Justícia, Drets i Memòria

Foto del llibre 1

Justícia, Drets i Memòria reeditarà "Los jueces contra la dictadura", les memòries clandestines de jutges, fiscals i altres operadors jurídics antifranquistes

query_builder   22 octubre 2023 07:31

event_note Nota de premsa

Justícia, Drets i Memòria reeditarà "Los jueces contra la dictadura", les memòries clandestines de jutges, fiscals i altres operadors jurídics antifranquistes

La reedició fa palès l’objectiu del Departament a l’hora de formar els diferents professionals de l’àmbit jurídic en matèria de memòria democràtica


El Departament de Justícia, Drets i Memòria, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica, publicarà la reedició del llibre Los jueces contra la dictadura (1976), una obra que recull les memòries que, en clandestinitat, van redactar diversos operadors jurídics durant la dictadura per mostrar les vulneracions sistemàtiques de drets humans. “L’objectiu és posar en valor la memòria d’aquests juristes i, alhora, també posar a l’abast dels investigadors aquesta font documental”, ha afirmat el director general de Memòria Democràtica, Alfons Aragoneses.

La reimpressió de l’obra forma part de les mesures que el Departament ha posat en marxa per formar en matèria de memòria democràtica els professionals jurídics catalans. “El llegat excepcional d’aquest llibre rau en el fet que recupera la memòria d’aquells lluitadors que arriscaven les seves carreres i la seva llibertat per denunciar la dictadura i perquè són una font del funcionament real de la justícia en aquells anys”, ha asseverat Aragoneses.

Los jueces contra la dictadura recull els informes que, durant tres anys, van publicar els membres de l’associació Justicia Democrática, formada per jutges, fiscals, magistrats i altres treballadors de la justícia d’arreu de l’Estat espanyol. En aquests informes denunciaven allò que les memòries oficials del règim amagaven, especialment les violacions contínues dels drets fonamentals, com ara les tortures, la corrupció o la manca d’independència. Per raons òbvies, operaven ocults i des de la més absoluta confidencialitat.

A més, el pròleg original del llibre, escrit sota l’anonimat per temor a possibles represàlies, defensa que aquestes memòries “no són treballs individualment concebuts ni elaborats en la soledat i l'aïllament de l’oficina. Ans al contrari, cadascun va ser objecte de debat en el si de comissions autènticament representatives, per tal que poguessin expressar el sentir unànime de l'organització”.

Com a principals novetats, la nova publicació afegirà una introducció a càrrec del director Alfons Aragoneses i Sebastián Martín, professor de Dret de la Universitat de Sevilla. En aquest sentit, Martín reconeix la rellevància històrica del llibre en tant que suposa “un testimoni fidel, elaborat des de la pràctica judicial directa, de la pervivència de l'autoritarisme en un règim que, presentant-se a l'exterior com un Estat de dret homologable a la resta d'estats europeus, incorria en abusos, ingerències i corrupcions de tot tipus”.

Per tot, la reedició de l’obra Los jueces contra la dictadura, durant molts anys oblidada i sense cap mena de difusió pública, tornarà a ser accessible els primers mesos del 2024, mitjançant l‘Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions (EADOP) de la Generalitat de Catalunya.

1  

Imatges

Reedició "Los jueces contra la dictadura" 1

Reedició "Los jueces contra la dictadura" 1 304983

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia