- El director de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció ha intervingut a l’acte que també ha comptat amb la presència de famílies acollidores
El Departament de Drets Socials ha presentat aquest dimecres a la tarda a Girona la campanya Acollir és fer família que té per objectiu aconseguir més famílies d’acollida. L’acte ha comptat amb la presència del director de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (ICAA), Josep Maria Forné, i diversos testimonis que han explicat la seva experiència al voltant de l’acolliment.
En el transcurs de l’acte, el director de l’ICAA ha explicat fan falta més famílies acollidores per oferir un entorn familiar a infants i joves que no el tenen. Josep Maria Forné ha agraït la presència dels testimonis que han assistit a l’acte per contribuir a sensibilitzar a la ciutadania amb els seus exemples.
A l’acte també hi han intervingut diversos testimonis que han compartit la seva experiència al voltant de l’acolliment. Per exemple l’Olga, família col·laboradora, i l’Ismael, un jove acollit, que han explicat que després del vincle que han generat amb els anys de convivència en caps de setmana i vacances s’anomenen tieta i fillol. “Són conceptes en els quals ens sentim còmodes”, apunten.
La Isabel i en Carles fa temps que són família d’urgència i diagnòstic i han acollit set criatures. “Cada nen que passa per casa és un creixement personal nostre. Quan marxen és una petita pèrdua, però el que els hi has pogut ensenyar és superior”, han apuntat, abans d’afegir un agraïment pel suport que reben dels i les professionals de les entitats Infància i Família, ADIS i el Consorci del Ripollès.
“És el millor que m’ha passat a la vida”. Són paraules de la Mercè que descriu així, asseguda al costat de l’Ignasi, la nena, ara ja jove, que van acollir en el sí de la seva família, formada també per quatre fills. “L’acolliment és un esforç però ens ha millorat com a parella, com a família”, ha afegit l’Ignasi.
A les comarques gironines, hi ha actualment 101 infants acollits en 85 famílies acollidores i 14 infants en 13 famílies que participen en el programa de famílies col·laboradores de caps de setmana i vacances, amb dades del mes de setembre de 2023.
L’acolliment en família aliena és una de les formes d’ajut i protecció als infants i adolescents que es troben en una situació familiar que fa que hagin de viure fora de la seva família d’origen. És una mesura alternativa als centres d'acollida que pretén oferir als infants el millor entorn possible fins que la seva família resolgui els problemes que li impedeixen d'ocupar-se'n. Es tracta d’un gest altruista que proporciona un entorn d’estimació, tendresa, comprensió, atenció i dedicació a un infant que ho necessita durant un temps determinat.
A l’acte de Girona, conduït per l’escriptora Estel Solé, el seguiran els actes de presentació de la campanya que s’aniran fent arreu del país durant aquesta tardor al Vendrell (7 de novembre), Lleida (14 de novembre), la Seu d’Urgell (21 de novembre), Amposta (28 de novembre) i Manresa (12 de desembre).
Per a més informació: acolliment.gencat.cat.