1. El conseller de Recerca i Universitats ho ha dit en la inauguració del curs acadèmic a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
UOC{"name":"2023/10/18/15/54/2da5b2a1-82a0-4bf7-9ad9-1b9eb1f89e9a.jpg","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":286286}

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha afirmat que “el conjunt del sistema universitari de Catalunya és un sistema potent i equilibrat en el qual les dotze universitats configuren un univers que és d’excel·lència, amb un compromís de futur i de país molt clars”. El conseller ho ha dit avui en la inauguració del curs universitari a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Referint-se a la UOC, concretament, el conseller ha subratllat que “el Govern vol que la UOC sigui una universitat de Catalunya, al servei de Catalunya i al servei de tot l’univers dels estudiants que hi acudeixen i vol que sigui una universitat frontissa, pública per la voluntat política de qui l’impulsa i amb tots els components de privada per complir amb els seus objectius fundacionals”. En aquest sentit, el conseller ha afegit que el “Govern treballa per trobar l’encaix conceptual, jurídic i polític que garanteixi un contracte programa amb finançament suficient que doni viabilitat i projecció a la universitat”.

Per la seva banda, la rectora de la UOC, Àngels Fitó Bertran, ha incidit en l’impacte de les noves tecnologies en l’aprenentatge afirmant que "la UOC ja va incloure en el seu origen la reflexió sobre l'impacte de les noves tecnologies en la docència, apostant per un model de formació online al llarg de la vida i sense fronteres, adaptat al ritme i necessitats de l'estudiantat. I en la recerca, posant focus en l'e-learning, les humanitats digitals, l'e-health o la frontera entre ciències socials i tecnologia. La irrupció de la intel·ligència artificial ens obliga a repensar allò que fem i com ho fem: no en el sentit de rendir-se o abdicar, sinó de pensar-ho millor”.

Novetats curs universitari 2023-2024

Aquest curs universitari, el Departament de Recerca i Universitats ha continuat impulsant mesures d’aprofundiment de les seves polítiques d’equitat per afavorir l’accés als ensenyaments superiors i la formació al llarg de la vida. Així, les rebaixes en els preus universitaris també beneficien els estudiants de segones i successives titulacions amb l’eliminació del recàrrec fins ara existent.

Una altra mesura en favor de l’equitat ha posat fi a un greuge comparatiu que es venia produint respecte als estudiants de matrícula d’honor dels cicles formatius que, finalment, ara ja es poden beneficaran de la gratuïtat de la matrícula el primer curs d’universitat, equiparant-se així als de Batxillerat. Així mateix, s’amplia la gratuïtat a les víctimes de violències masclistes fora de l’àmbit de la parella amb una línia d’ajuts oberta fins al 31 d’octubre. Altres novetats d’aquest nou curs que ja s’estan implementant tenen a veure amb el compromís del Govern, juntament amb les universitats, en la defensa dels drets lingüístics dels estudiants.

Coincidint amb l’inici del curs, el Govern ha impulsat una campanya per conscienciar als estudiants universitaris dels seus drets lingüístics. Actualment, totes les universitats catalanes ja tenen habilitades bústies lingüístiques per vehicular queixes o consultes sobre canvis en la llengua de docència que, majoritàriament, van en detriment del català.