1. El telèfon d’emergències 112 ha rebut un centenar de trucades fins ara, sobretot per vent a les comarques del litoral central
  2. A causa del fort vent previst avui, es demana molta prudència en la mobilitat i en les activitats a l’aire lliure, sobretot en zones boscosos i punts elevats

Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat aquest matí l'ALERTA del pla INUNCAT per intensitat i acumulació de pluja, i l’ALERTA del pla PROCICAT per fort onatge, un cop han millorat les condicions meteorològiques. D’altra banda, es manté en ALERTA el pla VENTCAT pel fort vent que encara s’ha de mantenir avui divendres.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), les pluges han afectat pràcticament tot el territori, i amb quantitats més destacades a la zona del Pirineu i Prepirineu Occidental, amb registres d’acumulació com els 144.7 mm a Espot; 103.8 al Port del Comte o 74.1 a Núria. Tot i així, les pluges no han comportat incidències en el territori. De cara a avui divendres, ja no es preveuen pluges importants.

Quant a l’onatge, aquest ha estat destacat les darreres hores, i encara es pot mantenir avui divendres, però amb menys intensitat, per la qual cosa es manté el pla en situació de prealerta. Segons l’SMC, la boia de Barcelona ha arribat a mesurar 3,69 m d'altura d'ona significativa (a les 22:00 h del 19 d'octubre) i 6,37 m de màxima. Ara l'altura d'ona significativa ja ha baixat als 2,49 m. La boia de Tarragona ha arribat a 2,63 m d'altura d'ona significativa (21:00 h del 19 d'octubre) i 4,61 m d'altura màxima. Ara mateix, a Tarragona hi ha 1,67 m d'altura d'ona significativa.

Pel que fa al vent, ahir ja va bufar amb força en alguns punts sobretot del Pirineu, i avui divendres s’ha generalitzat i reforçat especialment les comarques del litoral i prelitoral central i de Girona, i ho ha de fer fins al migdia. A partir de la tarda l’episodi anirà reduint afectació i intensitat.

Alguns registres destacats per vent han estat fins ara: Ulldeter 136.1 km/h; Montsec d’Ares 117.4 km/h; Portbou 104.8 o el Port de Compte 86.4.

Protecció Civil demana a la població, pel que fa al vent, retirar qualsevol objecte de terrasses o façanes que pugui caure, i extremar les precaucions en les activitats a l’aire lliure sobretot en zones boscoses i espais elevats. Quant a l’onatge, s’ha d’evitar acostar-se a les zones on trenquin fort les onades per evitar caure i ser arrossegats.

Fins aquest matí, el telèfon d’emergències 112 ha rebut un centenar de trucades per l’episodi de pluja, vent i mala mar. El gruix principal de trucades (un 50%) ha estat per incidències relacionades amb el fort vent (riscos estructurals), i especialment a les comarques del Barcelonès (32), Maresme (17) i Garraf (7).