El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, va presentar ahir l’informe que enguany porta com a títol “El desenvolupament humà, la veritable riquesa de les nacions” junt amb la directora del PNUD, Helen Clark, i el premi Nobel d’economia Amartya Sen. UNESCOCAT, ANUE i la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC han editat, amb el suport de l’ACCD, la versió en català del document que es presentarà la propera setmana.
El Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) publica des del 1990 aquest informe anual amb l'objectiu de mesurar el nivell de desenvolupament dels diferents estats del món. Enguany s’ha fet una edició especial commemorativa per ser el vintè aniversari que conté alguns comentaris introductoris d'Amartya Sen, economista indi guanyador del Premi Nobel l’any 1998, que va treballar amb el fundador de la sèrie, l’economista pakistanès Mahbub ul Haq, en la concepció del primer Informe sobre Desenvolupament Humà i va inspirar i participar en diverses de les seves edicions posteriors.
Enguany és l’onzè any consecutiu que es publica una versió catalana de l’informe del PNUD. En aquesta edició han participat el Centre UNESCO de Catalunya (UNESCOCAT), l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya (ANUE), i la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD). L’informe en català es presentarà a Barcelona el proper dia 11 de novembre a l’Escola Industrial i comptarà amb la presència d’Adam Rogers, conseller de comunicació estratègica de l’oficina del PNUD a Ginebra.
L'Informe 2010 manté la tradició d'anar més enllà del paradigma del desenvolupament. Per primera vegada fa un recompte exhaustiu de les últimes dècades i reconeix tendències i patrons sovint inesperats que aporten lliçons importants per al futur. Aquesta diversitat de camins cap al desenvolupament humà demostra que no existeix una fórmula única per al progrés sostenible, i que és possible aconseguir i s'han aconseguit avenços extraordinaris a llarg termini fins i tot sense un alt nivell de creixement econòmic.
Mirant més enllà del 2010, aquest informe analitza aspectes crucials del desenvolupament humà, des de les llibertats polítiques i l'apoderament fins a la sostenibilitat i la seguretat humana i esbossa un programa més ampli d'investigacions i polítiques per respondre a aquests desafiaments.
El primer Informe sobre Desenvolupament Humà, publicat al 1990, va començar amb una premissa simple que ha orientat tota la seva tasca posterior: "La veritable riquesa d'una nació està en la seva gent". En corroborar aquesta afirmació amb un cúmul de dades empíriques i una nova forma de concebre i mesurar el desenvolupament, l'Informe ha tingut un profund impacte en les polítiques de desenvolupament a tot el món.
Segons escriu Amartya Sen: "Vint anys després de la publicació del primer Informe sobre Desenvolupament Humà, els èxits aconseguits mereixen grans celebracions. Però també hem de mantenir-nos alertes per trobar formes de millorar l'avaluació de les adversitats d'abans i de reconèixer, i respondre, a les noves amenaces que posen en risc el benestar i la llibertat humana". La vintena edició de l'Informe és una resposta a aquest imperatiu del desenvolupament humà.