Els guardons distingeixen les millors iniciatives en matèria de sistemes de resolució alternativa de conflictes

La consellera de Justícia, Drets i Memòria lliurarà les distincions, que publica aquesta setmana el DOGC

La testi doctoral “Els aspectes que influeixen en el rol de l’alumnat mediador de l’ESO a Catalunya”, de Marta Mozo Llusià, ha estat escollida com la millor investigació en els Premis ADR 2023, que atorga el Departament de Justícia, Drets i Memòria a través del Centre de Mediació de Catalunya, en una resolució que aquesta setmana publica el DOGC. Es tracta de la cinquena edició dels guardons de referència en aquest àmbit a Catalunya, que distingeixen els millors treballs de recerca i iniciatives pràctiques en l’àmbit de la mediació i altres mitjans de resolució de conflictes.

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, entregarà els premis el proper 17 de gener, en el marc de l’acte institucional de commemoració del Dia Europeu de la Mediació. Ubasart destaca que “la resolució alternativa de conflictes és una qüestió transversal i estratègica que volem elevar a prioritat del país”.

4 categories, 7 guardonats

La tesi doctoral “Els aspectes que influeixen en el rol de l’alumnat mediador de l’ESO a Catalunya”, de Marta Mozo Llusià, és la guanyadora del primer premi de la categoria A, dotat amb 6.000 euros. L’autor, ‒mediadora, psicopedagoga i doctora en Educació‒ descriu el paper dels alumnes mediadors en els centres de secundària de Catalunya, un treball cooperatiu que fan els estudiants d’un grup, de cara a millorar el clima a l’aula.

En la mateixa categoria A, i amb un premi de 3.000 €, el jurat ha reconegut el treball de recerca “L’aliança mediadora. Un concepte integrador per a l’estudi de la interacció cooperativa entre la persona mediadora i les parts”, de Laura Pujol Giménez. Amb una àmplia trajectòria en el camp de la recerca sobre els sistemes de resolució alternativa de conflictes, la investigació aprofundeix en un concepte: l’aliança mediadora. Es tracta d’una recerca teòrica, en què l’autora aprofundeix en les teories existents sobre l’eficàcia en la mediació.

Quant a la categoria B –que reconeix la millor pràctica en mediació impulsada per l’Administració local i les entitats de Catalunya–, els guanyadors són els projectes “Intervencions restauratives per a l’abordatge de l’assetjament escolar: Sabadell, un model propi”, de l’Ajuntament de Sabadell, i “Estic in. La mirada mediadora a l’esport”, de l’entitat MEDIAM. Tots ells rebran un diploma acreditatiu.

Pel que fa a la categoria C –millor monografia, capítol de llibre o article doctrinal– el jurat ha decidit concedir el premi ex aequo a les publicacions Divorcis amb amor, de Montserrat Tur Racero (Editorial Rosa dels Vents, 2022), una guia per a les persones i les famílies que passen per un procés de ruptura i que ho volen fer de la millor manera possible, i La mediación en la empresa familiar, de Manel Canyameres Sanahuja (Editorial Reus, 2022), sobre la resolució de conflictes intergeneracionals en empreses familiars.

Finalment, el guardó de la categoria D –que premia la millor acció de comunicació– és per a la campanya del Grup Europeu de Magistrats per la Mediació (GEMME),per l’impuls de la justícia restaurativa en l’àmbit judicial i entre la ciutadania. Una campanya de comunicació de llarga durada que inclou diferents accions, amb l’objectiu comú d’impulsar el coneixement i l’ús de la justícia restaurativa, amb un enfocament en els beneficis per a les víctimes, els victimaris i la societat en general. Les categories C i D rebran també un diploma acreditatiu.

La mediació: un procés de diàleg que contribueix al benestar social

La mediació és una metodologia de gestió de conflictes que, per les seves característiques, contribueix a promoure una convivència pacífica i dialogada. En el procés de mediació, s’estableix un espai de diàleg amb l’ajuda d’un mediador entre les parts implicades, per evitar la via contenciosa i ajudar les persones a fer servir la via del pacte per solucionar un conflicte.

Actualment, el Departament de Justícia, Drets i Memòria treballa en la redacció de la llei de gestió alternativa de conflictes, que posa al centre mètodes alternatius a la via judicial. El passat 25 de juliol, el Consell Executiu va aprovar la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei. Es tracta del primer tràmit formal per iniciar el procés que hauria de culminar amb un text articulat en forma de llei.

La proposta neix del convenciment que la resolució del conflicte de manera pactada sempre resulta més satisfactòria, genera menys malestar als implicats i la solució s’ajusta més a les necessitats de les parts. A banda, en la majoria dels casos també es tracta d’un procés més ràpid, eficient i econòmic.

En aquest sentit, la llei abordarà una regulació integradora dels mètodes de resolució de conflictes següents: mediació, conciliació, la persona professional neutral, la negociació assistida, el dret col·laboratiu, la justícia restaurativa i l’arbitratge.

1  

Imatges

L'entrega dels Premis ADR 2023 se celebrarà el 17 de gener de 2024.

L'entrega dels Premis ADR 2023 se celebrarà el 17 de gener de 2024. 364565