autoprotecció així com la seva integració amb el sistema de Protecció Civil de Catalunya tant pel que fa a les comunicacions amb al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) com a l’actuació coordinada dels equips actuants sobre el terreny.

L’activació i inici del simulacre, que s’ha fet entre les 2h i les 4h d’aquesta matinada, ha començat amb la trucada de Túnels de Barcelona-Cadí al telèfon d’emergències 112 i al CECAT (Centre de Coordinació Operativa de Catalunya) de Protecció Civil.

El simulacre ha afectat a la circulació al Túnel de Valldoreix, ja que els Mossos d’Esquadra han tallat la circulació als accessos número 10 i 11 de la C-16, al seu pas per Sant Cugat del Vallès, des les 01h en sentit nord i des de les 01.55h en sentit sud. Una hora després de la finalització del simulacre, als voltants de les 5 de la matinada, la circulació ja ha quedat restablerta amb normalitat. Mentre el Túnel de Valldoreix ha estat tallat al trànsit, i en els dies previs al simulacre, s’ha informat als conductors d’aquesta circumstància a través dels panells i la pàgina web del Servei Català de Trànsit.

L’incident programat ha implicat a dos vehicles que han col·lidit en un accident greu. Un cotxe ha quedat incendiat i l’altre tombat en una posició difícil que ha complicatl’excarceració. Els ocupants del turisme que cremava n’han pogut sortir pels seus propis mitjans, tot i que presentaven cremades de diversa consideració, i a l’altre vehicle han quedat dues persones atrapades que calia excarcerar.

Els efectius dels Bombers de Barcelona han simulat l’extinció del cotxe incendiat i els Bombers de la Generalitat s’han encarregat de l’excarceració dels dos afectats del cotxe no incendiat. Posteriorment, s’ha fet el triatge dels afectats i s’ha determinat que ’hi havia tres persones lleus, que han rebut l’altain situ, dues persones menys greus, que s’han traslladat a la clínica Plató i a Vall d’Hebron i tres persones greus, una d’elles amb cremades traslladada a Vall d’Hebron i les altres dues a l’Hospital Clínic i a l’Hospital de Sant Pau respectivament.

El simulacre ha afectat en total a 8 persones i s’ha activat el protocol de múltiples víctimes. Els 8 figurants com a víctimes han estat aportats pel servei de protecció civil de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i maquillats als efectes d’aportar més realisme al simulacre..

Els cotxes accidentats han estat facilitats per la Policia Local de Sant Cugat del Vallès, que ha fet servir una grua en la seva intervenció. El simulacre ha comptat amb una màquina generadora de fum per simular l’incendi d’un dels cotxes accidentats. El fum ha sortit per les dues boques del túnel, que té dos tubs, un per cada sentit de la marxa però connectat entre ells.

Recursos i participants al simulacre

Protecció Civil de la Generalitat ha participat a la prova amb el personal de l’Operativa Territorial de Protecció Civil a Barcelona (2 tècnics operatius territorials i 1 observador a control) i amb l’equip de guàrdia del CECAT fent el seguiment i observació del simulacre.

Túnels Barcelona – Cadí (explotació Vallvidrera) ha participat al simulacre amb un total de 12 persones (1 cap d’intervenció, 2 membres de l’equip d’intervenció, 2 de l’equip de vialitat, 2 observadors a camp i 2 observadors a control) i 4 vehicles (3 vehicles lleugers i 1 furgó de senyalització). També ha estat disponible tot el personal de la Sala de Control (3) i han contractat personal per fer el maquillatge dels figurants..

Els Bombers de la Generalitat han activat tres camions, la unitat sanitaritzada del GROS (Grup Operatiu de Suport) amb infermer del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques), i dos vehicles lleugers de comandament amb el cap territorial i el sots-cap territorial de la Regió d’Emergències Metropolitana Nord.

En arribar al servei s’han trobat un accident dins del túnel amb dos turismes implicats, un dels quals ha començat a cremar completament. Els ocupants del turisme que cremava n’han pogut sortir pels seus propis mitjans, tot i que presentaven cremades de diversa consideració, i a l’altre vehicle han quedat dues persones atrapades que calia excarcerar. Coordinadament amb el Cos de Bombers de l’Ajuntament de Barcelona, han extingit l’incendi del vehicle i realitzat l’excarceració de les dues víctimes que havien quedat atrapades. Posteriorment, s’ha fet el triatge dels afectats i s’ha determinat que n’hi havia tres lleus que han rebut l’alta in situ, dos menys greus i tres greus, els quals s’han transferit al SEM i derivats a diversos Hospitals segons disponibilitat i estat d’afectació.

Des de la Sala de Control Territorial de la Regió hi ha hagut un TEOC (Tècnic Especialista Operador de Control) que ha donat suport al simulacre, com si d’un servei real es tractés. A més a més, també hi ha hagut quatre comandaments del Cos de Bombers de la Generalitat que han estat d’observadors al simulacre, entre ells el Cap de Regió i el Cap de l’Àrea d’Operacions de la Regió, i també hi ha hagut un altre TEOC a la sala de control dels Túnels de Vallvidrera.

Bombers de Barcelona: han participat 9 persones (1 sotsoficial, 1 sergent, 1 caporal i 6 bombers/es) i 3 vehicles (1 ambulància, 1 autobomba urbana lleugera i 1 pesada).

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha estat el responsable de l’assistència sanitària als 8 afectats del simulacre dels Túnels de Vallvidrera. Una vegada s’ha rebut l’activació per part del 112, diverses unitats del SEM s’han adreçat a la boca sud del túnel de Valldoreix. Quan Bombers de la Generalitat ha permès l’accés dels equips assistencials del SEM s’ha iniciat el triatge bàsic START que ha permès distingir els pacients que requerien una atenció immediata dels que necessitaven assistència amb menys urgència. A continuació s’ha practicat el triatge META per oferir un tractament inicial i la possibilitat d’evacuar als afectats a l’hospital adient en funció de la gravetat i la patologia. La boca sud del túnel ha estat habilitada com a Centre de Comandament Avançat (CCA), des d’on els comanaments del SEM juntament amb els dels diferents cossos han gestionat l’emergència.

El SEM ha participat al simulacre amb 21 professionals i 10 unitats, entre elles, 3 unitats de Suport vital Avançat (SVA), 2 de Suport Vital Bàsic (SVB), 1 Equip de Comandament Operatiu (ECO), 1 Unitat de Suport Logístic i 2 Comandaments territorials.

Els Mossos d’Esquadra de la USC Sant Cugat del Vallès i de Trànsit han realitzat les funcions pròpies del grup d’ordre, i han mobilitzat 12 persones (1 comandament, 3 agents, 1 cap de trànsit i 7 agents), i 6 cotxes patrulla (2 de la Comissaria de Districte de Sant Cugat del Vallès i 4 de Trànsit).

Guàrdia Urbana de Barcelona: ha participat 12 persones (1 sotsinspector/sergent, 1 caporal i 10 agents) i 6 cotxes patrulles.

Per part de l’Ajuntament de Sant Cugat hi ha participat la secció de protecció Civil i efectius de la Policia Local. També com a figurants hi han participat voluntaris de l’ADF i de l’Associació de Voluntariat de Protecció Civil de Sant Cugat. Des de Protecció Civil de Sant Cugat del Vallès hi han participat 3 persones (1 coordinador d’emergències – tècnic de guàrdia de protecció civil, 1 tècnic i 1 voluntari de protecció civil) i 2 vehicles (1 cotxe coordinador d’emergències i 1 cotxe tècnic).


3  

Imatges

Imatge simulacre Túnels Vallvidrera

Imatge simulacre Túnels Vallvidrera 414037

Imatge simulacre Túnels Vallvidrera_2

Imatge simulacre Túnels Vallvidrera_2 506947

Imatge simulacre Túnels Vallvidrera_3

Imatge simulacre Túnels Vallvidrera_3 379063