1. La Delegació del Govern davant la Unió Europea ha organitzat un acte per debatre sobre l'estratègia comunitària en matèria d'inversió social
  2. Representants de la Comissió Europea i de la societat civil han coincidit en la necessitat de més esforços entre tots els actors implicats per coordinar les polítiques socials

La Delegació del Govern davant la UE ha acollit aquest 23 d’octubre un acte per debatre sobre els èxits i reptes futurs del Pilar Europeu dels Drets Socials, un mecanisme amb 20 principis i drets clau destinats a construir una Europa més justa en els camps dels mercats laborals i els sistemes de benestar.

A l’esdeveniment ‘Els èxits i els reptes futurs del Pilar Europeu dels Drets Socials: Col·laborant amb les institucions i la societat civil cap a una UE més justa i inclusiva’ han intervingut actors de diversos nivells. Concretament, ha comptat amb la participació de Lluís Torrens, secretari d’Afers Socials i Famílies; Denis Genton, director de l’estratègia del Pilar Europeu de Drets Socials de la Comissió Europea; Robbie Stakelum, cap de Política i Promoció de Social Platform; i Michaela Lednova, cap d’Afers Socials d’Eurocities.

Torrens ha explicat el treball que des del Govern de Catalunya s’està portant a terme a diversos nivells per abordar els drets socials. Concretament, ha destacat les iniciatives relatives a la renda garantida de ciutadania, adoptada el 2017 al país, així com ha destacat l’acord de govern per tal d’establir una estratègia contra la pobresa infantil, “un pla que ha d'incloure mesures tangibles i clares per abordar aquest problema”, ha assegurat el secretari. A més, quant als reptes a què s’enfronta el Pilar, Lluís Torrens ha assenyalat el problema d’incloure la despesa social dins dels límits del dèficit públic ja que, diu, "la inversió social no pot avançar amb les mans lligades per la pressió de la situació financera dels estats membres. El present i el futur dels nostres països estan en joc."

També Denis Genton ha fet un recull dels principals obstacles de l’estratègia comunitària pels drets socials. Així, tot i que assegura que des de la Comissió Europea s’està duent a terme un treball constant de monitoratge, “el que realment importa és la adopció i transposició” de les iniciatives per part dels estats membres. A més, ha assenyalat l’impacte de laIntel·ligència Artificial en el mercat laboral, l’adequació a la transició verda o el problema de l’habitatge com a reptes clau en el futur del Pilar.

D'altra banda, representants de la societat civil han valorat el Pilar Europeu dels Drets Socials i el seu funcionament per abordar els reptes globals. Robbie Stakelum ha destacat la importància del Pilar com un bon marc per fer abordar els drets socials de manera integral. No obstant això, ha remarcat la necessitat de la col·laboració a tots els nivells per assegurar una visió social en cada política, ja que “totes les iniciatives tenen un impacte directe en els objectius del Pilar”. A més, Michaela Lednova ha coincidit amb Torrens en el problema del finançament i els límits de dèficit. En aquest sentit, ha assenyalat que, tot i el ferm compromís de les ciutats com a participants actius del Pilar, “els governs estatals assignen a les ciutats responsabilitats basades en canvis administratius, però no estan suficientment finançades. Hi ha un dèficit molt gran, i això és molt notori a nivell local”, ha apuntat.

A l’acte, conduit per Anna Gumbau, periodista i moderadora d’esdeveniments, ha assistit també Ignasi Centelles, delegat del Govern de la Generalitat davant la Unió Europea.