- Les vendes de les empreses catalanes a l’exterior se situaran per primera vegada al voltant dels 100.000 milions d’euros
- Ho ha donat a conèixer aquest dimecres el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, en el marc de la jornada central de la Setmana de la Internacionalització d’ACCIÓ, que ha comptat amb més de 500 assistents
- Torrent també ha anunciat un nou ajut per a la promoció internacional de les empreses catalanes amb un pressupost de 3 milions d’euros
El Govern preveu que les exportacions catalanes creixeran al voltant d’un 5% aquest 2023 i se situaran per primera vegada al voltant dels 100.000 milions d’euros, segons les estimacions d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del departament d’Empresa i Treball. Es tracta de la xifra més alta de la sèrie històrica, que comença l’any 1993.
Ho ha anunciat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, en el marc d’una visita a la jornada central de la Setmana de la Internacionalització d’ACCIÓ, l’esdeveniment anual de referència a Catalunya per a les empreses amb projectes d’expansió internacional que ha tingut lloc al World Trade Center de Barcelona. Torrent ha assegurat que aquestes dades “no són cap casualitat: hi ha un esforç del teixit empresarial, i també del Govern, per incrementar la mirada internacional de les empreses per fer-nos més resilients, menys exposats, més forts al conjunt de l’economia del país”.
El conseller ha recordat “que l’empresa catalana és competitiva, està ben posicionada al món i que l’activitat exterior del teixit productiu català és un aspecte estructural de la nostra economia i un dels grans actius del nostre país”. I ha subratllat aquests resultats “són fruit d’una aposta estratègica, estructural i a llarg termini de les empreses catalanes” així com “d’un procés d’adaptació marcat per la irrupció de nous canals digitals i la diversificació geogràfica com a resposta a possibles noves disrupcions”.
Segons les previsions, les exportacions catalanes estaran liderades aquest 2023 pels sectors de l’automoció, la química i els productes farmacèutics. Pel que fa a la distribució geogràfica, l’agència estima que el creixement de les vendes a l’exterior s’explicarà pels creixements de les exportacions a la Unió Europea -especialment les destinades a països com França i Alemanya-, el Regne Unit o Turquia.
El conseller Torrent ha destacat que l’augment previst del 5% per aquest 2023 és significativament superior al del conjunt del comerç exterior mundial, que l’Organització Mundial del Comerç (OMC) situa en el 0,8%. Així, les exportacions de les empreses catalanes es consoliden com el principal motor de creixement de l’economia catalana i demostren la robustesa del sector exterior del país.
Actualment les vendes a l’exterior ja equivalen al 35% de PIB català, una ràtio superior a la de països de dimensió similar com Dinamarca, Suècia, Portugal o Finlàndia. De fet, en els últims 10 anys les exportacions catalanes han crescut de manera ininterrompuda -a excepció del 2020 a causa del confinament provocat per la Covid-19- i acumulen un creixement del 61% en aquest període (2012-2022).
Impuls a l’expansió internacional de les empreses catalanes
Durant la seva intervenció, el titular d’Empresa i Treball ha anunciat un nou ajut per a la promoció internacional de les empreses catalanes amb un pressupost de 3 milions d’euros per aquest 2023. Es tracta de la Línia de Promoció Internacional d’ACCIÓ, que contempla ajuts de fins a 15.000 euros per facilitar la internacionalització de les empreses catalanes, ja sigui mitjançant accions digitals (desenvolupament del web o d’una plataforma d’e-commerce, accions de màrqueting digitals, campanyes publicitàries internacionals o participació en mercats electrònics) o presencials (participació en fires o congressos internacionals, per exemple). Les empreses poden sol·licitar accedir a l’ajut fins al 13 de desembre en aquest enllaç.
L’esdeveniment de referència a Catalunya
El conseller ho ha explicat als mitjans de comunicació durant una visita a l’acte central de la Setmana de la Internacionalització d’ACCIÓ. En el marc d’aquest esdeveniment, que ha comptat amb més de 500 assistents, s’ha celebrat una sessió d’speed meeting entre empreses catalanes que busquen talent per impulsar les seves exportacions i joves professionals o estudiants formats en l’àmbit del comerç internacional. A l’acte també hi ha participat Isabel Perea, Sòcia d’auditoria de la consultora Grant Thornton -amb una conferència sobre el talent i les habilitats que requereixen els export managers de les empreses-, i els responsables d’internacionalització de les companyies catalanes Ferrer, Grífols i Frit Ravich, que han compartit les seves estratègies d’expansió al món.
Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________
Twitter @accio_cat | Twitter @empresacat | Twitter @treballcat
Facebook @acciocat
Linkedin ACCIÓ