·Es definiran quinze projectes d’intervenció sociourbana entre una selecció d’àrees amb indicadors recurrents de risc social
·Aquestes 15 àrees promouran accions al voltant de tres grans eixos: espai de sociabilitat (equipaments, espai públic); condicions de vida (habitatge, ocupació) i igualtat d’oportunitats (educació, cultura, salut, equitat de gènere)
·Drets Socials coordinarà el projecte, que també implica altres àrees de la Generalitat, i buscarà el consens amb els ens locals i el teixit associatiu i comunitari de cada zona
El Govern ha aprovat el projecte Barris amb Futur per treballar noves metodologies d’intervenció de les polítiques socials i urbanes, amb el repte d’assolir una Catalunya socialment cohesionada. Aquest objectiu es planteja amb la voluntat d’acord i concertació d’accions entre els diferents departaments de la Generalitat implicats, les institucions locals i el teixit associatiu, d’entitats i comunitari. El Departament de Drets Socials en serà el coordinador.
Barris amb Futur posa el focus tant en la intervenció de l’administració pública com en la capacitat d’organització comunitària, partint de la base que, si la població que viu en àrees d’atenció especial millora les seves condicions de vida allà on resideix, el fet de prosperar podria comportar mantenir-hi la residència, de manera que el territori en qüestió milloraria globalment el seu posicionament en termes de benestar col·lectiu.
A més a més, es parteix de la voluntat d’integrar tots els programes que la Generalitat desenvolupa en barris en risc d’exclusió: Treball als Barris del SOC, els plans educatius d’entorn, el programa de Justícia Restaurativa, la xarxa de Mediació Social, el programa Salut als Barris, l’Estratègia de Lluita contra la pobresa infantil o el Pla de Xoc contra la bretxa digital en són alguns exemples.
Amb aquests propòsits i en el marc d’aquest projecte, la Generalitat definirà quinze àrees d’intervenció sociourbana segons un conjunt d’indicadors que considerin aspectes com la densitat urbana, l’àmbit rural, la distribució geogràfica, el grau i la tipologia del risc d’exclusió social i la disposició i recursos en curs al territori en matèria de projectes d’inclusió.
Cadascuna d’aquestes àrees d’atenció social haurà de dissenyar per consens una estratègia d’intervenció prioritzada segons les necessitats socials més importants a atendre. A tal efecte, es constituirà una taula o equip de treball conjunt entre Generalitat, ens local i operadors socials per definir i desplegar el projecte.
Les accions concretes es decidiran, doncs, en cada zona, però parteixen d’uns eixos d’intervenció generals, que són:
- Espais de sociabilitat (equipaments, espais públics, organització veïnal).
- Condicions de vida (habitatge, ocupació, cures).
- Igualtat d’oportunitats, especialment centrats en la infància i l’adolescència (educació, lleure, accés a la cultura, llengua, equitat de gènere, salut).
La primera fase de definició dels 15 projectes es desenvoluparà a partir d’ara i durant el 2024. Paral·lelament, es durà a terme un acompanyament acadèmic orientat a l’anàlisi de les necessitats socials, la formació tècnica en metodologies comunitàries en política pública i l’avaluació dels treballs fets. Un procés que ha de servir per generalitzar i estendre aquest tipus d’intervenció comunitària al conjunt del país, tal com recull la Llei 11/2022 de millorament urbà, ambiental i social dels barris i les viles.
També es preveu crear un Consell de Seguiment del Projecte Barris amb Futur amb la participació dels diferents departaments de la Generalitat implicats, del municipalisme, del Tercer Sector social i del moviment veïnal. I organitzar una Conferència Barris amb Futur a finals de l’any vinent per culminar el projecte.