1. Avui s’han adjudicat els treballs d’instal·lació amb l’objectiu de reduir consums als dos centres hospitalaris
  2. L’ICS, el proveïdor més gran del sistema de salut, comptarà amb una vintena de CAP amb plaques a la plana de Lleida
L’Hospital Sant Joan de Déu disposa de plaques fotovoltaiques des de començaments d’any. {"name":"2023/10/25/17/11/99869523-bc28-4189-8cb1-a5bdd46a3d0f.jpg","author":"Salut","type":"0","location":"0","weight":3073818}

La instal·lació de plaques fotovoltaiques a l’Hospital Universitari Santa Maria de Lleida i a l’Hospital Comarcal del Pallars, tots dos gestionats per Gestió de Serveis Sanitaris, començarà durant les properes setmanes, amb l’objectiu de contribuir a la sostenibilitat mediambiental. La instal·lació ha estat adjudicada avui a l’empresa Jorfe Instal·lacions per un import de gairebé 225.000 euros i en els propers dies es formalitzarà el contracte.

El Departament de Salut està totalment compromès amb la iniciativa del Govern d’instal·lar energies renovables i disminuir consums i, per això, aposta per la sostenibilitat mediambiental i per les energies fotovoltaiques al voltant del sistema de salut.

Actualment a la Regió Sanitària Lleida disposen de plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum els centres d’atenció primària (CAP) d’Artesa de Segre i Cervera i està previst que arribin a una vintena de CAP més. En una primera fase es preveu instal·lar-ne als CAP Eixample, Bordeta-Magraners, Balàfia-Pardinyes-Secà de Sant Pere, Primer de Maig i Rambla Ferran de Lleida, així com als CAP Tàrrega, Alcarràs, Bellpuig, Agramunt i La Granadella.

Més endavant arribaran al CUAP Prat de la Riba, els CAP Cappont i Onze de Setembre de Lleida, el CAP les Borges Blanques, Almacelles, Seròs i Balaguer. També està previst que ja n’incorpori el futur CUAP de Mollerussa. Una fase posterior es planteja per als hospitals de l’ICS, entre ells l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova.

A més, l’Hospital Sant Joan de Déu Terres de Lleida compta també des del gener d’aquest any amb plaques fotovoltaiques. En total són 384 mòduls solars que aporten el 31% de l’energia que consumeix el centre.

Aquest conjunt de mesures s’emmarquen amb la política del Govern d’integrar tota la infraestructura pública de generació renovable i unificar-ne la gestió. La instal·lació de les plaques solars contribueix a la seguretat i la garantia de subministrament, redueix el consum de combustibles fòssils i la dependència energètica amb l'exterior. Alhora, aquesta instal·lació ajuda a complir els objectius de Catalunya i de la Unió Europea en matèria d'energies renovables, amb un cost inferior a altres mecanismes. També contribueix a la descarbonització i a la millora de la qualitat de l'aire i comporta un estalvi energètic i econòmic.