La consellera de la Presidència ha anunciat avenços en l’Avantprojecte de llei de l’Estatut de Municipis Rurals

Vilagrà, sobre l’Estatut: “Suposarà un abans i un després i contribuirà a millorar la vida de la ciutadania”


La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, ha participat aquest matí a la cloenda de la 22a edició de la Fira Municipàlia on ha traslladat el compromís ferm del Govern en l’impuls de l’Estatut de Municipis Rurals per treballar i decidir conjuntament amb el món local. “El Govern és i serà al costat del món rural per construir un país més just i equilibrat”, ha subratllat Vilagrà. Epicentre de la innovació en l’àmbit dels serveis municipals i la sostenibilitat, enguany la fira ha comptat amb 351 expositors. La consellera ha visitat els estands d’empreses referents del sector així com d’institucions i ens locals.

El Govern preveu un gran impacte a nivell local amb l’Estatut de Municipis Rurals. Incidirà en 577 municipis de 947 que hi ha a Catalunya, és a dir, gairebé en el 60% dels municipis catalans. Segons la titular de la Presidència, aquesta normativa “suposarà un abans i un després” i “contribuirà a millorar la vida de la ciutadania”. Per primer cop, hi haurà un marc legal de referència específic per als municipis rurals. La consellera Vilagrà ha destacat l’Estatut de Municipis Rurals com “una eina administrativa per ajudar-nos en el combat per afavorir el repoblament i l’accés als recursos” i que “permeti una igualtat de condicions efectiva i real amb la resta de municipis”.

L’Avantprojecte de llei de l’Estatut s’està contrastant amb les entitats municipalistes que formen el grup de treball on s’estan recollint propostes d’esmena o ampliació que s’estan estudiant internament.

Acord en la definició del concepte Municipi Rural

La consellera ha anunciat un pas endavant important en l’Estatut amb l’acord per la definició del concepte Municipi Rural. L’Estatut defineix com a municipi rural aquell de menys de 2.000 habitants que es troba dins d’una comarca rural. Vilagrà ha remarcat que és un avenç “fonamental” perquè “ens permet establir el marc on caldrà intervenir de manera decidida”. Respecte al tràmit legislatiu d’aquest Avantprojecte, la consellera ha avançat que “la previsió és que pugui entrar al Parlament de Catalunya a principis del 2024”.


3  

Imatges

FOTO1

FOTO1 1060749

FOTO2

FOTO2 1542799

FOTO3

FOTO3 2834730