- El Palau Moja és l’únic palau barroc visitable actualment a la ciutat Barcelona i un edifici icònic de la Rambla
- El recorregut es fa per les dependències nobles del Palau i es passeja pels diferents salons i espais privats on s’expliquen les vivències de les diverses famílies de l’alta burgesia catalana i personatges coneguts que el van habitar, com Jacint Verdaguer
- Les visites, que es realitzaran el segon i quart cap de setmana de cada mes, ofereixen noves històries i dades, fruit de la recerca feta els darrers anys
El Departament de Cultura obre les portes del Palau Moja a la visita pública, de manera estable, després d’un procés de conservació i restauració que ha dut a terme el Centre de Restauració de Béns Mobles. El Palau Moja és un dels pocs palaus barrocs visitables actualment a la ciutat Barcelona i és la seu de la Direcció General i de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, així com del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA).
El Palau Moja es podrà visitar el segon i quart cap de setmana de cada mes, amb dues sessions els dissabtes i dues més els diumenges. Les visites, amb una durada màxima de 60 minuts, són gratuïtes i estan guiades per professionals durant tot el recorregut pels diferents salons. Per tal de poder gaudir de la visita, l’aforament és limitat i cal inscriure-s’hi prèviament al portal web de patrimoni cultural.
El recorregut comença al pati del Palau Moja i s’accedeix a la planta noble a través de l’escala d’honor. Un cop a la planta principal del Palau, el recorregut s’endinsa fins al Gran Saló, on es troben les pintures de Francesc Pla, conegut com El Vigatà i la capella de la Mare de Déu de la Mercè, on celebrava missa diària Mn. Jacint Verdaguer.El públic podrà accedir de forma inèdita als romanents de l’antic jardí, un oasi amb vistes impressionants sobre la Rambla. Passejant pels diferents salons i les estances més íntimes, els visitants descobriran els secrets i les vivències de les famílies que van habitar el Palau Moja des del segle XVIII fins a l’actualitat: els marquesos de Moja amb les famílies Copons i Descatllar, els marquesos de Comillas amb Antoni López com a principal protagonista d’aquesta història, i altres personatges com en mossèn Cinto o el monarca Alfons XII.
Aquesta visita, el guió de la qual s’ha actualitzat amb la incorporació de dades que està aportant la recerca que s’està fent, dona resposta a moltes preguntes sobre un edifici icònic de la Rambla. Per què la porta principal està al carrer de la Portaferrissa? Per què els dibuixos del Gran Saló són en blanc i negre? Quantes famílies van viure en aquesta casa? Quina porta obria diàriament Jacint Verdaguer? Per què una vitrina plena de vaixells? Una oportunitat per descobrir tot allò que passava dins el palau, al mig de la ciutat de Barcelona i en el context d’una família benestant.
L’obertura de portes d’aquest palau a la ciutadania es realitza després de la intervenció que ha fet el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, en la que han analitzat l’estat de tots els béns mobles de l’immoble, per prioritzar algunes de les intervencions puntuals de conservació-restauració. És el cas, per exemple, que s’ha fet amb la restitució de la pintura, una labor molt precisa, per evitar la pèrdua de la policromia. A més, s’ha fet una planificació d’uns períodes fixos per fer el manteniment de conservació preventiva regular, la clau per protegir el patrimoni.
Palau Moja
El Palau Moja és un Bé Cultural d’Interès Nacional. Va ser projectat per l’arquitecte Josep Mas, per encàrrec dels marquesos de Moja el 1784, el Palau Moja és una mostra excel·lent dels darrers moments del barroc juntament amb influències del neoclassicisme francès. D’aquest període destaquen les façanes exteriors, a les Rambles i el carrer de la Portaferrissa, i el Gran Saló decorat el 1791 amb pintures de Francesc Pla, dit el Vigatà.
El 1875 el palau es va convertir en residència dels marquesos de Comillas, que el van adequar al gust de l’època, reformant i decorant l’escala d’honor. Amb els seus nous inquilins, el Moja es va establir com a exemple de la vida de l’alta burgesia barcelonina del segle XIX. Entre 1878 i 1892 hi va viure Mn. Jacint Verdaguer, com a almoiner dels marquesos de Comillas.