1. El titular d’Acció Climàtica, Agenda Rural i Alimentació assegura que ja s’han establert les bases per transformar el model energètic de Catalunya i assolir la neutralitat climàtica l’any 2050


  1. El conseller recorda que ha estat l’acció d’aquest Govern la que ha permès “engegar el comptador d’energies renovables” al país


  1. El Govern reclama a l’Estat que segueixi ampliant la distància màxima autoritzada entre les instal·lacions d’autoconsum i els punts de demanda


El conseller Mascort, durant la seva intervenció al Ple extraordinari{"name":"2023/10/24/16/48/32257bc7-dce7-4315-a17d-a63bc580bfb5.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":61588}


El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subirana, ha explicat que el Govern “ha obert la porta d’una nova era de l’energia al servei de la ciutadania”. Durant el debat del ple monogràfic sobre el grau d’implantació de les energies renovables i el compliment dels objectius per al 2030 i el 2050 en matèria energètica i sobre les polítiques energètiques, que s’ha celebrat avui al Parlament, Mascort ha reiterat que “la transició energètica és inajornable”, i que el canvi de model energètic que impulsa el Govern permetrà posar el sistema energètic “al servei de la gent”.

Mascort ha explicat que el Govern ha assentat les bases per a un model català propi de transició energètica, que passi d’un model centrat en la gestió de l’oferta, centralitzat i basat en les energies d’origen fòssil a un de més net, sostenible, just i participatiu, que es fonamenti en la gestió de la demanda i en les energies renovables. Així, s’ha referit al conjunt de normes i eines que ha creat i posat en marxa l’Executiu en aquest àmbit amb la voluntat de definir un marc jurídic més clar i participatiu, de simplificar els tràmits administratius, d’habilitar ajuts per incentivar aquest procés i no deixar que ningú es quedi enrere –que ja superen els 560 milions d’euros-, i de dotar l’administració dels recursos adients per assumir el repte de transformar el model energètic.

El conseller ha destacat el fet que totes aquestes normes i instruments, a més de propiciar el canvi de model energètic, també afavoreixen la recerca de consens i la cohesió territorial. Més enllà dels beneficis d’un model energètic descarbonitzat -una major sobirania energètica, noves oportunitats de desenvolupament econòmic i social, o una millor salut i benestar dels catalans-, Mascort ha insistit en la necessitat de democratitzar un sector on “fins ara decidien uns pocs”.

Aquest conjunt de mesures han permès “engegar el comptador de les energies renovables a Catalunya”. Mascort ha posat en valor que el departament d’Acció Climàtica hagi atorgat l’autorització administrativa a més de 1.600 MW eòlics i fotovoltaics en dos anys, i s’ha fixat com a objectiu assolir els 3.000 a finals de legislatura. En aquesta mateixa línia, també s’ha referit a la bona marxa de l’autoconsum fotovoltaic –que a Catalunya ja supera els 1.061 MW instal·lats i els 91.000 equips en servei- i a la creació de l’Energètica, que ha de servir perquè la Generalitat sigui un actor que incideixi en el mercat elèctric.

Nous reptes per accelerar el canvi de model

Mascort ha advertit que la transició energètica no només tracta de com produïm l’energia, sinó també de com la gestionem i com la consumim. Per això, ha explicat que el Govern segueix treballant en mesures per facilitar el desplegament de les energies renovables amb el màxim consens territorial –com ara l’elaboració del Pla Territorial Sectorial per a la implantació de les energies renovables-, però també que impulsa projectes de recerca i desenvolupament, que està desenvolupant actuacions per concretar la implantació de l’emmagatzematge d’electricitat, i que també ultima accions en l’àmbit de la mobilitat elèctrica –com ara la coordinació de l’impuls d’una xarxa d’estacions de recàrrega ultra-ràpides en vies d’alta capacitat- o l’estalvi i l’eficiència energètica.

En aquesta mateixa línia, el conseller ha recordat que Catalunya té una important limitació competencial en matèria d’energia, i ha reclamat a l’Estat que assumeixi la feina que li correspon per tal de fer possible aquest canvi de model. Entre d’altres reivindicacions, Mascort ha demanat seguir ampliant la distància màxima entre les instal·lacions d’autoconsum i els punts de demanda, tant a coberta com a terra, i ha posat l’exemple de França, on aquesta distància s’ha establert en 20 km, davant els 2 km que marca la normativa espanyola; i també ha exigit mesures per impulsar l’estalvi i l’eficiència energètica, com la limitació per a noves calderes de gas i gasoil en favor de les bombes de calor sempre que sigui possible.

El conseller ha recordat que la transició energètica és fonamental en la lluita contra el canvi climàtic, però que també és un element estratègic per a la transformació del model productiu i per garantir la viabilitat de la indústria. L’avenç cap a un model energètic climàticament neutre porta associat una reducció de costos energètics que repercuteix directament en la competitivitat de les empreses i el benestar de les famílies. A més, pot esdevenir en si mateix un sector tractor de l’economia i de la creació de llocs de treball. A Catalunya, la transició energètica pot suposar la generació de fins a 188.000 llocs de treball fins l’any 2030.