- Des de 2018, l’Arxiu Nacional, la Filmoteca de Catalunya i la Biblioteca de Catalunya organitzen conjuntament aquesta trobada biennal
Els dies 26 i 27 d’octubre de 2023 tindran lloc les Quartes Jornades sobre Patrimoni Sonor i Audiovisual, una cita que s’ha fet, cada dos anys, el seu lloc al calendari de tardor dels interessats, els professionals i les institucions que vetllen per aquest patrimoni, i que coincideix amb la celebració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual. Les sessions s’obriran el dijous al matí a la seu de l’Arxiu Nacional de Catalunya a Sant Cugat del Vallès i continuaran a la tarda a Terrassa, als espais propis de la Filmoteca de Catalunya. El tancament de les jornades tindrà lloc a la Biblioteca de Catalunya, en el marc d’una darrera sessió de treball el divendres al matí.
Els participants podran conèixer les darreres novetats en estratègies de gestió i posar en comú les seves inquietuds relatives a aquest tipus de patrimoni, així com visitar les tres institucions. Totes les sessions s’emetran, a més, en directe, a través dels canals de Youtube de les institucions organitzadores, on hi romandran accessibles de manera permanent.
Una reflexió en col·laboració que dona els seus fruits
Les quartes jornades focalitzen l’atenció especialment en la legislació, la catalogació i la digitalització. Així, hi podreu gaudir de la visió més actual dels professionals de l’àmbit jurídic relatius al tractament dels drets d’autor i l’impacte de darrera hora que representa l’ús creixent de la intel·ligència artificial en la producció de documents. També, de consideracions des de l’experiència professional a les institucions especialitzades d’àmbit local, nacional i internacional, sobre la catalogació, la digitalització, l’allotjament i la difusió de materials audiovisuals generals i específics.
Les Jornades seran també el marc professional i especialitzat adequat per a presentar en societat les primeres conclusions dels grups de treball específics sobre preservació digital, descripció i drets d’autor, emanats durant els darrers mesos de la nova Comissió sobre el Patrimoni Sonor i audiovisual impulsada pel Departament de Cultura l’estiu de 2021.
El perquè d’una aliança professional
El patrimoni sonor i audiovisual és un testimoni viu de l’herència cultural de les societats, que presenta una diversitat especial de tipologies i trets, vinculats al seu contingut, gestió, suports i procedències. D’aquestes característiques tan especials se’n deriva un repte de primera magnitud per als professionals i les institucions encarregades de tenir-ne cura i garantir-ne el gaudiment per totes les persones i la conservació permanent.
D’una banda, la degradació física dels suports, així com l’obsolescència tecnològica dels aparells que els reprodueixen, genera un escenari d’incertesa sobre l’esperança de vida: el control de les condicions ambientals on s’emmagatzemen poden retardar aquest procés, però no evitar-lo.
De l’altra, la indefinició de la legislació sobre una noció de patrimoni sonor i audiovisual en transformació, crea la necessitat d’establir pautes de gestió, en particular, relatives a l’ingrés i les adquisicions, sobre la descripció i la catalogació, i en relació a la digitalització i la preservació.
El gran nombre de persones inscrites a les diferents Jornades sobre patrimoni sonor i audiovisual, interessades a obtenir respostes a les necessitats i a les problemàtiques diverses amb què es troben tots els professionals que gestionen aquest patrimoni, han provocat que les trobades, que donen veu a entitats i institucions culturals i acadèmiques i a experts que treballen dia a dia amb fons i col·leccions sonores i audiovisuals, amb presència nacional i internacional, s’hagin consolidat com un espai de referència al calendari, els darrers dies d’octubre.
Les quatre edicions
En l’edició del seu naixement, celebrada els dies 25 i 26 d’octubre de 2018, va abordar l’equilibri precari entre els documents i els seus suports, l’experiència del treball a centre especialitzats i l’existència de fons i estratègies de tractament de gran valor a molts arxius; la Jornada va servir també de presentació de l’experiència del Grup de Treball de documents audiovisuals de la Comissió Nacional d’Accés, Avaluació i Tria Documental
En la segona edició, celebrada els dies 24 i 25 d’octubre de 2019, les temàtiques a tractar es van centrar en tres àrees principalment: conservació preventiva, preservació digital i aspectes legals de la reutilització dels continguts.
En la tercera trobada, els dies 28 i 29 d’octubre de 2021, les aportacions dels ponents es van centrar en la formació i les experiències professionals.
1