- En una segona fase, s’espera arribar a un mínim de 1.700 nous habitatges socials
- També s’accelerarà l’ampliació o construcció d’onze nous equipaments sanitaris (CAP) i es prioritzarà 5 equipaments més que són en fase d’estudi
- Aquests acords s’han adoptat en el marc de la reunió de la Comissió Mixta Generalitat- Ajuntament de Barcelona per al desplegament de la Carta Municipal
La Generalitat construirà 637 habitatges socials a la ciutat de Barcelona després de la cessió d’onze parcel·les per part de l’Ajuntament. I també s’accelerarà l’ampliació i construcció d’onze nous equipaments sanitaris (centres d’atenció primària i comunitària) i es prioritzaran 5 equipaments més que són en fase d’estudi. Aquests són els dos principals acords que s’han adoptat aquest matí al Palau de la Generalitat en el marc de la reunió de la Comissió Mixta Generalitat de Catalunya - Ajuntament de Barcelona per a la revisió i el desplegament de la Carta Municipal, presidida per la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni Cuadrado.
En la compareixença posterior a la comissió bilateral, la consellera de la Presidència ha recordat la voluntat del Govern de facilitar l’accés a l’habitatge. “Aquest 2023 ja hem impulsat més de 5.000 habitatges de lloguer social a tot Catalunya a través dels ajuts públics a la promoció”, i ha assegurat que l’acord de construir 637 habitatges socials nous a la ciutat de Barcelona després de la cessió d’onze solars per part el consistori és molt “important” perquè “tindrà continuïtat”. En una segona fase, s’espera arribar a un mínim de 1.700 nous habitatges socials a la capital catalana. Segons la consellera, “el salt és substancial i és un compromís ferm del Govern de la Generalitat”.
Per a la consellera, la mesura acordada avui és “concreta, tangible i ràpida per solucionar problemes d’accés a l’habitatge”, però ha recordat que són necessàries altres eines. “Cal desplegar la llei estatal de lloguers per limitar el preu dels lloguers. És imprescindible posar un topall als lloguers perquè en els últims 10 anys el preu s’ha disparat un 43% de mitjana a Catalunya i un 62% a Barcelona. Un creixement de preus de lloguers que són una sagnia per a molts joves i moltes famílies” ha assegurat Vilagrà que així ho ha expressat a l’alcalde Collboni.
En la reunió, també s’ha acordat continuar millorant a la xarxa sanitària de la ciutat amb l’ampliació o la construcció d’onze nous CAP que ja estan en fase de projecte o execució d’obra; i 5 equipaments més en els quals es buscaran espais. A més, també s’han adoptat mesures per a la millora de la mobilitat com la instal·lació d’ascensors a les línies 1 i 5 del metro de Plaça de Sants. “Totes elles són actuacions molt importants per a la ciutat de Barcelona, hem estimat que en global suposen una inversió de 200 milions d’euros per part de la Generalitat” ha conclòs Vilagrà.
La comissió bilateral d’avui ha estat la primera del nou mandat municipal i ve precedida de la reunió el passat 30 d’agost entre el president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni Cuadrado. En aquella reunió, l’alcalde va assenyalar qüestions que calia treballar a fons i el president va agafar el repte de portar avui aquests acords.
Principals acords que s’han adoptat a la Comissió Mixta Generalitat de Catalunya Ajuntament de Barcelona: :
1. HABITATGE: acord per formalitzar un conveni de col·laboració entre l’Institut Català del Sòl (INCASOL) l’Ajuntament de Barcelona per a la promoció i construcció d’un mínim de 1.700 habitatges de protecció oficial i allotjaments dotacionals de lloguer assequible. En una primera fase, el consistori posarà a disposició de l’INCASOL 11 parcel·les municipals i l’institut promourà els habitatges, que hauran d’estar finalitzats en un termini màxim de 5 anys. També hi ha el compromís d’incorporar noves parcel·les en el termini de 2 anys.
2. SALUT: acord per prioritzar les actuacions sobre determinats equipaments sanitaris d’atenció primària i comunitària (CAP) a la ciutat de Barcelona. En concret, es tracta d’accelerar 11 equipaments, en diferents fases de preparació o execució, i en prioritzar 5 equipaments més que són en fase d’estudi, pendents de determinar la ubicació o de validar la viabilitat d’ampliació. Els equipaments en fase de projecte o execució d’obra són: les ampliacions dels CAP Besòs i la Pau, i la construcció dels CAP Raval Nord i Fort Pienc; els equipaments amb solars cedits i pendents de redacció de projecte: construccions dels CAP Congrés els Indians, i Parc i Llacuna del Poblenou; i els que estan en procés de planejament o cessió: La Sagrera, Horta/La Clota, Marina del Prat Vermell, la Barceloneta i Gòtic. Els 5 equipaments en estudi són: Sardenya, Casc Antic, Casanovas i les ampliacions dels de Roquetes i Drassanes.
3. TRANSPORT PÚBLIC: compromís per a la instal·lació d’ascensors de les línies 1 i 5 del metro de Plaça de Sants.
4. PORT OLÍMPIC: acord per incrementar a 50 anys la delegació de competències per a la gestió directa del Port Olímpic en favor de l’Ajuntament de Barcelona.
5. CONSELL COMARCAL DEL BARCELONÈS: acord per executar la sentència 2343/2022, de 16 de juny de 2022, sobre la dissolució del Consell Comarcal del Barcelonès.
La Comissió Mixta també ha tractat d’altres temes com la col·laboració, en matèria de justícia, amb el compliment de les mesures relatives als treballs i a les prestacions en benefici de la comunitat; i la proposta de modificació de la Carta Municipal, per actualitzar l’articulat relatiu a les formes de gestió dels serveis i les activitats municipals. Així mateix, s’ha donat compte de la situació dels consorcis regulats a la Carta Municipal: d’Educació, d’Habitatge, Sanitari i de Serveis Socials.
2