- Amb el lema ‘En xarxa, sumem salut’, uns 500 professionals han participat en el total de les 9 jornades territorials celebrades enguany
- SumaSalut és un programa de prevenció del tabaquisme i el consum d’alcohol i de promoció de l’activitat física i l’alimentació saludable que ha estat reconegut per l’OMS
La seu de l’Agència de Salut Pública de Catalunya ha acollit avui l’última Jornada Territorial SumaSalut per als referents de Barcelona ciutat, en la qual han participat 80 professionals de l’atenció primària i salut pública.
Aquesta Jornada, que ha comptat amb el suport i la participació de l’Agència de Salut Pública de Barcelona i el Consorci Sanitari de Barcelona, ha posat punt i final a la sèrie de jornades que durant el 2023 han recorregut el territori per tal de promoure la prevenció i la promoció de la salut en l’atenció primària i comunitària.
Durant la jornada s’han repassat les novetats de SumaSalut, com la formació adreçada a referents i professionals dels seus equips. Posteriorment, s’ha dut a terme una dinàmica participativa on els referents han reflexionat sobre la implementació de SumaSalut, la formació en promoció de la salut i la prevenció dels problemes de salut crònics i els dies mundials/setmanes específiques. Finalment, després de la pausa activa, Dani Giménez, responsable de Gestió del Coneixement a l’Agència de Salut Pública de Catalunya, ha fet el taller “Com comunicar i motivar per a la promoció de la salut”.
SumaSalut, programa de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, té com a objectiu la implementació coordinada, i amb un enfocament integrador, a l’atenció primària i comunitària, dels programes Beveu Menys, Atenció Primària sense Fum, Activitat Física Saludable i Alimentació Saludable de la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques i la Subdirecció General de Promoció de la Salut. Des de fa més de vint anys Catalunya treballa en aquests programes de la mà de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) i de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC). L’OMS va reconèixer l'abril passat, com a bona pràctica, el programa SumaSalut.
Els indicadors dels programes SumaSalut, en relació a les activitats preventives i de promoció de la salut durant l’any 2023, a Barcelona ciutat s’han situat al voltant de la mitjana de Catalunya. Concretament, el 44,7% (44,8% a Catalunya) de la població atesa ha estat preguntada pel seu consum d’alcohol, la cessació tabàquica ha estat del 6,7% (5,7% a Catalunya) i el consell per a la millora de l’activitat física en persones insuficientment actives amb factors de risc cardiovascular ha estat del 29,6% (31,2% a Catalunya).
Des del passat 19 d’abril, data en què es va celebrar la primera jornada, 494 professionals han assistit al total de les 9 jornades que han recorregut totes les regions sanitàries (Catalunya Central, Lleida, Camp de Tarragona, Girona, BCN Nord i Sud, Alt Pirineu i Aran, Terres de l’Ebre i BCN ciutat) per tal d’informar de les novetats del programa, impulsar les xarxes de referents i crear sinergies per impulsar la prevenció i promoció de la salut en els seus equips així com per identificar quines necessitats tenen en aquest àmbit.
S’han dut a terme dinàmiques participatives de reflexió sobre la implementació del SumaSalut i el futur del Programa: què cal mantenir, què cal canviar i què cal crear. Es recolliran aquestes propostes en un document final que es compartirà amb tota la xarxa per, posteriorment, establir les prioritats que han de marcar les línies futures a seguir.
L’equip SumaSalut i l’ASPCAT vol agrair a tots els professionals referents d’atenció primària i de salut pública la seva participació, i als equips directius que l’han facilitat, la seva assistència.