Els participants van proposar la creació d’un parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser amb el consens del territori
 
Aquest va ser el primer procés participatiu sobre un bosc públic de Catalunya
 
 
El director dels Serveis Territorials de Medi Ambient i Habitatge a Girona, Emili Santos, ha explicat als alcaldes de la comarca del Ripollès els resultats del procés participatiu de la muntanya de Sant Miquel de Setcases. Els participants, que van coincidir ràpidament en la importància dels valors naturals d’aquesta muntanya, van proposar la possible declaració d’un parc natural. El Departament ha assumit el compromís de tenir en compte els resultats de la participació i estudiar la creació d’aquest parc.  
 
Durant el procés, els participants van reiterar que la gent que viu al territori és qui ha de decidir què si ha de fer i van descartar la creació d’un parc nacional perquè aquesta figura de màxima protecció comportaria moltes restriccions. En canvi, la figura de parc natural aglutinava les adhesions de bona part dels assistents i es va considerar com a instrument òptim per comptabilitzar els usos de la muntanya amb la preservació del patrimoni natural. Segons els assistents, la declaració d’un parc, a més de preservar millor els valors naturals, comportaria un augment de les inversions directes de l’Administració i un augment de visitants a la zona. El plantejament d’una nova figura de protecció significaria tenir en compte l’àmbit del conjunt de l’actual Espai d’Interès Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, estès entre cinc municipis del Ripollès: Queralbs, Ribes de Freser, Setcases, Toses i Vilallonga de Ter.
 
Aquest és el primer procés participatiu sobre un bosc públic a Catalunya i l’ha engegat el Departament de Medi Ambient i Habitatge en col·laboració amb la Direcció General de Participació Ciutadana de la Generalitat.
 
L’objectiu del procés ha estat incorporar la ciutadania en la planificació i gestió de la muntanya de Sant Miquel, que ocupa un 78% de la superfície del municipi de Setcases. Les dues sessions de debat que es van fer durant el mes de maig van servir per donar a conèixer els instruments de planificació i gestió del bosc, que van generar algunes controvèrsies entre els agents del territori. D’aquesta manera, es va preguntar a la ciutadania si considerava que els plans de gestió de la muntanya eren adequats, si estava prou garantida la conservació dels valors naturals, quins usos haurien de prevaldre o si té sentit fer un aprofitament forestal del bosc.
 
El procés de participació de la muntanya de Sant Miquel va comptar també amb dues sessions de debat amb alumnes de 4t d’ESO del SES Germans Vila Riera de Camprodon que van reflexionar i debatre sobre els usos i valors del bosc.

1  

Fitxers adjunts

Document procés participatiu sobre la muntanya de Sant Miquel

Document procés participatiu sobre la muntanya de Sant Miquel
PDF | 2293