Recerca i Universitats

Ponderacions 2024

S'estableixen les ponderacions de les matèries de modalitat de les proves d'accés a la universitat del 2024

query_builder   18 octubre 2023 14:53

event_note Nota de premsa

S'estableixen les ponderacions de les matèries de modalitat de les proves d'accés a la universitat del 2024

  1. En les noves ponderacions desapareixen algunes matèries i se n’incorporen de noves per adaptar-se als canvis del nou Batxillerat LOMLOE
  2. Els paràmetres de ponderació de les matèries de modalitat de batxillerat s'apliquen per a l'admissió a la universitat.
  3. En la fase específica de les PAU la nota d’admissió, que pot arribar fins a 14, és el resultat d’aplicar mecanisme de ponderacions
Ponderacions 2024{"name":"2023/10/18/14/50/3d4dd08b-586a-4b1e-ab36-18f5f4eac03b.jpg","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":96103}

La Comissió d'accés i afers estudiantils del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), ha aprovat avui les ponderacions de matèries per a la preinscripció del 2024. La posada en marxa el curs 2022-2023 del batxillerat LOMLOE ha obligat a revisar algunes ponderacions perquè han desaparegut matèries que fins ara ponderaven, perquè s’han incorporat algunes matèries noves que també seran objecte d’examen a PAU, o bé perquè han canviat de curs o de consideració en l’estructura general del batxillerat.

Tanmateix, es mantenen els criteris generals adoptats a la preinscripció al llarg d’aquests anys en el sentit que tots els Graus d’idèntica denominació (o assimilables) ponderen igual a tots els centres-estudis, els coeficients de ponderació són 0.2 o 0.1, i tots els centres-estudis tenen com a mínim tres matèries que ponderen 0.2. Així mateix, la matèria obligatòria de la Fase general es ponderarà, com fins ara, als efectes d’admissió, sempre que la seva qualificació sigui igual o superior a 5 punts.

En la fase específica, com de costum, els estudiants podran examinar-se de fins a tres matèries de modalitat que hauran de triar entre 23 assignatures, entre les quals hi haurà les novetats d’Història de la Música i de la Dansa, Literatura Dramàtica, Ciències Generals i Arts escèniques.

Novetats ponderacions 2024

Deixen de ponderar per a la propera preinscripció les matèries següents:

  1. Cultura audiovisual (ara és una assignatura de primer curs; per tant, no pot formar part de PAU).
  2. Electrotècnia (no existeix com a tal assignatura en el nou batxillerat).
  3. Història de la filosofia: A Catalunya sempre ha estat una matèria comuna obligatòria i va començar a ponderar quan en l’estructura de la Fase general va desaparèixer perquè no existia com a matèria comuna al batxillerat LOE. El nou batxillerat (LOMLOE) recupera aquesta matèria com a comuna de segon de batxillerat per a totes les modalitats de batxillerat i, per tant, torna a incorporar-se a la Fase general de PAU. No pondera cap matèria comuna de batxillerat examinada en la Fase general de PAU.

Tot i així, a l’alumnat que hagi examinat aquestes matèries en la convocatòria PAU 2022 o 2023 i faci la Preinscripció 2024, se li podrà tenir en compte per calcular la nota d’admissió.

Matèries que han canviat de nom i mantenen les mateixes ponderacions

Algunes matèries han canviat el nom però mantenen la mateixa ponderació. Això afecta a les matèries següents:

  1. Ciències de la terra i del medi ambient, passa a ser Geologia i ciències ambientals
  2. Economia de l'empresa, ara es dirà Funcionament de l’empresa i Models de negoci
  3. Fonaments de les arts, rebrà el nom de Fonaments artístics
  4. Grec, passa a ser Llengua i cultura gregues
  5. Llatí, s’anomenarà Llengua i cultura llatines
  6. Tecnologia industrial, rep la denominació de Tecnologia i enginyeria

Noves matèries que ponderen

Les quatre noves matèries que s’incorporen a les PAU 2024 i que també ponderen, són:

  1. Ciències generals (matèria obligatòria del Batxillerat General)
  2. Arts escèniques (matèria obligatòria del Batxillerat d’Arts)
  3. Història de la dansa i de la música (matèria de modalitat del Batxillerat d’Arts: Música i Arts escèniques).
  4. Literatura dramàtica (matèria de modalitat del Batxillerat d’Arts: Música i Arts escèniques).

Les Ciències generals pertanyen a una nova modalitat anomenada Batxillerat General, adreçat a un perfil d’alumnat menys específic. Bàsicament, la ponderació d’aquesta matèria s’incorpora en Graus i centres d’estudi als quals sol accedir alumnat procedent de qualsevol de les modalitats de batxillerat.

Atès que en el Batxillerat d’Arts (via música i arts escèniques) l’alumnat té com a matèria obligatòria Arts escèniques o Anàlisi musical es considera oportú incorporar la ponderació d’Arts escèniques en tots aquells Graus on ja ponderava Anàlisi musical, i de manera recíproca incorporar la ponderació d’Anàlisi musical on ponderi Arts escèniques, és a dir es dona el mateix tractament a ambdues matèries als efectes de ponderacions.

Les ponderacions del 2024 es poden consultar a Canal Universitats on està tota la informació sobre les proves d'accés a la universitat i la preinscripció.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia